LMP: Becsapás az otthonteremtési közösség

2016. március 29. 13:03

Visszavonatná a nemzeti otthonteremtési közösségekről (nok) szóló törvényt az LMP. Az ellenzéki párt szerint a nok az emberek becsapására épül, és a Fidesz „őrült tempóban folytatja a társadalom szétszakítását”.

2016. március 29. 13:03

Az LMP az államfő által az Országgyűlésnek visszaküldött nemzeti otthonteremtési közösségekről (nok) szóló törvény visszavonására szólítja fel a kormányt, mert a párt szerint az az emberek becsapására épül, az alacsonyabb jövedelműekkel fizettetné meg a magasabb jövedelműek lakásvásárlását.

Schmuck Erzsébet frakcióvezető-helyettes keddi, budapesti sajtótájékoztatóján kijelentette: az előterjesztés nem szolgálja a Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetője által abban vázolt célokat. A tagjait licitálás vagy sorsolás sorrendjében pénzhez juttató közösségek létrehozása szerinte nem lendíti fel az építőipart, és nem könnyíti a lakásvásárlást sem. 

Utóbbi célt a politikus szerint a munkabérek radikális emelésével lehetne elérni, a Fidesz azonban ehelyett „őrült tempóban folytatja a társadalom szétszakítását”, a nok-kal és a csok-kal pedig azt ismeri el, hogy bérből Magyarországon nem lehet lakáshoz jutni. Az LMP alaptörvényben rögzítené a lakhatás jogát, és érdekeltté tenné az üresen álló ingatlanok tulajdonosait azok bérbe adásában. 

A jogszabályt két hete kivételes eljárásban fogadták el a képviselők a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető Rogán Antal javaslatára, ám azt az államfő megfontolásra visszaküldte a Háznak. 

Áder János visszaküldő levelében azt írta: támogatandó célkitűzés a családok otthonteremtési lehetőségének bővítése állami támogatással, ám ennek végrehajtása áttekinthető, a folyamatban résztvevőknek megfelelő garanciákat biztosító szervezet kialakítását igényli, a működés szigorú hatósági felügyelete mellett. Álláspontja szerint a törvény nem felel meg ezeknek az elvárásoknak, mert tisztázatlan és ellentmondásos rendelkezéseket tartalmaz a nok és a közösséget működtető, annak vagyonát kezelő szervező jogállásával, szervezetével és működésével kapcsolatban.

A törvényalkotási bizottság kedden tárgyalja meg az államfő levelét és a jogszabályhoz készített bizottsági módosító javaslatot. A Ház arról várhatóan szerdán szavaz.

 

Összesen 35 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kjkj945
2016. március 29. 16:42
lumpok nyerjetek 4/5-el 2018-ban, és azt tesztek amit v akartok.
maanzaad
2016. március 29. 14:35
Faszt lázadoztok, idegenszívűek! A Nemzeti Becsapás Kormánya sem jó nektek, kutyák?:)))))))))))
Mutimi
2016. március 29. 13:56
„őrült tempóban folytatja a társadalom szétszakítását” Annyit emlegetik a társadalmi egyenlőtlenséget, hogy ez milyen nagy nálunk, hogy utánanéztem. Az alsó és a felső 10% között a különbség: Ausztria: 7,0 Németország 6,6 Egyesült Királyság: 10,5 Franciaország: 7,4 Visegrádiak: Magyarország 7,2 (2009-ben megugrott, 2012. óta csökken) Csehország 5,4 Lengyelország 7,4 Szlovákia 5,7 Baltiak közül: Észtek 9,7 Adatok itt: http://www.oecd.org/social/income-distribution-database.htm
Mutimi
2016. március 29. 13:45
"a nok-kal és a csok-kal pedig azt ismeri el, hogy bérből Magyarországon nem lehet lakáshoz jutni. " Nyugat-Európa általam ismert országaiban átlagembernek meg sem fordulhat a fejében, hogy saját tulajdonú lakáshoz jut. Irreális álom. Nálunk pedig segíti az állam. De rossz is.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!