Lagzi Lajcsi nem adta fel, továbbra sem akar rács mögé vonulni

2023. március 11. 09:00

Ügyvédje tájékoztatása szerint a zenész még nem kapott új börtönbehívót. Csontos Zsolt úgy látja, az első fokon eljáró járásbíróságnak nem sikerült feloldani a védelem és bíróság orvos szakértőinek álláspontjai között fennálló ellentmondásokat.

2023. március 11. 09:00
null
Baranya Róbert
Baranya Róbert

„Benyújtottuk fellebbezésünket a Budaörsi Járásbíróság határozata ellen, amelyben elutasították Galambos Lajos szabadságvesztése megkezdésének halasztására irányuló kérelmet” – mondta a Mandinernek Csontos Zsolt, a zenész jogi képviselője.

Bár a bíróság közleménye szerint a fellebbezésnek nincs halasztó hatálya a börtönbüntetés megkezdésére, ez egyáltalán nem jelenti azt, hogy Galambos Lajosnak az első fokú határozat alapján azonnal be kell vonulnia a börtönbe – magyarázta az ügyvéd.

Ezt csak akkor kell megtennie, amennyiben új behívót kap.

Ám ez nem a bíróság, hanem a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságának kompetenciája. Ők döntik el, hogy megvárják-e a jogerős döntést a halasztási kérelemről vagy nem – fűzte hozzá az ügyvéd. Csontos Zsolt hangsúlyozta: a másodfokon a kérelmet elbíráló Budapest Környéki Törvényszéknek azt kell eldöntenie, hogy a járásbíróság a szakértői értékelése során kellően megalapozottan járt-e el.

Eltérő szakértői vélemények

Az ügyvéd kifejtette: két betegségről volt szó a halasztási kérelemben. Az egyik kapcsán

a bíróság által kirendelt szakértő is elismerte, hogy okozhat életveszélyes helyzetet.

Ugyanakkor megállapításuk szerint ez a betegség kezelhető a büntetés-végrehajtás intézményén belül.

A másik betegség esetében pedig nem azt mondta a bírósági orvosszakértő, hogy nem állapítható meg a betegség, hanem hogy a rendelkezésre álló orvosi dokumentáció alapján szerintük nem igazolható. Hiányoltak vizsgálatokat és diagnosztikai eredményeket. Az viszont, hogy nem igazolható a betegség, nem azt jelenti, hogy nem létezik – mondta Csontos Zsolt.

A védelem által felkért szakértők ellenkező eredményre jutottak, mint a bíróságé, de ez nem jelenti automatikusan, hogy utóbbinak van igaza – tette hozzá. A fellebbezés során abban kell dönteni, hogy megnyugtató módon fel van-e oldva le az orvosok véleményei közötti ellentmondás. Álláspontom szerint nincs – mondta Csontos Zsolt.

Galambos Lajos saját bevallása szerint tüdőtágulatban, úgynevezett COPD-ben szenved.

Első fokon elutasítás

Lagzi Lajcsinak eredetileg február 15-én kellett volna bevonulnia a kecskeméti börtönbe, ám január 30-án kérelmet nyújtott be, amelyben a szabadságvesztés büntetés megkezdésének halasztását kérte. A bíróság a kérelem elbírálásig függőben tartotta a bevonulást, ezért a zenésznek végül nem kellett megkezdenie három és fél éves büntetésének letöltését február közepén.

A Budaörsi Járásbíróság, február 28. napján határozatában elutasította Galambos Lajos kérelmét, mivel annak törvényes oka nem áll fenn, így a halasztás nem engedélyezhető.

Nyitókép: Galambos Lajos, távozik a székesfehérvári büntetés-végrehajtási intézetből 2016. január 24-én. (Fotó:MTI/Lakatos Péter)

Összesen 42 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Zsolt75
2023. március 11. 19:30
Ezzel gondolom vannak még így néhányan, de eddig úgy tudtam, ez nem kívánságműsor (Sorosnak sikerült megúszni, de az más liga).
Nerségi báró Echenboeg
2023. március 11. 19:26
Hamarosan előállítják. Majd a koncert után.
MyOp
2023. március 11. 16:24
Jellemző. Lajcsi meg akarja fújni a bevonulást is
Zolotarjov
2023. március 11. 15:32
,,Van nekem egy csíkos..ruhám.,, :)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!