Lánchíd-botrány: elárulta Bajnai Gordon „régi harcostársa”, miért lett drágább a Lánchíd felújítása

2024. január 27. 07:49

A felújítással kapcsolatos botránysorozat könnyen ráéghet a baloldali főpolgármesterre és munkatársaira.

2024. január 27. 07:49
Karácsony Gergely a felújított Lánchíd avatásán. Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

A Mandiner olvasói emlékezhetnek: a közérdekű bejelentéseiről ismert Tényi István a rendőrséghez fordult az úgynevezett Lánchíd-pénzekkel kapcsolatban. Tényi sikkasztás miatt tett feljelentést azt követően, hogy a sajtóban megjelent: 900 millió forint került a Lánchíd felújítását végző A-Híd Zrt.-től az Amnesty-vezető, Vig Dávid számlagyár működtetésével is gyanúsított testvérének magán- és ügyvédi letéti számlájára.

A Lánchíd-botrány kapcsán a napokban felmerült az is, hogyan került 1,5 milliárd forint a Vig Mór által vezetett cég, a Sunstrike Hungary Kft. számlájára, amellyel a Lánchíd felújítását végző A-Híd Zrt. kötött szerződést. Az A-Híd eddig nem adott részletes választ arra a kérdésre, hogy miért szerződtek ilyen nagy összeggel Vig Mór cégével. Csak annyit ismertek el, hogy szerződésben álltak az exügyvéddel. Erről itt olvashat bővebben.

Elárulta Bajnai Gordon „régi harcostársa”, miért lett drágább a Lánchíd felújítása

A Lánchíd-botrány legfrissebb fejleménye, hogy

a Magyar Nemzet szombati cikke szerint „azért valósult meg 5 milliárd forinttal drágábban, de kevesebb tartalommal a Lánchíd felújítása, mert a fővárosban »fosztogatás és osztogatás« zajlott”,

legalábbis a lap szerint erről beszélt a Városháza-ügy „kulcsfigurája azokon a felvételeken, amelyek egy részét a Városháza-gate részleteinek napvilágra kerülése idején ismerhette meg a közvélemény.”

Mint ismert, a titokzatos Anonymus 2021 őszén több olyan hanganyagot hozott nyilvánosságra, amelyekből kiderült, hogy a rendkívül értékes Városháza épületegyüttest és a hozzá tartozó telket el akarták adni. Az ingatlan kapcsán nem csak orosz, hanem olasz, amerikai és izraeli befektetőknél is házaltak. A beszélgetések alapján az a kép rajzolódott ki, hogy a fővárosban az ingatlanértékesítésekre szakosodva egy jól behatárolható kör „jutalékos” rendszert működtetett, bizonyos személyekhez pedig kenőpénzek kerültek.

Karácsony Gergely főpolgármester tagadta, hogy az önkormányzat vevőt keresne az összességében majdnem öthektáros területre vagy annak nagyobb részére. Nem telt el sok idő azonban, és egymást követték a leleplező cikkek és felvételek. Az álarcos alak által közzétett hanganyagokból és más, nyilvánosságra hozott információkból egyértelműen kiderült, hogy a Városházát valóban értékesíteni akarták, méghozzá többmilliárdos „jutalék” fejében.

A Magyar Nemzet megszerezte valamennyi, közel tízórányi hanganyag leiratát, ezek egyikén Bajnai Gordon „régi harcostársa” a Lánchíd ügyében is érdekes kijelentéseket tett.

A lap szombati cikkében az alábbi, kapcsolódó beszélgetésleirat olvasható: „a Városháza-gate kulcsfigurája és beszélgetőtársa 2021 júniusában a lehetséges baloldali pénzforrásokról váltott szót. Az üzletember úgy fogalmazott:

»El vannak foglalva ezzel a Lánchíd meg Blaha Lujza tér, meg ezek körüli fosztogatással meg osztogatással stb., stb.«

A beszélgetőpartner meglepődve kérdezett vissza, hogy  »ebből ki lehet venni pénzt?«

Erre Bajnai Gordon »régi harcostársa« a Lánchídra utalva úgy reagált:

»Hát 5 milliárddal megdrágult, és kisebb a tartalma.« Megjegyzése után a Blaha Lujza téri felújításra tért ki: »Ugyanez a Blaha Lujza tér, egyharmaddal megdrágult és kisebb a tartalma.«

Majd arra a kérdésre, hogy mindezt »ők intézik?« konkrétan fogalmazott: Tüttő Kata, szocialista főpolgármester-helyettes és »ez a bagázs egész nap szorgalmasan dolgoznak ezeken«.

