Lázár: Dávid és Góliát harca zajlik

2017. március 23. 14:48

A miniszter a Heineken-ügy kapcsán úgy fogalmazott: a kormány és a parlamenti képviselők kötelessége, hogy megvédjenek minden magyar vállalkozást egy multitól. Lázár János Csíkszeredába utazik, hogy felajánlja a kormány segítségét az Igazi Csíki Sör gyártójának. Lázár a kormányinfón elmondta azt is: fellebbeznek a kiutasított bangladesiek ügyében hozott strasbourgi ítélet ellen.

2017. március 23. 14:48

Elfogadhatatlannak és végrehajthatatlannak tartja Lázár János miniszter azt a strasbourgi bírósági ítéletet, amely elmarasztalta Magyarországot két bangladesi kiutasítása miatt. A kormány fellebbezést nyújt be a döntés ellen – közölte a Miniszterelnökség vezetője csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján, ahol azt mondta: Magyarország a szuverenitás megerősítésének elve alapján ragaszkodik ahhoz, hogy maga döntsön a befogadásról, illetve a kiutasításról. Az emberi jogi bíróság álláspontja azonban az, hogy ne a magyarok mondják meg, ki élhet Magyarországon, hanem majd a Magyar Helsinki Bizottság – amely a két bangladesit képviselte – javaslata alapján a strasbourgi bíróság eldönti – kommentálta az ítéletet Lázár János.

A politikus azt is közölte: a májusra elkészülő második határkerítéssel és a jövő keddtől hatályos, megszigorított jogi határzárral „teljes zár valósul meg”. Hozzátette, a kormány készen áll a jogi határzárral kapcsolatos vitákra.

Megvédik a magyar vállalkozást

A magyar kormány és a magyar parlamenti képviselők kötelessége, hogy megvédjenek minden magyar vállalkozást egy nagy multinacionális vállalkozástól, amely a hatalmát fitogtatja – jelentette ki Miniszterelnökséget vezető miniszter az Igazi Csíki Sör-ügyében. Lázár János úgy fogalmazott:

Dávid és Góliát harca zajlik,

a Heineken visszaél az erejével és a hatalmával, és azt a kormány nem hagyhatja, hogy egy nagy cég a magyar érdek sérelmére tegye ezt. Elmondta, a tiltott önkényuralmi jelképek kereskedelmi használatát tiltó jogszabállyal a szabad véleménynyilvánítás joga nem sérül.

A miniszter közölte azt is: csütörtök délután Csíkszeredába utazik, ahol találkozik az Igazi Csíki Sört gyártó cég tulajdonosával. Úgy fogalmazott: a magyar kormány segítségét kell felajánlania a kialakult helyzetben.

Lázár János kitért arra is, két héten belül elindul a következő nemzeti konzultáció. Szólt arról is, hogy Orbán Viktor miniszterelnök a Modern városok program keretében legközelebb Győrbe látogat.

Busz- és acélgyártásról is tárgyalt a kormány

A hazai busz- és acélgyártás helyzetéről tárgyalt a kormány, továbbá döntéseket hozott az olimpiai pályázat pénzügyi lezárása, vízügyi béremelés, az Országos Sportegészségügyi Intézet áthelyezése és népegészségügyi szűrőprogramok ügyében – számolt be Lázár János a sajtótájékoztatón. A nemzeti buszgyártási programról elmondta: három év alatt – hazai járművekkel – érdemben megújul az állami tulajdonban lévő buszállomány. Az acéliparról pedig azt közölte: állami segítségre van szükség ahhoz, hogy a hazai acélgyártás bővülhessen.

A kormány döntött arról – folytatta –, hogy nemcsak átmenetileg költözik a XI. kerületi Karolina útra az Országos Sportegészségügyi Intézet, hanem hosszú távon is ott működik majd.

A budapesti olimpiai pályázat pénzügyi lezárásával kapcsolatban úgy határozott a kabinet, hogy az előkészületekre szánt 19,1 milliárd forintból fel nem használt 12,6 milliárdot vissza kell utalni a központi költségvetésbe.

Döntöttek arról is, hogy béremelés lesz a vízügyi ágazatban – közölte.

A kormánydöntéseket ismertetve Lázár János végül azt is tudatta: a gyermekekre, a nőkre és az aktív munkaképes korúakra fókuszáló népegészségügyi szűrőprogramok indulnak még az idén. Ehhez húsz speciális szűrőbuszt vásárolnak, amelyből tízben mammográfiás szűrést végeznek majd.

(MTI)

Összesen 74 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
KannibálTatárÚr
2017. március 23. 23:11
"Az emberi jogi bíróság álláspontja azonban az, hogy ne a magyarok mondják meg, ki élhet Magyarországon, hanem majd a Magyar Helsinki Bizottság "... Ha a Helssinki Bizottság dönt arról, hogy ki élhet Mo.-on, akkor Mo.-t Laza János irányítja.
noMores
2017. március 23. 20:20
Agyhalottaknak kedves hir: ujabb milliarddal dragult az ugrotorony a vizesvb-n. Ezek mohobbak, mint az szdsz. Az pedig mar nagy szo...
Conduct
2017. március 23. 20:20
Édes jó Istenem!Vígasztalom magam hogy azért jó fejek a főnökök,de rendszeresen elbizonytalanítanak hogy épelméjűek-e egyáltalán?!
szkeptikus
2017. március 23. 19:29
": csütörtök délután Csíkszeredába utazik, ahol találkozik az Igazi Csíki Sört gyártó cég tulajdonosával. Úgy fogalmazott: a magyar kormány segítségét kell felajánlania a kialakult helyzetben." Én eddig abban a tévhitben leledzettem, hogy az Igazi Csiki Sör gyártói kérték a kormány segítségét, ezért ilyen "harcias" a kormány. De lehet, hogy eddig fogadatlan prókátor volt? Szerintem egyértelmű, hogy nem a magyar kormánynak, hanem a Csiki Sör gyártóinak kell dönteni a kialakult helyzetről. Nem biztos hogy mindig a kardcsörtetés a legcélravezetőbb. Ha a gyártók azt mondják hogy harc, akkor legyen harc. De ha más utat választanak, a kormánynak vissza kell vonulnia.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!