Elégedetlenek a dolgozók: figyelmeztető sztrájkot tartottak a kecskeméti Mercedes-gyár üzemeiben

2024. március 13. 22:34

A követelések közt szerepel 600 ezer forint cafetéria kifizetése és a vakációs juttatás 500 ezer forintra emelése.

2024. március 13. 22:34
HUNGARY-COMPANY-AUTO-MERCEDES

Nyitókép: Kisbenedek Attila/AFP

Figyelmeztető sztrájkot tartottak a kecskeméti Mercedes-gyár prés-, fényező- és összeszerelő üzemében szerdán 15 és 17 óra között, mert az MBMH Vasas Alapszervezetének az október óta tartó bértárgyalások során nem sikerült egyezségre jutnia a cégvezetéssel.

Kovács-Besenyi Kitti, a sztrájkbizottság elnökhelyettese az MTI-nek a munkabeszüntetést követően elmondta: a Vasas Szakszervezeti Szövetség MBMH Vasas Alapszervezete a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft.-nél október óta tizennégyszer találkozott a munkaadók képviselőivel, de nem sikerült megállapodni az idei bérekről. 

A cégvezetés ajánlatáról nem nyilatkozhat, de annyit elárult, hogy a kisebb bérkategóriákra vonatkozóan az alapbérfejlesztési terv nem éri el a 20 ezer forintot. Az elnökhelyettes szerint a munkavállalók türelme elfogyott, ezért alakult meg február 26-án a sztrájkbizottság, amelynek követeléseivel a munkavállalók döntő része egyetért. 

Ezek között szerepel a 14 százalékos alapbéremelés 2024-re és 12 százalékos 2025-re. Ezen kívül mindkét évben béren kívüli juttatásként 600 ezer forint cafetéria kifizetését, a vakációs juttatás 500 ezer forintra emelését, kilométerenként 40 forintos bejárási támogatást és 8 nap olyan szabadságot is kérnek, amivel a munkavállalók rendelkezhetnek – tette hozzá.     

Nem volt incidens nélküli a sztrájk

Kovács-Besenyi Kitti elmondta: alapszervezetüknek közel 1300 tagja van, és egy kisebb létszámmal, mintegy 100 fővel három területen állították meg, illetve lassították szerda délután a termelést a gyárban. Az elnökhelyettes hangsúlyozta: „a figyelmeztető sztrájk megtartása volt a lényeg, és nem a károkozás, egy termelésbeli kiesés előidézése volt a céljuk”.   

A három szervezeti egység sztrájkban résztvevő dolgozói a munkabeszüntetés idejére egy helyen gyűltek össze, átbeszélték követeléseiket, majd a két óra letelte után visszatértek az üzemükbe és folytatták a munkájukat. 

Az elnökhelyettes beszámolt arról is, hogy sikerként könyvelik el a megtartott kétórás sztrájkot, amely azonban 

nem zajlott le incidensek nélkül, ezeket ki fogják vizsgálni. 

Kezdeményezésük után továbbra is várják a munkáltató új ajánlatát, és javaslatát a következő tárgyalás időpontjára vonatkozóan.      

(MTI)  

Összesen 99 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nempolitizalok-0
2024. március 14. 14:08
Én minden sztrájkkal automatikusan egyetértek, de ha kipukkad az autógyár, az operátorok máshol a felét sem kapják.
atti64
2024. március 14. 11:42
A MULTKOR AZT OLVASTAM HOGY NAGY PRÉMIUMOT KAPTAK A DOLGOZOK MILLIOS NAGYSÁGRENDBE!!!! VALAKI HAZUDIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
5m007h 0p3ra70r
2024. március 14. 11:24
>>>bunko-jobbosbunko-jobbos 2024. március 14. 07:32 Folytatom. ... Ennek a fő ok USA volt, mert ők adtak minket a szovjeteknek<<< A XX. század második felében Európa történelmének ez az egyetlen lényeges és hangsúlyos eleme, ugyanis ez határozza meg a jelen minden aspektusát.
5m007h 0p3ra70r
2024. március 14. 11:11
Azt meg rögtön tisztázzuk is, hogy a sztrájktörvény szerint a munkáltatóval együttműködve kell sztrájkolni. Egy figyelmeztető sztrájk nem állítja meg a termelést. 50 muki kiáll az 600-ból, addig 50 másik beáll a helyére. Addig az 50 nem dolgozik, a termelés meg megy. Ez nem jelent általános minkabeszüntetést.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!