Origo: Összevonnák a PSZÁF-et az MNB-vel

2013. április 10. 10:49

Az Origo úgy tudja, a kormány egy szervezet alá vonná a pénzügyi feladatokat és a jegybanki munkavégzést. A PSZÁF viszont nem tud erről a felvetésről.

2013. április 10. 10:49

Az Origo banki körökre hivatkozva azt írta, új pénzügyi szuperhatóság felállítására készül a kormány az MNB és a PSZÁF összevonásával. A már évekkel ezelőtt is szorgalmazott összevonás ötlete Simor András jegybankelnök távozásával került ismét terítékre – írta az Origo, hozzáfűzve azt az értesülését, hogy az integrált szervezetről szóló törvényjavaslat szövege már nagyjából el is készült.

Az Origo szerint értesüléseit az MNB sajtóosztályán nem cáfolták, mi több, a portál azt a választ kapta, hogy „a nemzetközi tapasztalatok abba az irányba mutatnak, hogy a jegybankok és a pénzügyi felügyeletek összeolvasztásával a pénzügyi rendszer felügyelete és szabályozása hatékonyabbá vált”.

A pénzügyi felügyelet szóvivője az MTI-t arról tájékoztatta, hogy az esetleges összevonást előkészítő munkában való közreműködésre a PSZÁF-ot nem kérték fel, sem a jegybankból, sem kormányzati körökből. Ha ez bármikor felmerülne, a PSZÁF-ra vonatkozó státustörvényben foglalt jogosultsága alapján a PSZÁF a feladatkörét, szervezetét érintő kérdésben véleményt nyilvánít, javaslatot tesz – közölte az MTI-vel Binder István.

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Bro222
2013. április 10. 12:39
És ki az az "Origo"?
tarackos
2013. április 10. 12:33
Nesze neked konszolidáció! Gyurikám, kicsi a pöcsöd?
nick89
2013. április 10. 11:55
A PSZÁF tehetetlen sóhivatalként működő felügyeleti szervnek látszó tárgy. Szükség van a pénzügyi szervezetek állami felügyeletére. Ezért létre kell hozni egy erre alkalmas szervezetet. Szükség van rendőrségre is. Ezért létre kell hozni egy rendvédelemre és bűnüldozésre alkalmas szervezetet. Szükség van egy a csempészetet és adócsalást visszaszorító szervezetre is. Ezért létre kell hozni egy erre alkalmas szervezetet. Stb stb. A minta lehet pl Svájc.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!