Rendkívüli!

Békemenet after: közönségtalálkozó Bayer Zsolttal, Mráz Ágoston Sámuellel és Horváth Józseffel szombaton 18 órától

King's City: az ÁSZ szerint szabálytalan

2009. augusztus 26. 08:54

A Népszabadság szerint semmisnek minősíti az Állami Számvevőszék legfrissebb jelentéstervezete a King's City érdekében létrejött telekcsereüzletet.

2009. augusztus 26. 08:54
A napilap ezt egy általa megismert, de még nem véglegesített anyagra hivatkozva írja szerdai számában. A tranzakciót - amely az állam képviseletében az MNV Zrt. és a beruházásban érdekelt üzletember, Joav Blum között jött létre - szinte minden ponton kritizálja az ÁSZ. A 12 oldalas vizsgálati anyagban megállapítják a számvevők, hogy szerintük a csereingatlanok teljes területe tekintetében nem állt fenn a Nemzeti Földalapról (NFA) szóló törvényben meghatározott közérdekű cél, és a csereszerződéssel nem jutottak maradéktalanul érvényre az NFA rendelkezései, így a létrejött szerződés, figyelemmel a Ptk. 200. paragrafusának második bekezdésében foglaltakra, semmisnek tekinthető.
   
A jelentés szerint az NFA-törvény rendelkezéseinek nem maradéktalan teljesülésének oka az, hogy a Joav Blumtól megvásárolt 182,89 hektáros földterületből az autópályához csupán 10,31 hektár szükséges. Ez áll a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. tájékoztatásában, s így a számvevők kiszámolták, hogy a közcél megvalósulása, vagyis az autópálya-építéshez szükséges földterület kisajátítása csupán 40 millió forint lett volna, ezzel szemben az állam 787,4 millió forintért valamennyi érintett parcellát megszerezte a sukorói területért cserébe.
   
A területek értékét illetően is kétségek merültek fel. A jelentés kétségbe vonja ugyanis az elkészült értékbecslés megállapítását, mondván, az MNV illetékes területi irodája egy feljegyzésben jóval alacsonyabb összeget említ a területen a termőföldek átlagáráról, amely 45-65 forint négyzetméterenként. Az ÁSZ a cserét nem tekinti sem célszerűnek, sem pedig szabályosnak. A számvevők idézik az idevonatkozó törvényt, amely szerint termőföldcsere esetén a cserepartnerek egyikének helyi lakosnak kell lennie azon a településen, ahová a megszerzett föld közigazgatásilag tartozik, vagy ott már földdel kell rendelkeznie. A jelentés hivatkozik egy 2008-as vezérigazgatói utasításra, amely csak bizonyos feltételek esetén engedélyezi a cserét, abban az esetben, ha az árkülönbözet 11 százaléknál nagyobb. Ugyanakkor a Népszabadság megjegyzése szerint azonban a cseréről a Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács döntött, amelyre nem vonatkozik az említett utasítás, hiszen a tanácsot a vezérigazgató nem utasíthatja.(MTI)

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ombudsmanyus
2009. augusztus 26. 10:34
Néhány olvasnivaló a témában: Az ügylet: http://vastagbor.blog.hu/2009/03/25/hogyan_szerezzunk_70_hektart A tettestársak felsorolása: http://vastagbor.blog.hu/2009/07/08/bukas_5#more1234375 A 83/2009 (IV.10.) Kormányrendelet, és egyebek: http://vastagbor.blog.hu/2009/04/16/bucsuajandek_gyurcsanytol#more1066210 Szerintem az ilyen írások miatt nyert a Vastagbőr a Goldenblog versenyen.
honphibu
2009. augusztus 26. 09:09
Pedig ezek a Casino-k rohadtul hiányoznak a magyar embereknek. Félkarú rablót minden általános iskolába is!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!