Rendkívüli!

Békemenet after: közönségtalálkozó Bayer Zsolttal, Mráz Ágoston Sámuellel és Horváth Józseffel szombaton 18 órától

Szijjártó: Komoly előrelépés a cseppfolyósított gáz megjelenése a gázellátásban

2020. november 24. 13:27

A Shellel kötött úttörő megállapodás nem orosz forrásra, ugyanakkor hosszú távra vonatkozik.

2020. november 24. 13:27

Komoly előrelépést jelent Magyarország gázellátásában, hogy elkezd üzemelni Horvátországban Krknél az a terminál, amely cseppfolyósított gázt képes fogadni – mondta a külgazdasági és külügyminiszter az MTI-nek kedden, miután tárgyalt Kadri Simson-al, az Európai Bizottság energiaügyi biztosával videókonferencia keretében. Szijjártó Péter kiemelte, hogy Magyarország 2021. január elsejétől évente egymilliárd köbméternyi kapacitást lekötött, így a jövő évtől először jelenik majd meg cseppfolyósított gáz a magyar energiaellátásban. A külügyminiszter felidézte, hogy az Európai Bizottság 100 millió euróval támogatta a krki LNG-terminál megépítését.    

Szijjártó Péter úgy fogalmazott: ha a működés tapasztalatai kedvezőek lesznek, akkor remélhetőleg a terminál kapacitásának bővítése is felmerül, és még nagyobb szerepet játszhat a cseppfolyósított gáz a magyar energiaellátásban. Hangsúlyozta azt is, hogy a Shellel kötött megállapodás az első olyan hazai energiavásárlási szerződés, amely nem orosz forrásra, ugyanakkor hosszú távra vonatkozik. A miniszter elmondta, hogy az energiaügyi biztossal folytatott megbeszélésen tárgyaltak a paksi atomerőmű új blokkjainak építéséről is.    

A magyar álláspont szerint az európai zöld célokat, a károsanyag-kibocsátás csökkentésére vonatkozó célkitűzéseket csak akkor lehet teljesíteni, ha a nukleáris energiát is a természetbarát energiaelőállítási módok közé számítják - közölte. Mint mondta, erről folyamatos vita van az Európai Unióban, az európai országok fele használja a nukleáris energiát, a másik fele elutasítja. „A tények a mi oldalunkon vannak, a nukleáris energia tiszta, olcsó és biztonságos formája az energia előállításának” – fogalmazott Szijjártó Péter. Hozzátette, hogy Magyarország a paksi atomerőmű bővítése során minden európai és nemzetközi jogszabályt betart, és folyamatosan konzultál az Európai Bizottsággal az építkezés folyamán.

(MTI)

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
khomeini
2020. november 24. 16:08
Még szerencse, hogy sokéves késéssel legalább a krki terminál elkezd működni. Egyébként még mindig csuklóztatnának bennünket az amerikaiak azért is, hogy a (nem miattunk) nem működő infrastruktúrán nem behozható nem orosz földgáz helyett miért veszünk oroszt...
peter.jordanson
2020. november 24. 14:35
Blinkennek sajnos ez kevés lesz :(
gxcapril
2020. november 24. 14:22
Hülye szöveg. Nehogy már az Amcsi gáz, mely először cseppfolyósítva lesz, aztán utazik 10 000km az óceánon, végül visszaalakítják gáz formátumba, olcsóbb lesz mint az 1000 km ről érkező Orosz gáz. Biztos a fentiek miatt építették ki a Németek a nagyon demokratikus Északi Áramlatot, míg nekünk megtiltották a nagyon fasiszta Déli Áramlat kiépítését. Úgy látszik le kell feküdni az Amcsi érdekeknek. LNG, Amcsi fegyvervásárlás, légvédelmi crap... stb....
Hétszűnyű Kapanyányi Monyók
2020. november 24. 13:46
A magyar külügy soha nem volt még olyan cseppfolyós, mint mostanában!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!