Szijjártó: Gyorsítsa fel Brüsszel Montenegró európai integrációját!

2017. december 19. 12:30

Gyorsítsa fel az Európai Unió a montenegrói csatlakozási tárgyalásokat – szólított fel keddi sajtótájékoztatóján Szijjártó Péter külügyminiszter.

2017. december 19. 12:30

Magyarország szorgalmazza, hogy az Európai Unió gyorsítsa fel a montenegrói csatlakozási tárgyalásokat, mégpedig úgy, hogy a jövő év első felében a három fennmaradt tárgyalási fejezetet is nyissa meg, és ezt követően ne teljen el négy évnél hosszabb idő a tárgyalások eredményes lezárásáig – hangsúlyozta keddi, podgoricai sajtótájékoztatóján Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. A magyar diplomácia irányítója leszögezte: egy olyan felkészült ország esetében, mint Montenegró, megmagyarázhatatlan lenne, ha négy évnél tovább húzódnának a tárgyalások. 
    
Szijjártó Péter kiemelte: Magyarország határozott és elkötelezett támogatója Montenegró európai uniós integrációjának. Budapest határozottan azt az álláspontot képviseli, hogy a Nyugat-Balkán biztonsága „igazi európai biztonsági érdek”, a Nyugat-Balkán biztonságához vezető leggyorsabb út pedig az európai integráció. A külügyminiszter emlékeztetett: Montenegró megérdemelten vált a NATO tagjává, és legalább annyira megérdemli azt is, hogy az Európai Unió tagjává váljon. Mint fogalmazott, „Podgorica a nyugat-balkáni stabilitás egyik pillére, ezért az ország európai uniós integrációja jelentős mértékben hozzájárulna az egész térség stabilitásához, amelynek pedig jelentős befolyása van az egész európai kontinens biztonságára”. 
    
A Magyarország és Montenegró közötti gazdasági együttműködésről szólva Szijjártó Péter rámutatott arra is, hogy a kapcsolatok most újabb lendületet vehetnek, ugyanis a bankszektor, az energetika és az idegenforgalom területén jelentős tárgyalásokat folytatnak a magyar cégek Montenegróban újabb, komoly beruházások lehetőségéről. A kereskedelmi kapcsolatok további bővítése céljából kedden Podgoricában az Eximbank és a montenegrói Fejlesztési és Beruházási Alap keretmegállapodást kötött, amely megteremti a kereskedelmi kapcsolatok fejlesztéséhez szükséges finanszírozási hátteret a vállalatok között. A külgazdasági és külügyminiszter fontosnak nevezte azt az oktatási megállapodást is, amelyet kedden kötött a montenegrói oktatási miniszterrel. Az együttműködés értelmében a jövő év szeptemberétől évente harminc montenegrói hallgató látogathat hazai egyetemeket magyar állami ösztöndíjjal. 
    
Szijjártó Péter Montenegróban a külügyminiszteren, valamint az oktatási, a gazdasági és az európai integrációért felelős tárca vezetőjén kívük találkozott Duško Marković miniszterelnökkel, illetve udvariassági látogatást tett Ivan Brajović házelnöknél és Filip Vujanović államfőnél.

(MTI)

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
=nessuno=
2017. december 19. 18:07
Óvatosan a balkáni tűzfészekkel.
periferia
2017. december 19. 14:24
Montenegró 20% iszlamista. Mi lesz így? Szíjjártó veszni hagyja Európát?
Gregorius
2017. december 19. 13:58
Mi kb. hat évig intenzíven tárgyaltunk, úgy 1998-tól...Csak az un. jogharmonizációnál van vagy 40 fejezet ( környezetvédelem etc.) Azt kellene tudni, hogy hány fejezet van egyáltalában lezárva, e nélkül senkit nem vesznek fel. (un. tükrök vannak, melyik uniós szabály, mely előírása, melyik magyar illetve itt helyi jogszabályban pontosan hol található) A NATO más tészta....
Morgen
2017. december 19. 13:24
Addig jó nekik, amíg távol vannak a Gittegylettől.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!