Az üzletember szavait lényegében csak egyféleképpen lehet értelmezni: szerinte a Lánchíd és a Blaha Lujza tér felújítását szándékosan túlárazták azért, hogy a többletből visszaoszthassanak pénzeket. Vagyis Bajnai Gordon „harcostársa” korrupciós összegek előteremtésének szándékával magyarázta a botrányos beruházásokat” – olvasható a Magyar Nemzet hasábjain.

A lap teljes cikkét a témában ide kattintva olvashatja.

***

Nyitóképen: Karácsony Gergely a felújított Lánchíd avatásán. Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

 

Összesen 145 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Szutykok
2024. január 28. 10:07
Na náci Gecik ez a ciki, de legalább sok mindent megmagyaráz :DDDDD Ungváry Krisztián: Bayer Zsolt nyilas nagyapja tanította be a hüvelyi motozást a kiskőrösi gettóban A háború után pedig kommunista besúgó lett. A történész dokumentumokkal alátámasztva vázolja fel Bayer Zsolt anyai nagyapjának valódi életútját, Bayer ugyanis nem az igazságot terjeszti Gyimes Károlyról. Ungváry szerint ez Bayernek is lehetőség a szembenézésre.
Genusnextgen
2024. január 28. 09:42
Wow, már megint ez az Anonymus. Már 4 éve is megmondta, hogy el akarják adni a Városházát, most itt egy újabb megfejtés egy sztoriról, amivel kapcsolatos szerződést Tarlós mester írta alá Buksikáim:)
catalina11
2024. január 28. 08:21
„..Az üzletember úgy fogalmazott: »El vannak foglalva ezzel a Lánchíd meg Blaha Lujza tér, meg ezek körüli fosztogatással meg osztogatással stb., stb.« A beszélgetőpartner meglepődve kérdezett vissza, hogy »ebből ki lehet venni pénzt?« Erre Bajnai Gordon »régi harcostársa« a Lánchídra utalva úgy reagált: »Hát 5 milliárddal megdrágult, és kisebb a tartalma.« Megjegyzése után a Blaha Lujza téri felújításra tért ki: »Ugyanez a Blaha Lujza tér, egyharmaddal megdrágult és kisebb a tartalma.« Majd arra a kérdésre, hogy mindezt »ők intézik?« konkrétan fogalmazott: Tüttő Kata, szocialista főpolgármester-helyettes és »ez a bagázs egész nap szorgalmasan dolgoznak ezeken«. Bajnai elmondta: a befektetők számíthatnak arra, hogy több „cápa” is rámozdul az üzletre, és jutalékot fognak kérni a segítségért cserébe. ÍGY!!!! működik egy hatpárti koalíció” – mondta a fővárosi baloldalra utalva. (hangfelvétel) Karácsony főpolgármester elvtárs: "Szarok rá, hogy mi van a városházi hangfelvételeken"
2024. január 28. 07:13 Szerkesztve
mire kiderül az igazság már senkit sem érdeke a bírlák közűl,sajnos. Széthazudják,Széthazudjátok a médiát a sok bírkának se lehetősége ,se IGÉNYE utánna járni a hazugságoknak. Csak egy pár baromság amit még mindíg harsogtok,pedig bírosági papír van rólla,hogy nem IGAZ!!! Városháza eladása,Vona buzi, MZP háborúba vinné a magyarokat ,Bajnai miatt öngyilkosok lettek a libatenyésztők,Hadházy miatt lett öngyilkos a szomszédja,Gyurcsány eladta a repteret, Juhász Péter drogos ,veri a feleségét...... Mire az ehez hasonló dolgok kiderülnek addig eltelik 4-5 év ,és a fidkánybírka nem tud vagy nem is akar tudni rólla! Ilyen a ti kormányotok hazug ,korrupt,tolvaJ!! És TELJESEN RETARDÁLTNAK NÉZI A SZAVAZÓIT!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!