Heisler: Megfosztották jogaitól a magyar zsidóságot a Horthy-korszakban

2018. szeptember 05. 13:52

Szakály Sándor, a Veritas Intézet igazgatója szerint a Horthy-korszak zsidó törvényei csak jogkorlátozással jártak, jogfosztásról nem volt szó. De mi a véleménye erről Heisler Andrásnak, a Mazsihisz világi elnökének? Megkérdeztük tőle.

2018. szeptember 05. 13:52
Szalma György

Szakály Sándor, a Veritas Történeti Intézet igazgatója szerint a zsidó törvények Magyarországon csak jogkorlátozást jelentettek, nem pedig jogfosztást. Önnek mi erről a véleménye?

Szakály Sándor már korábban is tett olyan kijelentéseket, amelyek finoman szólva is aggályosak voltak számunkra. A zsidók 1941-es, első deportálását Kamenyec-Podolszkijba, amely egyben a halálos ítéletüket is jelentette, pusztán idegenrendészeti intézkedésnek nevezte. Ilyet a holokauszt után, az első tömeggyilkosságról nem lehet mondani akkor sem, ha akkoriban így hívták. Ez minimum kegyeletsértés, a holokauszt relativizálása. Most újra egy olyan nyilatkozatot tett, ami mellett nem lehet elmenni szó nélkül. Szakály kijelentésének az igaz mivoltát illetően a legautentikusabb forráshoz fordultam, az édesanyámhoz. Neki hiába próbáltam elmagyarázni, hogy Szakály szerint csak jogkorlátozást éltek át, nem jogfosztást. Ő és sorstársai, akik megjárták Auschwitz poklát, akiknek kiirtották családjuk tagjait, akik látták, hogy a gázba terelik szeretteiket, ezt nagyon másként élték meg. Szakály kijelentése történelmietlen és felháborító. A zsidók jogfosztása lépésről lépésre haladt, folyamatosan léptek életbe a zsidók elleni rendelkezések, törvények. A magyar zsidókat vagyonuktól megfosztották, megtiltották a keresztények és zsidók közötti házasságot, nem mehettek egyetemre, nem tölthettek be bizonyos állásokat. Mire elkezdődtek a deportálások, addigra egy teljesen megalázott, kifosztott közösséggé tették a magyar zsidóságot.

Úgy érzi, hogy a kijelentéssel a magyar zsidók szenvedéseit relativizálják?

Teljesen másképpen állítja be a történteket, mint ahogy az a valóságban megtörtént. Édesapámék a doni frontra kerültek fegyver nélkül, munkaszolgálatosként aknát szedtek. Századukból 3 ember maradt életben, ők is úgy, hogy a szovjet oldalra kellett menekülniük. Ezek után 6 évet volt hadifogolytáborban. Ez nem jogkorlátozás volt, hanem szándékos gyilkossági kísérlet, az életüktől akarták megfosztani őket.

Szakály elismert történésznek számít, jó szakembernek. Mit gondol, miért tesz ilyen provokatív kijelentéseket? Volt valaha kezdeményezés arra, hogy megbeszéljék ezeket a vitás pontokat?

Szakály sosem vonta vissza a kijelentéseit, zsidó vezetőként nem látom a párbeszéd lehetőségét vele. Talán majd néhány igazi történész megpróbálja észhez téríteni. Lehet, hogy sok ismerettel rendelkezik, de hogy nem jó történész, abban biztos vagyok.

A történész kijelentése egy Horthy Miklós-megemlékezésen hangzott el. Többek között az is újra elhangzott, hogy a budapesti zsidókat Horthy mentette meg azzal, hogy leállította a deportálásokat.

Sok történész között konszenzus uralkodik azt illetően, hogy Horthy nem azért állíttatta le a deportálásokat, hogy megóvja a zsidókat. Előtte 430 ezer zsidó deportálásához nem csak szó nélkül hozzájárultak, azt a magyar hatóságok tevőleges közreműködésével tették. A kutatások szerint már  elő volt készítve a deportálás folytatása, tehát szinte biztosra vehető, hogy a budapesti deportálások leállítását nem emberbaráti szándékok vezették. Én úgy gondolom, hogy Horthyt úgy beállítani, mint aki megvédte a zsidókat, eszement történelemhamisítás. Nem menthető a felelőssége abban, hogy olyan antiszemita politikát engedett érvényesülni, aminek eredményeképpen 600 ezer embert pusztítottak el a holokauszt során. Rossz a visszhangja ennek a zsidó közösségen belül. S nehogy valaki azt higgye, hogy ez a zsidók fóbiája. Sokkal inkább azoké, akik félnek szembenézni a korabeli hatalom, annak vezetőjének, a kormányzónak felelősségével. E félelem börtönébe zárva próbálják a történelmet átírni, amit közösségünk már csak a sok százezer meggyilkolt magyar zsidó testvérünk okán sem engedhet meg.

Összesen 283 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
néhai Ch.Pilot
2018. szeptember 06. 01:35
"Heisler: Megfosztották jogaitól a magyar zsidóságot a Horthy-korszakban" A Horthy-korszak után pedig a magyarokat. Mindkettő Magyarországon történt. Az ország neve alapján én az utóbbit furcsábbnak találom.
linkeloe
2018. szeptember 05. 22:31
Azért lettem antiszemita,mert annyiszor mondták,hogy az vagyok..........
Keleti Front
2018. szeptember 05. 21:59
Meddig feszegetik még ezt a Holokauszt témát,és meddig dörgölik még az orrunk alá? Nagyon unom már,hogy kiejti valaki a száján és lélegzetvisszafolytva mindenkinek el kell csendesedni.Mára azért ez már jó üzlet lett! Mikor csinál valaki végre dokumentumfilmet arról,hogy Trianon(ok) után hány magyar esett áldozatául nacionalista erőknek?Hányat végeztek ki azért mert magyar?Megfoszották a külhoniakat jogaiktól,magyarul sem volt szabad beszélni,hátrányosan indultak bármilyen területen,elvették a vagyonukat,megalázták őket.A mai napig,ha nem is ennyire durván,de még mindig vannak áldozatok. Ezeknek mennyi a száma?Szerintem van annyi,hogy életfogytiglan a világ orra alá dörgöljük. Közeli hozzátartozóm Magyarországra menekült 1945 körül,mert nem volt hajlandó beállni a román hadseregbe, hogy harcoljon a magyarok ellen.Pesten egy zsidó barátjával egymásra utalva,egy pincében töltöttek hónapokat,krumplin éltek ha volt,így húzták ki a nehéz időszakot.Egyik azért mert határontúli magyar volt a másik mert zsidó.Egyiknek sem volt jobb. Horthyt pedig éltette.Utólag könnyű magyarázni annak,aki nem élt akkor.
zakar zoltán béla
2018. szeptember 05. 21:31
Mikor Schmidt Mária kapcsán odasúgtam Karsai Lacikának: -Ezt kellett mondanom...Hiteles-e eme ember?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!