Mikor ukrán és mikor nem a kárpátaljai magyar?

2024. március 01. 16:07

Az ukrán állam mindent meg is tesz az asszimiláció, az ellehetetlenítés vagy az elűzés érdekében.

2024. március 01. 16:07
Rab Irén
Rab Irén
Magyar Hírlap

„Képzeljük el ezeket a magyarokat! Ukránnak adják ki magukat, hiszen ukrán útlevelük van. Hogy magyarázza el a német hatóságnak, hogy ő valódi ukrajnai menekült, ott született, ott él, ha nem is saját akaratából, hanem történelmi okok miatt. Őshonos kisebbség. De mégsem lehet az, mert az ukrán törvények többek között a magyarokat sem ismerik el őshonos kisebbségnek. Az ukrán felfogás szerint, ha egy etnikai kisebbségnek van többségi nemzetállama, akkor menjen oda, mert az ukrán nemzetállamban ő csak zárvány, zavaró idegen test. Az ukrán állam mindent meg is tesz az asszimiláció, az ellehetetlenítés vagy az elűzés érdekében. Akit az ukránok nemzeti kisebbségnek elismernek, azok a krími tatárok, a magyar, szlovák, román etc. menjen haza az övéihez!

Szóval áll a hivatalban ukrán útlevelével a kárpátaljai magyar, és nem tud szót érteni a kirendelt német–ukrán tolmáccsal, mert az nem tud magyarul, azon a nyelven, amin ő beszél, ami neki az anyanyelve. Államnyelv?

A mi kárpátaljai magyarunknak harminc éve még az oroszt kellett volna államnyelvként beszélnie,

előtte a csehet, holott ő szülőföldjén, a most éppen Ukrajnához tartozó Kárpátalján élő (nem migráns) magyar. A hivatalnok a hivatalban a neve mellé írja, hogy csak magyarul beszél, ráadásul kiderül, hogy kettős állampolgársága van. Gondolom, ezek után a 208 kiszűrt magyart kitoloncolják, ukrajnai magyarnak nem jár a Bürgergeld, csak az igazi ukrajnai ukránnak.

Több cikket elolvastam ebben a témában, és úgy látom, sem a német hivatalok, sem az újságírók, sem a kommentelők sokasága nem érti a probléma gyökerét. Tájékozottabb olvasó tudja, hogy »Berehove« a magyar határ közelében van, így – ismerve a korrupt magyarokat – feltételezi, hogy emberünk úgy vásárolta az ukrán útlevelet, hogy aztán a német államot megkárosítsa. Feltételezem ezek után, hogy azt sem értik, amikor mondjuk, hogy magyarok harcolnak és esnek el a háborúban. Talán azt gondolják, hogy zsoldosok, mint van német, brit, francia etc. zsoldos az ukrán kötelékekben.

Jobban tenné a kárpátaljai magyar, ha Magyarországon maradna. Innen biztos nem adnák ki katonának a hadvezetés és az ukrán elnök követelésére.”

***

Ezt is ajánljuk a témában

A nyitókép illusztráció Fotó: FIORA GARENZI / HANS LUCAS / HANS LUCAS VIA AFP

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 27 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kőbaltás
2024. március 03. 06:23
Egyes Ukrán katonatisztek Magyarország megtámadásáról hadoválnak. Nagyon nincs alapja. Annak viszont már van,hogy Kárpátalját vissza kellene csatolni Magyarországhoz,mivel Ukrajna emberiség elleni bűncselekményeket követ el a területén élő nemzeti kisebbségekkel szemben. Hozzáteszem, az USA bűne,hogy Kárpátalja Ukrajnában van. Vajon az ENSZ hol van ?
alexandrosz-2
2024. március 02. 10:56
Sok a duma. Nato személyzet kezeli a nyugati fegyvereket, látja el Awacs és műholdas felderitési adatokkal a hoholokat, vègzi a hadműveleti tervezèst, logisztikai ellàtást, javítást, karbantartást. Mi is fizetjük őket és az eszközeik használatát a nato közös költsègvetéséből (Awacs gepek, szállitögepek, műholdak, számítógepes modellezés, titkositott kommujnikáció stb.). Ezen felül a vétótlan köpcös geci megszavazott nekik 85+50 milliàrd eurót az eu "bekekeretböl" (Orwell sírva röhög), a magyarok pénzén tolja 2014 ota az àramot, a gàzt, az olajat, az üzemanyagot reverz szállitásokkal a magyarpusztitó hoholoknak, no meg hadfelszerelést, gyógyszert, kötszert, ruházatot, konzerveket, tartos élelmiszert is számolatlanul. Megszavazott 13 szankciós csomagot is, meg tucatnyi szankcióhosszabbítást. De ez sem elég, még kiképzést, gyógykezelést, üdültetést is biztositunk a hohol gyilkosainknak. A vétótlan köpcös geci csicskánál nem arra kell figyelni, amit hazudozik, hanem arra, amit csinál.
bekéret
2024. március 02. 00:48
A cikkben nincs benne, hogy a kérdéses menekült "magyarok" a beregszászi romatelepről származnak. Ez a magyarázata annak, hogy csak magyarul tudnak és hogy nem magyarba menekülnek, hanem németbe, mert ott munka nélkül is kapnak fizetést.
kakukk_madar
2024. március 01. 20:49
Van egy találós kérdés, amelynek van valós alapja: Mikor lesz a székelyből román? (amikor átmegy Magyarországra ) .
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!