Két zsinagóga és a kulturális központ visszautasította a kormány pénzét

2014. február 05. 14:55

Nem kér a kormány támogatásából a Frankel Zsinagóga Alapítvány és a Dohány Zsinagógáért Alapítvány. A két zsinagóga a Magyar Holokauszt 2014 emlékév programjainak megvalósítására nyertek pályázati pénzeket a Civil Alaptól. A Zsidó Idegenforgalmi és Kulturális Központ is visszautasította a támogatást.

2014. február 05. 14:55

Két zsinagóga, a Frankel utcai és a Dohány utcai sem kér abból a pénzből, melyet a Magyar Holokauszt 2014 emlékév programjainak megvalósítására nyertek el a Civil Alaptól. A Frankel utcai zsinagóga azt írta: „Ezzel kívánjuk felhívni a figyelmet arra, hogy a Horthy-korszak pozitív színben való feltüntetése, nyilas írók tananyagba való elhelyezése, tömeggyilkosságok idegenrendészeti intézkedésként való beállítása, és még számos kormányzati megnyilatkozás, ezzel egyidejűleg a tömeggyilkosságok áldozataira történő megemlékezések támogatása nem fér össze egymással és a becsületes gondolkodásmód kívánalmaival.

A Dohány utcai zsinagóga szintén közleményben jelezte, hogy nem fogják felhasználni azt a húszmillió forintot, melyet a zsinagóga és a Hősök temploma között elhelyezkedő temetőkert rendbehozatalára nyertek el. A temető rendbehozatalát más forrásból fogják biztosítani.

A Zsidó Idegenforgalmi és Kulturális Központ arról tájékoztatta a Mazsihisz vezetőségét, hogy „a jelenlegi, felháborító helyzetre való tekintettel a civil pályázaton elnyert teljes összeget - 24 millió forintot - visszautasítjuk, és a jelenlegi kormány által szervezett holokauszt-emlékéven nem kívánunk részt venni”.

A zsidó idegenforgalmi központ úgy fogalmazott: „úgy érezzük, hogy felháborodásunk nem kíván magyarázatot, hiszen a véleményünket ma minden igaz, saját önös érdekein felülemelkedő, vallásától független, igaz embernek osztania kell. Nem kérünk a náci emlékművekből, nem kérünk a történelemhamisításból és nem kérünk a halottaink meggyalázásából. Nem kérünk ebből a politikai drámából, melynek áldozatává válhatnak őseink emlékei és gyermekeink jövője. Nem csak az a bűnös, aki elvárja, hanem az is, aki megvalósítja!

Összesen 391 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
OmegaMale
2014. február 06. 10:49
Ha unom a zsidó témákat az már náciság? /ásít/
bajai
2014. február 06. 09:24
"a véleményünket ma minden igaz, saját önös érdekein felülemelkedő, vallásától független, igaz embernek osztania kell" ???? :):):) Bár azt nem értem, hogy egy igaz ember, hogyan lehet vallásától független. Igaz igaz emberek megtudnátok ezt magyarázni?
6qwasyx
2014. február 06. 06:21
Éppen három éve történt, hogy a magánnyugdíj-pénztári tagok eldönthették: kiszerződnek-e az állami nyugdíjrendszerből és maradnak a kasszájuknál, vagy átlépnek az egypilléres állami nyugdíjrendszerbe. Végül a tagok többsége, mintegy 3 millió ember az utóbbi mellett döntött, vagy azért, mert nem akarta kockáztatni az állami nyugdíját, vagy azért, mert hitt abban, az állam jobban gazdálkodik majd a pénzével, mint a bankok és biztosítók által alapított pénztárak. Az így államosított mintegy 3 ezer milliárd forintnyi értékpapír mostanra elfogyott a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alapból, a 3 millió visszalépett pénztártag pedig jogosan kérheti számon, megfelelően használták-e fel a pénzét. A cikk a hirdetés után folytatódik Komoly elégedettségre nincs ok. Az alap kezelői profi szakemberek voltak, és nem valószínű, hogy eltékozolták a vagyont, de már az első évben kénytelenek voltak árfolyamveszteséget realizálva túladni az eszközök egy részén, mivel az állam folyó kiadások finanszírozására is alaposan megcsapolta az eredetileg hosszú távra félretett pénzeket. Ami még ennél is fájóbb, hogy a tételes elszámolások szerint a GDP nagyjából 7 százalékának megfelelő összeget fordított az alap az államadósság csökkentésére, ennek ellenére az Eurostat adatai szerint még 4 százalékponttal sem csökkent ez a mutató. A legfájdalmasabb következmény azonban még hátravan. Ez a 3 millió ember, aki három éve odaadta az államnak a megtakarítását, valószínűleg előbb-utóbb nyugdíjba vonul majd, és akkor jogosan követeli majd vissza a pénzét. Az államosított pénz viszont már nincs meg, csak egy ígéret van helyette, amit a demográfiai helyzet alakulása miatt egyre nehezebb, sőt valószínűleg egy idő után lehetetlen lesz teljesíteni. Erre a 3 millió emberre pedig, ha továbbra is kizárólag az államtól várja majd a nyugdíját, a szegénység várhat.
kitiltott
2014. február 06. 00:06
erről az jut eszembe amikor a Hofi azt mondta reggelente kinyitja az újságot : na Ma ki lopott? 2014.-ben meg: na ma melyik zsidó háborog , vagy mivel vádolja meg a magyar népet?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!