Így vélekednek a magyarok a december 24-i boltzárról!

2023. december 15. 15:46

Egyre több üzlet jelenti be, hogy a dolgozói családjára való tekintettel nem nyit ki december 24-én.

2023. december 15. 15:46
Szabó Péter

Az elmúlt hetekben elsőként a Lidl Magyarország, majd egy másik német multinacionális cég, a Rossmann és több más vállalat is bejelentette, hogy csatlakozott a CÖF-CÖKA (Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány) és az Egyenlő.hu szakszervezet kezdeményezéséhez: az áruházláncok szenteste napján zárva tartanak, az összes munkavállaló szabadnapot kap, hogy a családja körében készülődhessen és hangolódhasson az ünnepekre. Természetesen a vásárlók érdekeit sem hagyják figyelmen kívül, így december 23-án hosszabb nyitvatartással várják a vevőket, másnap, december 24-én, amely ráadásul idén vasárnapra esik, azonban a két üzlet logójával ellátott boltok mindegyike zárva lesz.

Ezt is ajánljuk a témában

A Lidl Magyarországnál a példamutatásban hisznek, ezért elsősorban a magyar családok érdekeit helyezték fókuszba a döntés meghozatalakor „Piacvezető áruházláncként fontosnak tartjuk, hogy példát mutassunk és Magyarország alapértékeit tovább erősítsük.

A család fontossága nem kérdés számunkra, ezért úgy döntöttünk, hogy a szeretet ünnepére mind a 8500 munkavállalónk számára szabadnapot biztosítunk.

Természetesen vásárlóink érdekeit is szem előtt tartjuk, akiket december 23-án meghosszabbított nyitvatartással várunk majd, annak érdekében, hogy a vásárlói igények is a legmagasabb szinten kerüljenek kiszolgálásra” – jelentette ki Grósz Jenő, a Lidl Magyarország igazgatóságának elnöke.

Ezt is ajánljuk a témában

Ez egy olyan gesztus a dolgozók felé, amelyre korábban még nem volt példa Magyarországon, így mindenképpen úttörő kezdeményezésről beszélhetünk. Abban bíznak az ötletgazdák, hogy egy olyan kezdeményezésről, amelyhez a társadalmi szolidaritás jegyében más üzletláncok is csatlakoznak. Fontos felismerni, hogy ilyenkor nem minden a profitszerzés.

Ezt is ajánljuk a témában

Hogy tényleg békés karácsonyt kívánhassunk!

Régóta megosztó a téma a vásárlók körében, egyesek ragaszkodnak a saját kényelmükhöz, hogy karácsony előtt, az utolsó pillanatban is beugorhassanak a hozzájuk közeli áruházba, mások azonban megengedőbbek ennél, a kereskedelemben dolgozók családjára is tekintettel vannak. Tudatos tervezéssel, ha nem hagyunk minden beszerzést az utolsó pillanatra, bizony még a saját életünket is stresszmentesebbé tehetjük. Így nemcsak a karácsony, de már az advent is a békéről, a nyugalomról és az ünnepre való ráhangolódásról szólhat.

Egyre több bolt jelenti be, hogy zárva tart december 24-én – elsősorban a dolgozóik családi érdekeit figyelembe véve! Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

December 24-i nyitvatartás: ezt gondolják a magyarok!

Több portál is megszavaztatta olvasóit a december 24-i karácsonyi boltzárral kapcsolatban, a felmérésnek pedig tanulságos eredményei születtek. A hvg „Ön egyetért azzal, hogy a boltok legyenek zárva december 24-én?” kérdésére a válaszadók közel kétharmados többsége, 64,7 százaléka válaszolt igennel, míg 35,3 százalékuk nem ért egyet, aznap is vásárolna.

A kutatás másik kérdésére, „Önnel előfordult már, hogy december 24-én ment vásárolni?” viszont még nagyobb arányban feleltek igennel a kitöltők: 68,8 százalékuk csak kisebb bevásárlást intézett el, 4,2 százalék a válaszok alapján azonban akkor vesz meg mindent karácsonyra! Érdekes, hogy a válaszadók 27 százalékával még egyáltalán nem fordult elő, hogy december 24-én vásárolni ment volna. A tülekedés helyett ők már napközben is inkább a meghittségre szavaznak.

Advent idején, egészen december 23-ig nyílt kapukkal várják a vásárlókat az áruházak – december 24-én azonban egyre többen tartanak zárva Fotó: MTI/Balázs Attila

Fotó: Remko de Waal/ANP MAG/ANP via AFP

 

Összesen 20 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
palinka-0
2023. december 24. 10:01
Miért pont akkor kell bezárniuk, amikor a legnagyobb forgalom van, és vásárolni mennék?! Az ilyenek miatt nem lehet ajándékozni egymásnak.
Kormánypárti2
2023. december 15. 18:17
És így lesz egy multi szarevő spórolásából "családok támogatása"! Ezek mindent így csinálnak? A zöld, a környezetvédelem, a tudatosság jelszavai alatt is csak a fogyasztók minél jobb levámolásán törik a fejüket. Az indokolatlanul kibaszott magasra emelkedő áraik miatti vevő elmaradást úgy próbálják kompenzálni, hogy inkább ki se nyitnak. Olyanok ezek mint a valamikori kereskedő, aki elmondása szerint abból élt, hogy vasárnap zárva tart. Természetesen nem vagyok az ellen hogy a kereskedelmi dolgozók is tisztességgel karácsonyozhassanak, sőt, nem is szokásom utolsó pillanatban boltba rohanni, de ez így nagyon átlátszó. Ettől már csak az lenne átlátszóbb, ha holnap a kereskedelmi láncok követelnék a vasárnapi, sőt, szombat-vasárnapi boltzárat.
anegy_
2023. december 15. 17:43
Nagy baj van a fejekben, ha ez gondot okoz. Minden évben az év utolsó hete az különleges általában minden család számára. Tényleg 1 napon vergődnek, hogy boltzár, vagy nem zár?! Ráadásul vasárnap.
contractor-2
2023. december 15. 17:29
Várom, ki dobja be először, hogy 23-án is legyen zárva minden, hogy kellően fel tudjunk készülni 24.-ére amikor is 25.-ére készülünk fel (vagy ki).
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!