A Spar Brüsszelben támadja a kormány árcsökkentő intézkedéseit

2024. március 11. 20:06

A kiskereskedelmi lánc szerint a magyar szabályok sértik az uniós jogot.

2024. március 11. 20:06

Nyitókép: MTVA / Róka László

***  

Az osztrák Spar szupermarketlánc azzal vádolja a magyar kormányt, hogy az élelmiszerárak csökkentése érdekében megszegi az uniós jogot, és arra szólította fel Brüsszelt, hogy enyhítse a kormány intézkedéseinek pusztító hatását – számolt be róla a Financial Times

A szupermarketlánc azt állítja, hogy a magyar kormány által 2022-ben bevezetett különadó diszkriminatív, és számos uniós jogszabályt sért, többek között az áruk szabad mozgásával kapcsolatban. A Spar EU-hoz intézett panaszában azt írták, hogy a különadó és az élelmiszerárak csökkentéség célzó egyéb intézkedések egyértelműen összeegyeztethetetlenek az uniós joggal, mivel

sértik az áruk szabad mozgásának elvét, a letelepedés szabadságát és az alapvető jogok chartáját.

A panasz szerint a kormány beavatkozása mintegy 90 millió euróval (3,5 milliárd forint) növelte a Spar költségeit, és 2023-ban közel 50 millió eurós (1,9 milliárd forint) veszteséget okoz a magyarországi üzletágának. A Spar forgalom alapján az ország második legnagyobb kiskereskedelmi hálózata.

A vállalat szerint a kormány intézkedései „felborítják a kereslet és a kínálat egyensúlyát a mezőgazdasági és élelmiszerpiacon; diszkriminatív módon lehetővé teszik a kis, független kiskereskedők és a franchise-hálózat tagjai számára, hogy elkerüljék a veszteségeket azáltal, hogy akciós vagy csökkentett áron vásárolnak a nagy integrált kiskereskedőktől”.

A Magyarországon működő többi jelentős kiskereskedelmi lánc közül a Lidl nem nyilatkozott. A Tesco a kérdéseket a magyar kiskereskedelmi szövetséghez irányította a Financial Times kérdéseit, a szervezet azonban nem kívánt nyilatkozni.

Az Európai Bizottság elutasította, hogy nyilatkozzon a Financial Times-nak. A magyar kormány pedig egyelőre nem reagált a lap megkeresésére.

Ezt is ajánljuk a témában

***

 

 

Összesen 152 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Uztu
2024. március 18. 18:49
Spár kiskereskedelem? Ki lehet vonulni
blanconegro
2024. március 13. 09:43
Ugye milyen szar, mikor nem keresitek magatokat halálra, csak félholtra? Gyökerek.
plaatila-3
2024. március 12. 14:13
https://index.hu/gazdasag/2024/03/12/nebih-spar-visszahivas-szendvics-snidling/ ismét valami szennyezett szart árultak...
Zokni
2024. március 12. 13:41
“A dülöngélve hazudozó, pisás gatyájú…, a hírhedt pápai böszme, akinek már az apja is sittes proli volt…Hogyan fogjuk kifizetni a nyugdíjakat? Hogyan? El lehet menni Magyarországról! Itt lehet bennünket hagyni, kérem szépen! Tessék! Lehet menni!” - idéz Gy-tól toi-toicsi. És? Orbán minden magyarok tolvaja, gerinctelen hazudozója, akinek még az apja is kliensként gazdagodik a kőbánya-monopóliumából - ő mit is mond a nyugdíjak relatív felfuttatásáról? SEMMIT! Csak veszi fel a hiteleket, amennyi belefér…
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!