Nindzsakormány

2023. november 22. 06:32

A fideszes szavazóblokknak elég a nindzsázás.

2023. november 22. 06:32
Hargitai Miklós
Hargitai Miklós
Népszava

„Aki szorosabban követi a kormányfő beszédeit (mi hivatalból kénytelenek vagyunk), két markáns vonulatot biztosan fölfedezett bennük az utóbbi években. És most nem az olyan álnépies kifejezések elharapózására gondolunk, mint a szügyig meg a kötésig – nyilván a vidéki szavazóbázis megszólítása a cél, de egy főállású politikustól, aki az ország egyik legpolgárosultabb nagyvárosában, Székesfehérváron nőtt fel, a teljes felnőtt életét meg Budapesten a nagypolitikában töltötte, ez akkor is full kamu, ha egyébként az illető Alcsúton született –, hanem a szövegek minőségére. Arra például, hogy egyre nagyobb a logikai káosz, egyre sűrűbb az ellentmondás, miközben egyre kevesebb az idézhető, egy hónap vagy pláne egy év múlva is érvényesnek és értékesnek ható gondolat. Meg arra, hogy egyre szerényebb a színvonal, mind a célzást, mind a gondolati ívet tekintve. És egyre több a Rogán-Habony-művekben készre faragott, mégis végiggondolatlan, a Fidesz kollektív tudatalattijának ijesztő mélységeit feltáró szókép.

Itt van például a nindzsakormány. Első hallásra mindenkinek, aki a 80-as években volt fiatal, valami romantikus-kalandos rajzfilm ugrik be róla, és máris ott érzi magát az ember abban a világban, ahol a saját kormánya emojis óriásplakátokon kommunikál vele, tízmilliárdokért. Hej, ha a polgári Magyarország ezt megérhette volna, de csúnyán ráncolná a homlokát most! Második nekifutásra viszont a megrajzolt hősi eposz mögül előbukkannak a kérdőjelek. Merthogy a nindzsák a valóságban nem szabadsághősök voltak, hanem kémek, ügynökök, árulók, akik jelentettek az ellenségnek a csapatok hollétéről, kiszolgáltatták a belső kormányzati anyagokat, vagy éppen hamis híreket terjesztettek. Egészen bizonyos, hogy ez az a kép, amelyet 2023-ban, – Orbán szavaival – kötésig a háborúban, egy orosz beszivárgástól erősen sújtott országban, a svéd NATO-tagság érthetetlen akadályozása közben és két keleti diktátortalálkozó között a Fidesz-kabinet sugározni szeretne magáról?

Kevesebb füllentés és prosztóság, több racionalitás és józanság – erre lenne szüksége az országnak. De amíg a fideszes szavazóblokknak elég a nindzsázás is, odafönt aligha érzik úgy, hogy ideje szofisztikáltabb stílusra váltani.”

Fotó: MTI / Mohai Balázs

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 70 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Krupp Skya
2023. november 26. 15:30
Nálatok meg elég vagy ÁVH-s köcsögnek.
piramis-2
2023. november 23. 09:33
" egy főállású politikustól, aki az ország egyik legpolgárosultabb nagyvárosában, Székesfehérváron nőtt fel, a teljes felnőtt életét meg Budapesten a nagypolitikában töltötte, ez akkor is full kamu," Hazudsz te mocsadék liberálnáci firkász! A te Nagykörúton belüli elfajzott antimagyar csürhéd vidékizését kellett bevinned a firkálmányodba. Amúgy meg a nindzsakormány róóóóóóssssz a Justin Trudeau féle infantilis színes zoknik jóóóóóóóók! Miklós! Nem undorodsz magadtól?
jooeee
2023. november 23. 08:05
Te meg Hargitai eléggé hülye vagy.
troppauer-humer
2023. november 22. 16:41
Ez a Hargitai nevű bértollnok nem veszi észre, hogy valamit rohadtul félreért és a forgalommal szemben halad.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!