Választási szakértő: Pontatlanságok az alkotmány tervében

2011. március 11. 09:59

Tóth Ferenc az Inforádióban fogalmazott meg kételyeket a kormány új alkotmánytervezetének jogi precizitásával kapcsolatban. A választási szakértő szerint a népszavazást érintő szabályok pontatlanok.

2011. március 11. 09:59

Tóth Zoltán, az Európai Választási Szakértők Szövetségének elnöke az Inforádióban elmondta, a kormány új alkotmánytervezetének népszavazást érintő szabályai pongyolák, némely esetben pedig értelmezhetetlenek.

A szakértő szerint efféle anomália, hogy az alkotmány ugyan kimondja, hogy a népszavazási eredmények kötelező erejűek, ugyanakkor a szabályozás különböző érvényességi és eredményességi feltételeket is meghatároz. Tóth Zoltán szerint nonszensz, hogy ez alapján akár egy érvénytelen és eredménytelen népszavazás döntése is kötelező erejű az Országgyűlés számára. A szakember szerint az anyák kisgyermek utáni választójoga is szembe megy minden nemzetközi sztenderddel.

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
HSL
2011. március 11. 22:13
Lássuk csak, milyen tagjai vannak egyesületének: http://www.aceeeo.org/en/membership/institutional-members valahogy az EU legjava kimaradt belőle, a nyugat meg komplett. Óóóóóóriási befolyása lehet a nemzetközi porondon. Reszkessünk. További csemege: "Annex III. – Secretary General of the Association The Secretary General of the Association shall be Dr. Zoltan Toth, unless otherwise designated in accordance with the provisions of this Charter" Azaz Tóth úr az egyesület bebetonozott főtitkára. Nem hogy x évre választanák, vagy ilyesmi... micsoda egy demokrata :)
hakos
2011. március 11. 20:35
Tóth Zoltán talán alapfokon megtanulhatna olvasni. Eredmény akkor van, ha a népszavazás eredményes és érvényes volt, ha nem volt eredményes és érvényes, akkor nincs eredmény, ami kötelező erejű lehetne. És ez a fazon ebből él már vagy húsz éve....
Petrov
2011. március 11. 13:19
"A szakember szerint az anyák kisgyermek utáni választójoga is szembe megy minden nemzetközi sztenderddel." Csakszólok, hogy a maga idejében az általános választójog, a nők, a melegek és a négerek jogainak az elismerése is szembe ment "minden nemzetközi sztenderddel"
cutcopy
2011. március 11. 12:57
"a népszavazási eredmények kötelező erejűek, ugyanakkor a szabályozás különböző érvényességi és eredményességi feltételeket is meghatároz" Ez jelenleg is így van.. akkor kötelező erejű ha érvényes..!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!