A MOL tornyot a római katolikus, a református és az evangélikus egyház, valamint a zsidó felekezet egy-egy képviselője „megáldotta”

2022. december 09. 13:45

Felettébb jelentős szinkretista teljesítmény, hogy fölavatták a bábeli tornyot.

2022. december 09. 13:45
null
Gábor György
Gábor György
Facebook

„Olvasom, hogy az egész fővárosra a maga kifejezhetetlenül ocsmány agresszivitásával ráterpeszkedő MOL tornyot a római katolikus, a református és az evangélikus egyház, valamint a zsidó felekezet egy-egy képviselője »megáldotta«: a hírek szerint még a zsidó is megáldotta, ami, lássuk be, felettébb jelentős szinkretista teljesítmény! Szóval e négy egyház képviselője (miért csak e négy egyházé, miért nem az összes bevett egyházé?) Istennek szentelt önfeledt boldogsággal avatta föl azt a bábeli tornyot, amely gyomorforgató erőszakosságával, a tradicionálissá vált, hamisítatlan fideszes ízléstelenséggel és az Orbán-féle baráti kör hányingert keltő, a végtelenségig ismétlődő korrupciókban újra és újra egymásra találó uram-bátyámos bűnszövetkezeti viszonyrendszerével felkiáltójele a »nekünk mindent szabad« pofátlan és cinikus romlottságnak, a mindenre és mindenki másra tekintettel nem lévő kíméletlen önzésnek és erőszakosságnak, a feudális hatalmi gőgnek, a mucsai nagyravágyásnak és a parvenü ízléstelenségnek, amelyek együttesen képződnek meg a nagyjából ötven évvel ezelőtt már sokszorosan lejáratódott, velejéig anakronisztikus architektúrában, egy rettentő üveg-beton felhőkarcoló Budapest majd’ minden helyéről förtelmesen romboló látványt nyújtó, térben és időben egyaránt eltévedt, nagyravágyó és magamutogató pokoli monstrumában.

A négy egyház és felekezet képviselője a hübrisznek állított emlékművet avatta föl, épp azt a Bábel tornyát, amelyről olvashattak volna Mózes első könyvének 11. fejezetében, ha egyáltalán eljutottak volna odáig, s ha megértették volna a bibliai textus örökérvényű üzenetét.

De nem olvastak semmit, s nem értettek meg semmit, csak tették, amit a Nagy Építkezőtől parancsba kaptak, ezzel örökre, de legalábbis a torony és az Orbán-rendszer fennállásáig magukat, mint oszloptartó Atlaszokat beépítve az épület és a rezsim architektúrájába.

Parányi reménnyel azonban maga a Biblia, Mózes első könyve szolgál: mint az közismert (leszámítva persze a négy »felszentelőt«), hogy az Isten az égbe törő gőgöt, a mértéktelen hübriszt, a nevetséges emberi hiúságot és a fék nélküli nagyravágyást a nyelvek összezavarásával gátolta meg. Márpedig, ahogy elnézem, ezek kezdenek összezavarodni, s egymástól eltérő nyelveken beszélni, ahogy az kihallik az Orbán-kormány nyelvezetében és az attól hirtelenjében elkülönülő Matolcsy-féle MNB-s újbeszélben.”

Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 94 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
deven
2022. december 11. 11:44
Ennyire rossz az építőipar? Áldás nélkül ledőlne? Hülyék ezek és még örülnek is neki.
Sancho
2022. december 10. 15:17
Olvasva G. György írásait, nem nagyon értem, honnan és miért ez a múlhatatlannak tűnő zsigeri gyűlölet, ami szinte minden megnyilvánulásában tettenérhető. Esetenkénti aktivitása, kimeríti a kútmérgezés törvényi tényállását. Ettől nem lesz jobb a világ...
VeJoLa
2022. december 10. 11:08
téged, te "hányingert keltő, a végtelenségig ismétlődő" fröcsögés-gyár, szinkretizáljon fel az Iszlám Állam!
Bátya62
2022. december 10. 08:53
"...mérhetetlen gőg..." Na, ez van a szerzőben is!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!