Idén nyáron sem lesz klíma a hármas metrón

2020. május 06. 10:56

A szerelvények klimatizálása korábban Karácsony Gergely kampányának egyik központi eleme volt.

2020. május 06. 10:56

Várhatóan az idén sem lesz még klíma a hármas metró felújított szerelvényein – írja a Népszava. A lap szerint a vonalon futó 222 szerelvény klímával való felszerelése még akkor is lehetetlen lenne a nyári hónapokig rendelkezésre álló rövid idő alatt, ha már kiválasztották volna a céget, de egyelőre még a pályázatot se írták ki, pedig a városvezetés korábban azt mondta, hogy tendert hirdetnek ez ügyben. Ráadásul áprilisban a bizonytalan gazdasági helyzetre hivatkozva közbeszerzési moratóriumot hirdetett a fővárosi önkormányzat, így szeptember közepéig semmilyen kötelezettségvállalással járó tendert nem hirdethetnek a fővárosi cégek, beleértve a BKV-t is.

Karácsony Gergely főpolgármester februári Facebook-bejegyzésében még azt írta: „a klíma beszerelése elsősorban nem pénzkérdés, a forrás erre rendelkezésre áll, ezért nem kellett külön módosítót befogadni a költségvetéshez”. A főpolgármester azért kényszerült magyarázkodásra, mert korábban a kampánya egyik központi eleme volt a hármas metró klimatizálása. Később pedig a fővárosi közgyűlésben a fideszes Ughy Attila azzal hozta kínos helyzetbe a városvezetést, hogy a hármas metró klímával való felszerelésére kért pénzt az idei költségvetésben. Az ügy legnagyobb kérdése, hogy a költségeket lenyeleti-e a főváros az orosz beszállítóval, a városnak járó kötbér terhére. Ennek érdekében jelenleg is folyik a per.

A BKV egyébként már tavaly nyáron felvette a kapcsolatot több klímagyártó céggel, és közvetlenül a választások előtt műszaki szimpóziumot rendezett öt szakcég − a Liebherr, Kiepe, Thermo King, Shijazhuang King, Webasto, valamint a Metrowagonmash − részvételével. A BKV rámutatott, hogy az orosz céggel kötött vállalkozási szerződés értelmében mindenféle változtatáshoz hozzá kell járulniuk, különben elvész a szerelvényekre adott 30 év garancia.

Előzetesen 6-10 milliárdra becsülték a légkondícionálás utólagos kiépítésének költségét, csakhogy a felújított kocsikat ehhez meg kell erősíteni, amely jelentős beavatkozást kíván a vázszerkezetbe. A lap szerint az oroszok a jelenleg is folyó perben követelt kötbér és kártérítés fejében szerelnék be klímákat. Az oroszokkal folytatott alkudozás közben három cég is jelezte, hogy vállalkozna a feladatra. A BKV mindegyiktől kért egy orosz kocsiszekrényre felszerelt prototípust.

Összesen 61 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Dominium Magna Hungaria
2020. május 26. 08:00
https://m.hvg.hu/kkv/20200313_karacsony_gergely_3_as_metro_klima Hű de kínos
peter.jordanson
2020. május 07. 21:30
A klíma kell a metróra. Nem az a baj, hogy eddig meleg volt nyáron. Egy-két forró nap nyilván nem volt nagy probléma. Azonban az elkövetkezendő 20 évben, a felmelegedés plusz a városi hősziget effektus erősödése miatt nyaranta több hétnyi hőhullám várható: https://www.met.hu/ismeret-tar/erdekessegek_tanulmanyok/index.php?id=1969&hir=Hohullamok:_ami_ma_szelsoseges,_az_a_jovoben_valoszinuleg_atlagos_lesz Miközben a cél pont az lenne, hogy minél jobb, gyorsabb és komfortosabb tömegközlekedési alternatívát kínáljanak az autókkal szemben, metrón, villamoson, és főleg a városi / elővárosi vonaton. Tetszik vagy sem, az oroszok által kierőszakolt metróbiznisz Tarlós és Orbán sara. A klímavészhelyzet többe fog fájni így sajnos, ennyiből tényleg lehetett volna talán máshogy is, kevésbé magyaroschan / oroszosan.
kombinátor
2020. május 07. 14:38
gondolom idén is fogjuk látni a seggfejet hőmérővel a kezében a metrón
hátakkor
2020. május 06. 17:02
Ahogy a dolgok állnak buzibár sem lesz a Városházán. Meg Bánk bán adó sem..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!