A BKV vállalta a hármas metró felújítás többletköltségeinek egy részét

2021. június 22. 12:24

Nem élt kifogással a hármas metró felújítására kapott uniós források kifizetését jóváhagyó Irányító Hatóság (IH) döntése ellen a BKV.

2021. június 22. 12:24
null

Elfogadta, hogy saját büdzséből fedezi a hármas metró alagútjának felújításáért a kivitelező által kért extra milliárdok egy részét a BKV Zrt.– értesült a Népszava. A fővárosi közlekedés folyamatos működtetéséhez likviditási hitelt kell felvenni, így kérdéses, miből is fizetik ki a vállalkozót a munka elvégzése után – jegyzi meg a lap.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium felügyelete alatt működő IH június elején közölte a fővárosi céggel: „a kivitelezői pluszkövetelés csaknem harmada megalapozatlan. A hatályos jogszabályok alapján lefolytatott elszámoltathatósági vizsgálat során arra jutottak, hogy a műszaki és gazdasági szempontokra tekintettel nem támasztható alá az alagúti rekonstrukció szerződésmódosításában szereplő 9,5 milliárdos áremelés csaknem harmada” – idézi a Népszava.

A határozat értelmében az uniós források terhére ebből nettó 6,2 milliárd forint és az ehhez tartozó 5 százalékos tartalékkeret számolható el, a fennmaradó nettó 2,6 milliárdot a hozzá tartozó 5 százalékos tartalékkal a fővárosi cégnek kell állnia.

Ha a kivitelező Swietelsky nem fogadja el a csökkent értékű szerződésmódosítást, akkor az a felújítás leállásához vezethetett volna, így vélhetőleg a Swietelsky perrel fog hozzájutni a pénze fennmaradó részéhez akkor is, ha most bele is mennek a módosításba. A kontraktus záradékában már most rögzíteni kívánják, hogy nem mondanak le teljes igényük érvényesítésről, ami egy több milliárdos pert vetít előre. Ezzel a BKV, bár elhárította a beruházás összeomlását, de mégis komoly perre számíthat. A beruházás átadása mostani állás szerint 2023 első harmadára várható.

Fotó: MTI Fotó: Beliczay László

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
pitypang1125
2021. június 22. 14:52
Egyék csak a pesti prolik amit főztek.
pollip
2021. június 22. 13:02
Tarlós előre megmondta: tárgyalni tudni kell. Mivel nem sikerült, felmerül a korrupció lehetőségének gyanúja. Lesz visszaosztás?
JMoflicheque
2021. június 22. 12:39
Nagy beruházás, nagy píz, nagy korrupció!!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!