Ilyen a töklámpásokkal kivilágított Hősök tere

2017. október 29. 11:07

Október 28-án Töklámpás fesztivált rendeztek a budapesti Hősök terén.

2017. október 29. 11:07

A közelgő halloween ünnep alkalmából Töklámpás fesztivált rendeztek a budapesti Hősök terén 2017. október 28-án. A rendezvényre bárki hozhatott otthon készített töklámpásokat, így a teret szombat este számtalan egyedi lámpás díszítette. Az eseményre érkezők konzerveket vihettek adományként, ezzel segítve a a Gyermekétkeztési Alapítvány munkáját.

(MTI Fotó: Mónus Márton)

Összesen 78 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2017. október 29. 18:34
Ízléstelen. S akkor ezzel még ízléses voltam.
ottapont
2017. október 29. 15:39
Mikor gyerekek voltunk mi is készítettünk töklámpákat, anyám segített a veszélyes műveleteknél. Az ötletet is ő adta, mert ők is játszottak így gyerekként a hatvanas évek elején, rúdra szúrták és sötétedéskor mókáztak vele. Persze ennek semmi köze nem volt a halloweenhez. Kíváncsi voltam, hogy létezett-e ez Magyarország más területein is és kiderült, hogy igen: Magyar néprajz VI. kötet, TÁRGYKÉSZÍTŐ JÁTÉKOK Amíg a babák elsősorban a leányok kedvelt játékszerei, addig a fiúk nemcsak állatfigurákat, hanem egyéb játékszereket is készítenek. Töklámpához például egy nagyobb töknek levágják a tetejét, a belét kiszedik, s a héjra szemet, orrot, szájat vágnak. Este, amikor sötét van, beletesznek egy égő gyertyát, rúdra szúrják vagy kerítés tetejére teszik, s egymást ijesztgetik vele. http://mek.niif.hu/02100/02152/html/06/103.html
Strassnoff Ignác
2017. október 29. 15:34
A magyar folklór olyan gazdag, hogy minden másnap piros betűs ünnep lehetne a naptárban. De fájdalom ez nekünk jó, importálni kell baromságokat. Halloween, Valentin nap, kutyának a fasza... Valamelyik hülye "sztárunk" egy alkalommal azt találta mondani valami reggeli bulvárszar-okádó rádiós műsorban, hogy ő Amerikában megcsodálta, hogy milyen szép dolog a Hálaadás ünnepe, nem is érti, hogy itthon ezt miért nem ünnepeljük. Az ő agyával ezt nem is csodálom.... Bár személy szerint a Valentin nap a legnagyobb "kedvencem", mert ugye ahogy a kifejezést meghallom, feltételes reflex-szerűen akar kijönni belőlem amit ettem, de a Halloween se kutya. Semmi bajom egy jó bulival, faragjunk töklámpást "százat-ezeret", mintázzunk belőlük tökfej politikusokat, igyunk töklámpásból pálinkát, dobáljunk vele pártházakat, érezzük jól magunkat, de ne keverjük bele a Halloweent! Az egy amerikai szokás. Anno a november 7-et legalább kényszerből "ünnepeltük", most önként és dalolva importálunk ünnepeket. Én nem hiszem persze, hogy valami alattomos világméretű összeesküvés lenne ez a kultúránk felszámolására. Simán csak pénzéhség. Ha olyan üzletet lehetett volna csinálni a november 7-ből, mint mondjuk a Halloweenből, vagy a Valentin napból (Például Lenines kulcstartó, villogó vörös csillag, dobozból kiugró Sztálin fej, stb...), akkor talán még most is ünnepelnénk. Csak arra nem volt fizetőképes kereslet (Meg mivel kötelező volt, mindenki utálta.), úgyhogy az nem volt üzlet. Az amerikai szart viszont nyeli a nép kétpofára. Persze nem annyira a média, vagy a kereskedelem, netán a politika a fő hibás. Ők csak kiszolgálják amire igény van. Amire igénye van a népnek. Az istenadta népnek. Az okos, magasan kvalifikált, kulturált népnek. A szarra. Úgyhogy megkapják, ha fizetnek érte. Ilyen a kapitalizmus. Vagy mondhatjuk azt is, hogy míg lószar van, veréb is van. Közben meg a sok hülye habzó pofával ordít, hogy védjük meg a kultúránkat. Kitől? Milyen kultúrát? Mikor ugyanaz a barom naponta a mekiben zabál, Valentin napot ünnepel és naponta átlag 5 órán át bámulja a tévében a mocskot. Ezt kár védeni... Szóval belenyugodhatunk, hogy fognak itt még Hálaadást is ünnepelni, ha ugyanebben a tempóban sikerül továbbra is leépíteni az áldott magyar nép szellemi színvonalát.
balbako_
2017. október 29. 15:26
Vidéken a kifarigcsált tököket feletették az állatokkal A városban kidobják a szemétbe! (Ez egy ünnep?)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!