Kompenzálják, aki rosszul járt a magánpénztárral

2010. október 20. 08:42

Jelenleg is folyik annak vizsgálata, miként tudják kompenzálni azt, aki rosszabbul járt a magánpénztárban, mintha az államnak fizetett volna - nyilatkozta Selmeczi Gabriella.

2010. október 20. 08:42
Azért vizsgálják a magánpénztárak működését, hogy a befizetők is tudják, miért voltak veszteségeik - nyilatkozta Selmeczi Gabriella miniszterelnöki megbízott a Kossuth Rádióban. Ha valaki visszalép az állami nyugdíjrendszerbe, és az elmúlt években rosszabbul járt a magánpénztárában, mintha az államiban lett volna, azt kompenzálni fogják - mondta Selmeczi. A kompenzáció jogi és közgazdasági előkészítése jelenleg is folyik, az azt szabályozó törvénytervezet két héten belül kerül a parlament elé.

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gentry
2010. október 20. 16:58
Ez marha érdekes, inkább azokat kellene kompenzálni, akik az állami rendszerben maradnak...
mr.Marcang
2010. október 20. 12:39
"Jelenleg is folyik annak vizsgálata, miként tudják kompenzálni azt, aki rosszabbul járt a magánpénztárban"... Kár volt a bazi nagy követ idejekorán a tócsába dobni.
nagyapo
2010. október 20. 12:28
Nem, a felosztó-kirovó rendszer finanszírozható, csak alacsony a hozama (a konzin számolgattuk, évente mondjuk 2% _reál_hozam lehet abban a rendszerben, ez további korhatár-emeléssel esetleg javítható még valamelyest). Ha magasabb nyugdíjat szeretnénk (pl. legalább az államkötvény-hozammal számoltnak megfelelőt, vagy kockázatos befektetésekkel annál várhatóan magasabbat), amit az MNYP - jobb szabályozás mellett - ígér, az a finanszírozhatatlan. Az csak akkor lehetséges, ha fokozatosan elkezdik csökkenteni az implicit adósságot - erre egy lehetséges megoldás a magánnyugdíjpénztár, ha kiadáscsökkentésből és nem adósságból finanszírozzák.
Öreg
2010. október 20. 11:36
Az egész problémakörnek két oka van. 1. A magánnyugdijpénztárak létrehozásával és kötelezővé tételével felboritották az államháztartási egyensulyt- mivel a nyugdijak kifizetésének ellentételezéseként befolyó összeg drasztikusan lecsökkent az államkasszában és a nyugdijak kifizetését az állam álta. /Ilyen nyugaton nincs. 2. Az Eu. várhatóan elutasitja az egyensuly számitásánál az MNYP-k.ben felhalmozódó összeg figyelembevételét, mivel ebben a szavazásnál meghatározó országok /GB,D,F,B, I, stb/ nem érdekeltek. Én nyugdijasként tiltakozom az ellen, hogy amig az én befizetéseimből az akkori nyugdijasokat fizették, a befizetések Mnyp-be érkeztetése miatt most a nyugdijam szociális kérdéssé váljék. A korábbi kormány ezeket a hiányokat is kölcsönnel tüntette el. Olyan kérdés ez, mintha az iskolai étkeztetésért már másnak utalnák az ellenértéket, de a korábbi konyhának kellene a gyerekeket ellátni. Nyilvánvaló, hogy a minőség romlik és a mennyiség sem tartható fenn. Akik elrendelték a kötelezö Mnyp-t, bünt követtek el- hivatkozásuk szerint a jövő érdekében- a mai nyugdijasokkal szemben.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!