Nekünk Gyurcsány kell?

2014. szeptember 12. 10:55

Hogy mi a probléma ezzel az elképzeléssel? Az, hogy Gyurcsány Ferenc nem lesz még egyszer miniszterelnök Magyarországon.

2014. szeptember 12. 10:55
Madlovics Bálint

Nos, tekintettel az általa diktált ütemtervre, nyilvánvalónak tetszik, hogy a DK elnöke éppen ezt nem akarja. Neki sokkal előnyösebb, ha a folyamatok a jelenlegi irányba mennek tovább: az egyre szürkülő, immár Bajnai nélküli Együtt és a szervezetileg hanyatló, haláltusáját vívó MSZP mellett a DK – Gyurcsány Ferenc vezetésével, aki nem mellesleg az egyetlen valódi, vérbeli politikus ezen az oldalon, aki talpon maradt április után – lehet a legdinamikusabban fejlődő, legerősebb ellenzéki párt, mely parádés akcióival és lehengerlő rendszerellenzékiségével el tudja szipkázni az MSZP és az Együtt szavazóit (akik a másodlagos pártpreferenciákra vonatkozó kutatások szerint szavaznának is rá), s végső soron az ellenzék vezető erejévé válva magába olvaszthatja a még körülötte álló párttöredékeket. A pártelnök által a cikkben megálmodott nagy, egységes demokrata párt (melynek elnevezésére zavarba ejtően kézenfekvő a »Demokratikus Koalíció«) ezt célozza: Gyurcsány Ferenc legyen újfent a baloldal vezetője.

Hogy mi a probléma ezzel az elképzeléssel?

Az, hogy Gyurcsány Ferenc nem lesz még egyszer miniszterelnök Magyarországon. (…)

Népszerűségének restaurációja már csak azért sem valószínű, mert alig akad valaki Mihancsik Zsófián kívül, aki ebben segédkezne. A modern társadalmak politikai kommunikációjának egyik döntő eleme, hogy a politikusok meg tudják-e nyerni a véleményvezéreket, az értelmiségnek azt a rétegét, akikre az emberek tradicionálisan jobban/inkább hallgatnak, mint a politikusokra (hogy miért, az külön cikket érne meg). Gyurcsánynak ez jó ideig tökéletesen ment, s így a médiavilág hangulata az ő malmára hajtotta a vizet. Mostanra azonban a helyzet megváltozott: a legtöbben már nem állnak ki mellette. S lehet »értelmiségi fanyalgásnak« nevezni azt, hogy nem támogatunk olyasvalakit, aki kötésig beleáll az undorító, ijesztően machiavellista fölfogást tükröző Pásztor-ügybe, vagy aki kormányzása alatt a »legrosszabb Gyurcsány is jobb a legjobb Orbánnál«-szlogen pajzsával megengedte magának, hogy fütyüljön az értelmiség metsző kritikájára (»Ha megölöd a tökéletlen demokratát, akkor utat nyitsz a tökéletes önkénynek«, írja most is, kibontva a »nem vagyunk se angyalok, se ördögök« giccsét…), a tény attól még tény: nincs »Gyurcsány-váró« hangulat, és valószínűleg nem is lesz. Átlátunk a szitán. (…)

És nem: nem akarom őt eltiltani a politizálástól. Dehogy. Az »a diktatúrák és a diktátorok jellemzője«, ahogy helyesen le is szögezi. Csak azért javasolnám neki a visszavonulást, mert amit tesz, az hosszú távon eredménytelen (sőt a várthoz képest ellentétes eredménnyel jár, hiszen beleszorítja oldalát egy 20–25 százalékos »őfelsége ellenzéke«-pozícióba). Akárcsak Gyurcsány, én is a szabadság híve vagyok; minden politikai szereplő úgy próbálhatja meg tönkretenni magát és a közegét, ahogy akarja. De talán helyes, ha szóvá tesszük, hogy mi mivel jár.

