Minden harmadik magyar felnőttet érinti, mégsem tudunk róla eleget

2023. december 17. 08:58

Hatalmas kihívást jelent a dohányipar résztvevőinek, hogy az ártalomcsökkentett termékek felé tereljék a fogyasztókat, közben pedig a fiatalkorúakat minden erejükkel távol tartsák a dohányipartól. A szabályozás nagyon eltérő: van olyan ország, ahol receptre írják fel az új technológiák gyártmányait.

2023. december 17. 08:58
null
Klein Ron

Világszerte körülbelül 1,3 milliárd ember dohányzik (Magyarországon minden harmadik felnőtt), és a becslések szerint csaknem ennyi autót használnak a bolygón. Nagy különbség, hogy a gépjárművekre nagyjából egységes szabályok vonatkoznak: az változó, hogy jobb- vagy baloldali a közlekedés, de a piros lámpa mindenhol megállásra szólít fel, az autóhoz pedig feltétlenül kell többek között kormány és világítás. Ha tehát a vezetésre gondolunk, többé-kevésbé a termékkel és a szabályozással is tisztában vagyunk – a dohányzás esetében viszont ez távolról sincs így.

Van, ahol receptre írják fel az új technológiát

A Londonban rendezett dohányipari csúcstalálkozón a világ minden tájáról érkező szakértők mondták el a tapasztalataikat és véleményüket az ártalomcsökkentett termékekről. Abban nagyjából egyetértenek a tudósok, hogy a füstmentes technológiák használatával akár 95 százalékkal kevesebb káros anyag juthat a szervezetbe.

Az ártalomcsökkentett termékek sem egészségesek, ám tény, hogy aki dohányzik, az tisztában van a kockázattal,

az iparág szereplői pedig azért költenek dollármilliárdokat fejlesztésekre, hogy kevésbé káros alternatívát kínáljanak a fogyasztóknak.

Miközben akadnak országok, amelyekben az egészségügyi tárca is reklámozza az új technológiákat, vagy akár az orvos is felírhat receptre ilyen terméket, ha a páciense le szeretné tenni a cigarettát, addig máshol a dohányipar szereplői még csak szóba sem állhatnak a döntéshozókkal, hogy megvitathassák, miként lehetne az ártalomcsökkentésről edukálni az érintetteket.

Ezt is ajánljuk a témában

Tényekre és hiteles információkra van szükség

Különösen az idősebb generációnál bonyolult a meggyőzés, hiszen hosszú évtizedek alatt kialakult szokásokat kell(ene) átalakítani.

„A cigarettafüstben négyezer hatóanyagot ismerünk, ebből száz-százhúsz daganat-, érelmeszesedés- és tüdőbetegségkeltő hatású. A függő embert nagyon nehéz leszoktatni, és ha nem sikerül, akkor azt kell végig gondolnunk, képesek vagyunk-e olyan alternatívát mutatni, amelynek köszönhetően tovább élhet, mert nem visz be annyi káros anyagot a szervezetébe” – mondta Toldy-Schedel Emil, a Magyar Ártalomcsökkentő és Környezeti Betegségekkel Foglalkozó Tudományos Egyesület elnöke, a Budapesti Szent Ferenc Kórház főigazgatója, elismert kardiológus.

„Tudományosan alátámasztott tényekre, átlátható adatokra van szükségünk, és arra, hogy ezt megoszthassuk a társadalommal. Az előnyök tudatosítása és a hiteles információk nélkül nem térnek át a fogyasztók a kevésbé káros alternatívákra” – mondta a Mandinernek Carolina Garcia-Canton, a BAT egyik globális tudományos szakértője.

Felvetésünkre, hogy a cigaretta egyszer olyan ritkaság lehet majd, mint 2023-ban a fax vagy a hagyományos térkép, azt válaszolta, hiszi, hogy ez egyszer valóban megtörténik, ám nem tartja reálisnak 5-10 éves távlatban.

Hozzátette, nehezíti a dohányipar helyzetét az edukációban, hogy olykor tudományosan cáfolt tévhitek is vadul terjednek a lakosság körében. Ezt párhuzamba állította azzal, hogy néhányan még a mai napig hisznek az oltások és az autizmus összefüggésében, pedig évtizedek óta tények bizonyítják, hogy ez képtelen elmélet.

Nem az íz és a külső a legfontosabb szempont

A londoni konferencián rengeteg szó esett a fiatalkorúak védelméről – az egészségre ártalmas termékek esetében ez minden földrészen kulcsfontosságú.

Több előadáson foglalkoztak azzal, hogy egyes cégek szándékosan visszafogott dobozban gyártják termékeiket, hogy ne ébresszék fel a fiatalok érdeklődését, mások a termékek ízesítésén vitatkoztak. Azonban az eseményen bemutatott közvélemény-kutatások alapján nem az íz és a külső a legfontosabb tényező:

legtöbbször a kíváncsiság vagy a környezeti befolyás a hajtóerő, így kulcsfontosságú a fiatalok edukációja.

Eltérő jogszabályok határozzák meg a dohányipart

A fiatalkorúakra vonatkozóan egyértelmű a szabályozás: szigorúan tilos számukra bármiféle dohányipari termék árusítása. A felnőtteknél viszont már vegyes a kép, ahány ország, annyi szokás, ráadásul számos törvénycsomagot még akkor alkottak, amikor az ártalomcsökkentett opciók nem is léteztek – így a leggyakrabban ugyanazok a szabályok vonatkoznak ezekre a termékekre is, mint a cigarettára.

Az eddigi tapasztalatok alapján a tiltás és az adóemelés nem segíti a dohányosokat a leszokásban: a KPMG tanulmánya szerint az Európai Unióban illegálisan forgalmazott cigaretta csaknem fele, 16,9 milliárd szál a francia piacon kelt el tavaly. Tehát ott, ahol az egyik legdrágábbak a termékek az egész kontinensen, virágzik a feketekereskedelem.

Ezt is ajánljuk a témában

Szakértők szerint a nem törvényes ellátási láncok és kapcsolatok kiépítése, valamint az illegális termékek elfogadottságának megszilárdulása többéves folyamat, ám utána már csak komoly erőfeszítésekkel lehet gátat szabni a feketekereskedelemnek, és a legális csatornákra visszaterelni a fogyasztókat.

A szerző a Corvinák újságírója.

Nyitókép: Dunántúli Napló/Löffler Péter

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kormánypárti2
2023. december 17. 10:00 Szerkesztve
"Abban nagyjából egyetértenek a tudósok, hogy a füstmentes technológiák használatával akár 95 százalékkal kevesebb káros anyag juthat a szervezetbe." Abban meg aztán végképp egyetértenek a "tudósok" hogy a füstmentes szarokon százszor nagyobb a profit, mint a dohányon. Arról persze fogalmuk nincs a "tudósoknak" hogy ezeknek a vegyi úton kotyvasztott szaroknak milyen hatása lesz a későbbiekben az emberi szervezetre, de nem is érdekli őket, mivel most jól fizet. Azt meg diszkréten elhallgatják, hogy ezekben a szarokban vegyileg szintetizált nikotin van, aminek semmi köze a természetes nikotinhoz.
ördöngös pepecselés
2023. december 17. 09:28
a káros anyagok reklámozásának legaljasabb módja ez az emberbaráti gondoskodás
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!