Puzsér: Nincs szarabb a magyar nótánál

2023. szeptember 27. 21:08

A kritikus párhuzamot vont a zenei ízlés és a politika között.

2023. szeptember 27. 21:08
null

A magyar nóta alkatilag alkalmatlanná tesz a metafizikai gondolkodásra” – idézte Hamvas Bélát Puzsér Róbert a legújabb, Farkas Attila Mártonnal közös beszélgetésen.

A szeptember 12-i Apu azért iszik, mert te sírsz című műsor témái a giccses kulturális termékek és a politika, valamint a magyar gondolkodás közti összefüggések voltak. Puzsér szerint a magyar nóta „kiöli az írmagvát is annak, hogy a dolgokat önmagukban lásd, értsd, és a mélyére nézz”.

A kritikus szerint a magyar nóta olyan a magyarságnak, mint Karthágónak a só: már el volt eleve pusztítva, de gondoskodott arról, hogy onnan a követkető időszakban se keljen ki semmi. A két szereplő egyetértett abban, hogy mára a mulatós vette át a XX. század elején népszerű magyar nóta helyét. 

Puzsér szerint a szülők „hozzászocializálják a gyerekeiket” a nótához, ami továbböröklődik. 

„Ugyanez van az Orbán-rendszerrel is. Nehogy azt higgyétek, hogy ez majd eltűnik, és jönni fog egy nemzedék, amely azt mondja: »Na, basszátok meg, én már nem a saját apám-anyám vagyok, én innen ezt a szart elzavarom!«. Az a gyerek már átvette, eltanulta, nincsenek ettől eltérő kulturális igényei. Itt minden nemzedék meg akarja állítani az időt, és minden rendszer erre rendezkedik be” – fejtegette Puzsér.

Nézetkülönbség csak ott alakult ki Puzsér és Farkas között, amikor utóbbi megjegyezte, hogy a mulatós „szarabb, mint a magyar nóta”. „Nem mondom, hogy szarabb. Mert az azt jelentené, hogy van szarabb a magyar nótánál. Mert annál nincs” – reagált Puzsér.

A teljes beszélgetést itt nézheti meg, az idézett rész a 16. perctől látható.

Nyitókép: Földházi Árpád, Mandiner

 

 

Összesen 109 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ivanoohe
2023. október 11. 07:07
Puzsèr egy idegbeteg szarkupac !!!
Roland Deschain
2023. szeptember 29. 23:09
Hm. Hülyeség amit a Puzsér állít. Én nem szeretem a magyar nótát, mulatóst. De mégis bírom az Orbán Viktort.
kovsa
2023. szeptember 28. 18:20
Mi a franc köze van hozzá?
rocktoberi-2
2023. szeptember 28. 12:57
Zsupérnak az a kritika ha leokád mindent ami nem ő. Nem a foglalkozása kritikus hanem az állapota.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!