Összesen 63 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
illiberator
2014. szeptember 13. 12:34
GYF valójában egy szocio-pszichopata szörnyeteg, akárcsak Hitler. Minden más csak jól leplezett álca, ripacs szerepjátszás, tudatos megtévesztés.
Senye Péter
2014. szeptember 13. 09:45
A sok kiabálós beszédjétől már kezd berekedni. Volt már ilyen, akire ő és pártja némileg emlékeztet.
kjkj945
2014. szeptember 13. 09:11
""És nem: nem akarom őt eltiltani a politizálástól. Dehogy. Az „a diktatúrák és a diktátorok jellemzője”, ahogy helyesen le is szögezi. Csak azért javasolnám neki a visszavonulást, mert amit tesz, az hosszú távon eredménytelen (sőt a várthoz képest ellentétes eredménnyel jár, hiszen beleszorítja oldalát egy 20–25 százalékos „őfelsége ellenzéke”-pozícióba)."" gyufa a pucsításhoz, tönkretételhez, 2/3-hoz nagyon ért. Lenullázta a mszp-t most majd új pártot alapít a baloldalból és azt hiszi 2022-re lesz esélye! führeri arroganciája lehet, hogy maga mellé állít párttagokat. A 'szavazó' meg mint a birka mint 2006-ban rá voksol. Magyarországon minden lehetséges, még az ellenkezője is. Az hogy ez ne így legyen, ahhoz 'igazi rendszerváltás' kellene. Ezeket meg elzavarni!!!!! Nem várni, hogy magától eltűnjön. ""Csak azért javasolnám neki a visszavonulást,"" Azt a führer nem fogadja el!
illiberator
2014. szeptember 13. 08:59
A legnagyobb gond GYF-el kapcsolatban, hogy GYF egy kóros pszichopata/szociopata személyiség. Ennek is a klasszikus példája. Mint ilyen nem való egy ország vezetésére. Ennek ellenére képes még mindig százezreket, köztük nagyon intelligens embereket is még mindig megtéveszteni. Hogy világos legyen GYF betegsége, alul olvasható néhány jellemző tünet a szakirodalomból: A pszichopaták/szociopaták fő jellemzőjük a kóros hazudozás, simulékonyság, felszínes vonzerő, manipulálják a többieket, nincs lelkiismeret-furdalásuk, impulzívak, azaz csekély mértékben képesek kontrollálni viselkedésüket. Első megközelítésre szociopaták sima modorú, gyakran vonzó és spontán személyiségek, meggyőző beszélőkészséggel. A pszichopata nem érez empátiát (bár megjátszhatja), szégyent vagy megbánást a visszaélései miatt. Ennek következtében általában sikeres, hiszen céljait keményen, sőt kíméletlenül megvalósítja. Noha mindig tudja, mit kell mondani, de a szavai mögött kevés a meggyőződés és a valós érzelem. Általában magas pozíciót tölt be, a céljait mindig eléri, sikeres embernek nevezhető. Ha azonban jobban megvizsgáljuk, akkor kiderül, hogy mindez csak a látszat, az álarc mögött egy teljesen más ember lakozik: egy végtelenül önző és egocentrikus ember. A mások feletti kontroll megszerzésére bármit hajlandó bevetni, legyen az a személyes kisugárzása, manipuláció, erőszakos viselkedés vagy megfélemlítés. A pszichopata nem érez. Nem érez megbánást, bűntudatot vagy lelkiismeret furdalást a tettei miatt, sokszor elhárítja magáról a felelősséget mondván, az áldozata megérdemelte, amit kapott. Nem érez empátiát, ezért gyakran tapintatlan, lenéző és érzéketlen más emberekkel szemben. Életvitelére jellemzők: hosszú távú tervek hiánya, ösztönösség, felelőtlenség, hamar elunja magát magukat, állandó szükséglete van különböző impulzusokra, ami felelőtlenséggel párosul. Csupán két személyes élmény GYF-ről, anélkül hogy az öszödi beszédről szót ejtenék: Amikor meglátogatta a szemkilövés közben megsérült rendőröket a kórházban, együttérzést mímelve még látványos könnycseppeket is produkált, miközben az ártatlan áldozatokhoz egy bocsánatkérő szóra sem futotta, ellenkezőleg az azonosítószám-levetető- viperás Gergényit még ki is tüntette. Gyurcsány 56-os "drótkefe" emlékműve. Az emlékműnek titulált vascső csoport semmiféle vizuális emlékezést nem indukál az 1956-os tragédiáról. Emlékszem, avatáskor GY. megrendültséget mímelve teátrálisan térdre ereszkedett, kezét a szívére tette, talán még (krokodil) néhány könnyet is termelt magából.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!