Tízéves a baloldali összefogás gondolata

2024. január 19. 17:34

Ha Gyurcsány Ferenc akadálya a baloldali győzelemnek, akkor saját felelősségükkel is szembe kell nézniük az elvtársaknak!

2024. január 19. 17:34
Hungary To Hold Parliamentary Elections
Nagy Ervin
Nagy Ervin
Magyar Hírlap

„2006 óta nem nyert választást a baloldal. Sem külön-külön, sem pedig közösen, valamilyen együttműködési formában. A 2019-es önkormányzati választásokon kicsit közelebb kerültek ugyan a kormánypártokhoz, de összességében győzni akkor sem tudtak. Pártok jöttek és mentek, összevesztek, majd egymás karjaiba borultak, ám sem megújulás, sem pedig egy olyan hiteles új generáció nem tudott felnőni, ami képes lett volna Gyurcsány Ferenc köpenye alól kibújni.

Éppen tíz évvel ezelőtt, az akkor még meghatározó két balliberális értelmiségi fórum, a Bitó-szalon és a szárszói piknik unszolására bútoroztak először össze a végzetesnek bizonyult »Gyurcsány-korszak« után elaprózódásnak induló ellenzéki csoportok. Akkor az MSZP a hároméves Demokratikus Koalícióval, az SZDSZ helyére pályázó Magyar Liberális Párttal, a Bajnai Gordon vezette Együtt – Korszakváltók Pártjával és az LMP-ből a baloldali szirénhangoktól megrészegedő Párbeszéddel alakított közös választási listát, azzal a kimondott céllal, hogy kétharmaddal verik el az Orbán-kormányt. Ugyan másodikok lettek (a Jobbikot és az LMP-t előzték meg), de még csak megszorongatni sem tudták a Fideszt.

Ha Gyurcsány Ferenc akadálya a baloldali győzelemnek, akkor saját felelősségükkel is szembe kell nézniük az elvtársaknak!

A kezdeti kudarc ellenére 2021-re totálissá vált az összefogás. Betagozódott a Jobbik és a Momentum, ami mindkét párt számára végzetesnek bizonyult. Előbbinek a de facto megszűnése, utóbbinak a nagy csalódás lett a következménye. A Jobbik megcsúfolta az alapítók szándékát és kifordította identitását, a Momentum pedig elszalasztotta a megígért korszakváltást. És – ha csak ideiglenesen is – belépett a szövetségbe az LMP is, amelyből talán Schiffer András 2014-es sikerét megértve most éppen Ungár Péter igyekszik kimászni. Meg is kapja a magáét a külföldről finanszírozott kormányellenes sajtótól és a többi baloldali politikustól. Nem könnyű, kockázatos, ám annál izgalmasabb út lehet ez.

Ami viszont az összes formáció tanulsága, hogy az összefogás önmagában nem politikai üzenet. Együttműködni csupán technikai vagy éppen hatalmi (rosszabb esetben egzisztenciális), nem pedig valós politikai kérdés. Mondanivaló, vízió kell és persze hiteles vezető. Ez pedig nincs. Sőt mintha a 2014-es összefogás szereplői ismét előbújtak volna. A polgármester-jelöltséggel kacérkodó Juhász Péter és a külföldről érkező pénzek feletti diszponálással foglalkozó Bajnai Gordon például ismét aktív.

Ami pedig szintén nagy tanulság, hogy ezekben az összefogásokban elfojtották az innovációt, akadályozták a megújulás lehetőségét, és valójában minden esetben Gyurcsány Ferenc jött ki belőle a legsikeresebben.

Ez ma már világosan látszik, hisz a Demokratikus Koalíció dominanciája megkérdőjelezhetetlen, amihez kellettek a különböző összefogások.”

***

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép: Adam Berry/Getty Images

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ehetős Odó
2024. január 20. 08:28 Szerkesztve
A közel öt évig tartó gyurcsányi ámokfutás ugyan a csőd szélére vitte az országot, de annyi haszna volt, hogy a magyarok értelmes többsége soha többé nem akarja ezt a rohadt bolsi bandát a főhatalom közelében látni. Hívják bár magukat akármilyen csodálatos demokrata vagy liberális alakulatnak. És ez pont jól van így.
llnnhegyi
2024. január 19. 23:24
A libbcsikommcsik minden formában elfogadhatatlan fostalicskak még legalább 60 évig!
Lombi
2024. január 19. 21:57
Ó. Én már sokkal régebben gondoltam rá, hogy összefogják őket.
billysparks
2024. január 19. 17:44
Teljesen mindegy, hogy összefognak vagy sem, mert a kommunista eszme Magyarországon nem vonzó. Annyiból jobb, ha összefognak, hogy sokkal viccesebbek, amikor nyírják egymást.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!