Mazsihisz: Szakály Sándor mondjon le!

2014. január 19. 15:27

Szakály Sándor, a Veritas Történetkutató Intézet főigazgatója a minap idegenrendészeti akciónak nevezte a magyar holokauszt első tömeggyilkosságát. A Mazsihisz döbbenten és értetlenül áll a Veritas holokauszt-relativizálása előtt és Szakály lemondását követeli.

2014. január 19. 15:27

A kormány által alapított intézet főigazgatója, Szakály Sándor – a magyar hatóságok felelősségét csökkentendő – „idegenrendészeti” akciónak nevezte a magyar holokauszt első tömeggyilkosságát, az 1941-es kamenyec-podolszkiji deportálást. Történelemhamisító próbálkozásának kudarca után elvárjuk, hogy az intézet vezetéséről lemondjon – írta a Mazsihisz közleményében.

A Mazsihisz vezetése felszólítja a politikai közélet szereplőit, hogy a magyar holokauszt 70. évfordulója ne legyen a választási kampányok része és minden érintett hagyjon fel a múltunk átírására vonatkozó törekvéseivel. Amennyiben Magyarország kormánya komolyan gondolja a holokauszttal történő szembenézést, akkor azonnal meg kell állítania a 2014. évi megemlékezés sorozat hitelességét romba döntő, kegyeletsértő folyamatokat” – olvasható a közleményben.

A Mazsihisz többek között az épülő Józsefvárosi Holokauszt emlékközpont ideológiájának ismeretlensége, a Terror Házában rendezett Horthy-konferencián elhangzottak vállalhatatlansága, a német megszállás Szabadság térre tervezett emlékműve és a Veritas intézet vezetőjének nyilatkozata miatt is megfontolja a Holokauszt-emlékév eseményeitől való távolmaradását.

Egyúttal azt is közölték, hogy a Mazsihisz „a Civil Pályázati Alap keretében elnyert pályázati összegeket csak abban az esetben veszi igénybe, ha a megemlékezés sorozat közösségünk számára vállalható mederbe tér vissza”.

Összesen 492 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Felebarát
2014. január 22. 12:33
Kedves Me úr írhatna még egy levelet...
Szekértábor
2014. január 22. 12:31
Fájdalmasan jellemzi a hazai állapotokat, hogy a történész szakma nem állt ki azonnal Szakály mellett, az MTA nem utasítja helyre késedelem nélkül a köznyugalmat megzavaró újságírókat és politikusokat, kinyilvánítva, hogy tudományos vitát ugyan lehet kezdeményezni egy történelmi esemény megítéléséről, de a rendelkezésre álló források és jelenlegi tudományos ismereteink szerint Szakálynak minimum joga volt az álláspontja kifejtéséhez, ha nem rögtön és egyértelműen igaza volt. http://provo.blog.hu/2014/01/21/feszitsd_meg_feszitsd_meg
catalina9
2014. január 20. 16:45
Arma Gedeon http://kitalaltujkor.blogspot.com [Hozzászóló kiszűrése] 2014. január 20. 13:59 A lengyel 1968-as, 70-es éa 1980-as megmozdulások titkosszolgálati provokáció jellegét a lengyel szaktörténészek kezdik feltárni, bár a konklúziót még nem merték levonni. " No és hát ott van Walesa társa a zsidó Adam Michnik, akinek a bátyja véreskezű katonai főügyész volt az 50-es években, a szülei meg azt hiszem őskommunisták.
catalina9
2014. január 20. 16:42
thymian [Hozzászóló kiszűrése] 2014. január 20. 13:03 Még az is lehet, hogy így volt, ezek azok a dolgok, amikre soha nem fog fény derülni. Vannak ilyen elképzelések is." Ez több, mint elképzelés. 1955-ben lejárt az osztrákok megszállásra vonatkozó szovjet jogosultság, és Magyarország csak ennek az utánpótlását biztosítandó volt megszállva, tehát a ruszkiknak 1955-ben el kellett volna hagyniuk Magyarországot. No persze Rákosi, Gerő, Farkas és a többi hasafi ezt nem szorgalmazta. Megkötötték ugyan a Varsói szerződést, de ez csak külföldi támadás ellen léphetett érvénybe. Kellett egy akció, ami okán "be lehet hívni" a szovjeteket. Nem véletlen, hogy először kifelé mentek, mert csak így lehetett visszahívni őket. Ők meg hallgattak a hívásra. Egyébként 1956 nyarán Dudás, Fekszi és Szalkai kiutaztak egy titkos "kiképzére" a SZU-ba, majd visszajöttek és akkor azt hiszem Piros hadügyminiszter olyat mondott nekik, hogy majdnem összeestek, valószínűleg akkor közölték velük, hogy lesz forradalom. Hogy ez kitervelt volt, mi sem bizonyítja jobban, hogy hirtelen megnyíltak az addig keményen őrzött fegyverraktárak. Bizonyított tény, hogy az első sortüzek előtt odaterelték a népet, például a Parlament elé is, ahol már felkészülten várták őket a tetőn az ÁVH-sok.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!