A kormánytól nem látszatintézkedéseket, jól hangzó ígéreteket várunk

2023. január 17. 16:38

Ennek alapvető feltétele az, hogy a fideszes politikusok mondjanak le kuratóriumi elnöki tisztségükről.

2023. január 17. 16:38
null
Kunhalmi Ágnes
Facebook

„A kormány december 15 óta képtelen megoldást találni az Erasmus+ és a Horizont pályázattal kapcsolatos uniós elvárások teljesítésére. Látszlólag nagyszerű vállalásnak tűnik, hogy a 2023-as programok esetében a kormány finanszírozza a diákok ösztöndíját, ez azonban nem jelent valódi megoldást.

Az Erasmus+ esetében ugyanis nem az ösztöndíj a központi kérdés, hanem az, hogy a külföldi partner elfogadja-e az alapítványi egyetemekkel való diákcserét, együttműködést, mely egyébként az érintett intézmények közötti, évente megújítandó szerződést igényel. Olyan egyetemekkel azonban nem kötnek majd szerződést, amelyeket az Unió kizár az Erasmus+ programból. Hasonló kérdés, hogy azok a magyar kutatók, akiknek munkáját eddig a Horizont programokból finanszírozták, folytathatják-e megkezdett kutatásaikat.

A kormánytól nem látszatintézkedéseket, jól hangzó ígéreteket várunk, hanem olyan megegyezést, amely biztosítja a két program folytatását. Ennek alapvető feltétele az, hogy a fideszes politikusok mondjanak le kuratóriumi elnöki tisztségükről, a parlament pedig alkosson olyan törvényt, amely az egyetemi kuratóriumi tagságot összeférhetetlennek nyilvánítja bármilyen politikai tisztség betöltésével.”

Nyitókép: MTI/Soós Lajos

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 38 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Dorset Naga
2023. január 18. 16:58
Minden más országban odaadják, csak minket találnak meg, meg a lengyeleket.
bagira
2023. január 18. 11:12
Látszat intézkedést ígéreteket a moslékkoalíciónál látunk , unalmukban összeállnak - szét válnak . Gazdaságot élénkítő gondolatuk nincs , minden megszólalásukban az országra népre kártékony .
machet
2023. január 18. 09:47
A szakértőknek csak annyit hogy akkor majd jön a következő "hiányosság" és ilyen alapon ez a történet akár végtelennek is mondható.Ez a cigány műfaj.
zolizolizoltan
2023. január 18. 06:24
Ha a kormány nem mond le az egyetemi komisszárjairól, akkor nemcsak az Erasmus programról, hanem az EU kutatás-fejlesztési pályázatairól is le kell mondani. Ez nagyon nagy pénz, 22milliárd euró (8000 milliárd forint). Ugyanis nemcsak az egyetemi Horizont kutatási támogatásokról kell lemondania, hanem minden más közérdekű alapítvány kutatási támogatásairól. A szakértők a legegyszerűbb útnak azt tartják, hogy a kormány mondjon le az egyetemi komiszárjairól és akkor nagyon megkönnyebülne a megegyezés a 17 "szupermélföldkőről" is. Remélem, Navracsicsot ilyen utasítással látta el Orbán.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!