Testvérváros lesz Budapest és Krakkó

2016. március 18. 16:38

Még ebben az évben testvárosi kapcsolatra lép Krakkó és Budapest, jelentette be Tarlós István egy, a két városról szóló kiállítás megnyitóján.

2016. március 18. 16:38

Budapest és Krakkó még ebben az évben testvérvárosi kapcsolatra lép - jelentette be Tarlós István főpolgármester a Közös úton – Budapest és Krakkó a középkorban című kiállítás pénteki megnyitóján a Budapesti Történeti Múzeumban (BTM). Tarlós István emlékeztetett arra, hogy Krakkóból több mint 200 műtárgy érkezett a két város középkori és kora újkori párhuzamos fejlődését bemutató kiállításra, amelynek megnyitója a Magyar-Lengyel Barátság Napja alkalmából meghirdetett, március 18-19-i ünnepségsorozat része.

Krakkó polgármestere szerint az elmúlt ezer év európai történelme tele van háborúkkal, kivéve a lengyel és a magyar nemzet kapcsolatát. A kiállítást megtekintve könnyen érthetővé válik ez a mély barátság, amely különböző korokban – például a második világháborúban vagy 1956-ban – egyaránt megmutatkozott – fogalmazott Jacek Majchrowski a megnyitón, amelyen a kiállítás két fővédnöke, Áder János magyar és Andrzej Duda lengyel államfő is részt vett.

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
komondor
2016. március 19. 11:16
Meg kell hálálni valahogy a zászlótartást.
csuka
2016. március 19. 09:52
“Idétlen, horthysta” – Felmondtak Orbán Várának újjáépítői Három építész is kemény szavakkal lépett ki a Nemzeti Hauszmann Terv társadalmi testületéből. A gittegyletet elvileg Orbán Viktor újabb drága becsípődésére hozták létre, hogy levezényelje a várnegyed rekonstrukcióját, és a miniszterelnök végre beköltözhessen a régóta vágyott Budai Várba. A testület három tagja, Csomay Zsófia építész, Lővei Pál művészettörténész és Schneller István építész-urbanista március 3-án küldték el felmondó levelüket Lázár Jánosnak, pénteken pedig a nyilvánossággal is közölték, hogy lemondanak tagságukról, mivel a kormányzat folyamatosan figyelmen kívül hagyja a testület véleményét a fejlesztési tervek kialakításakor. Az Index szerint megpróbálták Lázár János és államtitkára, L. Simon László figyelmét levélben felhívni arra, hogy álláspontjuk szerint a budai várat és ezzel összefüggésben a Városligetet érintő kormányzati tervek egyértelműen negatív hatással lesznek az egész főváros városszerkezetére, közlekedésére, területhasználatára, kulturális életére, idegenforgalmára, a figyelmeztetésre azonban nem érkezett válasz. Döntésüket most többek között azzal indokolták: “Elfogadhatatlannak tartjuk a kortárs megoldások helyett száz-százötven éve megrajzolt tervek, fel sem épült épületek anakronisztikus megvalósítását, teljesen elpusztult épületek újraépítését, az ennek érdekében teljesen felszámolt magyar műemlékvédelem történetének és eredményeinek teljes semmibevételét. Szellemiségében is igencsak károsnak tartjuk a 19. század második felének, a 20. század elejének ilyesfajta rekonstrukcióját, az I. világháborúba torkolló késői historizmus, illetve a Horthy-korszak jelentés nélküli kulisszáinak, esetenként egyenesen idétlen építészeti megoldásainak száz- és ezermilliárdokat igénylő újraálmodását.” (propeller)
Cezar
2016. március 18. 22:08
De jó!
Tintamin
2016. március 18. 21:06
WOW, LEGJOBB!!! Remélem, ennek nincs köze ahhoz, hogy Lengyelország elkezdett durván orbanizálódni...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!