Nem Karácsony kampányfinanszírozási ügye az első botrány, amelyben felbukkant Bajnai bizalmasa

2023. november 13. 12:11

Bajnai Gordon és Karácsony Gergely régi bizalmasához vezethetnek a szálak a főpolgármesterhez köthető 99 Mozgalom félmilliárd forintos, tisztázatlan eredetű támogatásaival kapcsolatos ügyben is. Nem ez az első botrány a főpolgármester körül, amelyhez Tordai Csabának is köze van.

2023. november 13. 12:11

Karácsony Gergely főpolgármester jogi főtanácsadójánál, a Bajnai Gordon korábbi kormányfővel is régóta szoros kapcsolatot ápoló Tordai Csaba belvárosi ügyvédi irodájában tartott házkutatást a Nemzeti Adó- és Vámhivatal. Az adóhivatal munkatársai költségvetési csalás, pénzmosás és hamis magánokirat felhasználásának gyanúja miatt indított nyomozás keretében, –  adományládákba gyűjtött mikroadományokkal összefüggésben – kutattak és foglaltak le bizonyítékokat.

Tordairól köztudott, hogy Karácsony Gergely főpolgármester egyik legfőbb bizalmasa, jogi főtanácsadója, illetve, hogy kiváló kapcsolatot ápol Bajnai Gordon volt kormányfővel.

Közben a Magyar Nemzet megkeresésére a Fővárosi Főügyészség megerősítette, valóban a 99 Mozgalom gyanús finanszírozása miatt tartott házkutatást Tordai Csaba ügyvédi irodájában. Kiemelték: „a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmények miatt folyamatban lévő nyomozásban az adónyomozók halaszthatatlan eljárási cselekményként végeztek kutatást egy budapesti ügyvédi irodában. A kutatás és lefoglalás ügyész részvételével zajlott, tekintettel arra, hogy a büntetőeljárási törvény alapján az ügyvédi irodában tartott kutatáson ügyész jelenléte kötelező. 

A nyomozó hatóság a kutatás eredményeként biztosított bizonyítási eszközöket őrzésbe vette, a Fővárosi Főügyészség pedig – a törvényi előírásoknak megfelelően – soron kívül indítványt tett a lefoglalásukra, az annak elrendelésére illetékes bíróságnál. 

A felderítési szakaszban lévő nyomozás érdekeire tekintettel, az ügyben további tájékoztatás jelenleg nem adható.”

Ezt is ajánljuk a témában

A Tordai Csabánál tartott házkutatás a Magyar Nemzet cikke szerint fordulatot jelent a hónapok óta zavaros kampányfinanszírozási ügyben.

Költségvetési csalás és pénzmosás gyanúja miatt indult nyomozás

Júniusban hozta nyilvánosságra a Nemzeti Információs Központ (NIK) a baloldal külföldi kampányfinanszírozásának vizsgálatáról szóló összefoglaló jelentését, amelyben az is szerepelt, hogy több, mint 506 millió forint érkezett a Karácsony Gergely által alapított 99 Mozgalom Egyesület számlájára, döntően euróban és angol fontban. A mozgalom azért jött létre, hogy támogassa Karácsonyt a 2021-es ellenzéki előválasztáson mint az MSZP, a Párbeszéd és az LMP együttes miniszterelnök-jelöltjét. A mozgalom hivatalos képviselője Perjés Gábor, a Párbeszéd politikusa, akit Bajnai Gordonhoz közel álló személyként ismernek. Perjés félmilliárd forintot fizette be készpénzben a szervezet bankszámlájára, több részletben, összesen tizenkilenc alkalommal. 

A tetemes mennyiségű pénz forrása egyelőre nem ismert, Karácsony Gergely először azt állította, hogy mikroadományokból jött össze a félmilliárd forint, majd gazdag magyar és külföldi adakozókról beszélt, de közben kiderült, hogy teljesen életszerűtlen az adománygyűjtő ládákról szóló magyarázkodás. Az OTP Bank is feljelentést tett az ügyben ismeretlen tettes ellen. A bank indoklásában kifejtette: felmerül a gyanú, hogy a 99 Mozgalom Egyesület által az OTP részére – forrásigazolás céljából – megküldött jegyzőkönyvek tartalma nem felel meg a valóságnak, ezáltal megtévesztették a bankot oly módon, hogy a befizetett összegek tényleges, valódi forrását nem jelölték meg, azt nem hozták a pénzintézet tudomására, ezáltal a bank nem tudott hitelt érdemlően meggyőződni a befizetett összegek valódi forrásáról.

Ezt is ajánljuk a témában

A Városháza-ügyben is kulcsszerep jutott Bajnai emberének

Azt követően, hogy fény derült a baloldal egyik legnagyobb fővárosi botránya, a budapesti Városháza eladásának terve, az ügyben több olyan hangfelvétel került nyilvánosságra, amely alapján megkérdőjelezhető, hogy a fővárosi ingatlaneladások törvényes keretek között zajlanak. A hanganyagokon szó esik a fővárosban kialakított jutalékos rendszerről, és személyekre lebontva ismertetik a szisztéma működését. 

A felvételeken az ismeretlen befektetők és baloldali üzletemberek mellett Bajnai Gordon volt kormányfő hangja is beazonosítható volt, aki több alkalommal is beszélt Tordai Csaba szerepvállalásáról a lehetséges befektetőkkel összefüggésben, Budapest Főváros Vagyonkezelő Központ Zrt. igazgatóságának elnökeként.

Ezt is ajánljuk a témában

Demszky mellett kezdte, Gyurcsány, majd Bajnai oldalán folytatta

Tordai régóta a liberális körökhöz köthető: már fiatalon a Fundamentum nevű SZDSZ-közeli jogi lapnak dolgozott. 

Pályafutását a nagypolitikában Demszky Gábor volt főpolgármester kabinetfőnökeként kezdte. Később több kulcspozíciót is betöltött Gyurcsány Ferenc és Bajnai Gordon kormányában.

Karácsony jogi tanácsadója 2005-től az Alkotmányjogi Főosztály vezetőjeként dolgozott az Igazságügyi Minisztériumban, 2007-től a Miniszterelnöki Hivatal jogi koordinációs államtitkára, majd 2008-tól a 2010-es kormányváltásig a jogi és közigazgatási államtitkára volt. A baloldali kormányok bukását követően, 2010 óta ügyvédként tevékenykedik. A kormányváltás után Bajnai Gordonnal közösen alapították meg a Haza és Haladás Közpolitikai Alapítványt, amely a következő választásra létrehozott Együtt – Korszakváltók Pártja hátországát biztosította. 

Az egykori SZDSZ-es jogásszal a 2019-es önkormányzati választások után az elsők között kötött szerződést a fővárosi önkormányzat, hogy – hivatalosan – jogi tanácsaival segítse Karácsony Gergely munkáját. A háttérben ugyanakkor Tordai Csabának a szerepe messze túlmutat a jogi tanácsdói tevékenységén, és Bajnai Gordon háttérembereként érdemi beleszólása lehet a fővárost érintő ügyekben és döntéshozatalban.

Nyitóképünkön Karácsony Gergely főpolgármester. Fotó: MTI/Mónus Márton

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
salátás
2023. november 13. 13:06
kíváncsi vagyok mennyire hülyék a pestiek: megválasztják e újra ezt a gyökeret
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!