Semmi jelét nem látjuk, hogy a magyar kormány javítani akarna az USA-val való kapcsolatán

2024. március 14. 18:35

Nem kérünk sokat Magyarországtól: megelégednénk az átláthatóság, a párbeszéd, a pártatlanság és a demokrácia iránti elkötelezettséggel.

2024. március 14. 18:35
PRESSMAN, David
David Pressman
David Pressman
hu.usembassy.gov

Nyitóképünk archív: MTI/Koszticsák Szilárd

 

„Az Egyesült Államok és Magyarország nem fog mindenben egyetérteni, és ez rendben is van. Egyetlen ország sincs, akivel mindenben egyetértenénk. De szövetségesekként meg kell egyeznünk a jelentős dolgokban, a legfontosabb dolgokban, és ezen alapokra építve tudunk dolgozni a véleménykülönbségeken bármely témában. Kölcsönösen törődnünk kell a demokratikus értékek, intézmények és a kapcsolatunk jólétével – függetlenül attól, hogy kik vannak abban a kiváltságos helyzetben, hogy átmenetileg az aktuális kormányainkat vezessék. Ennek a beszédnek az utolsó része arról szól, hogy mi lehet ennek a módja, hogyan juthatunk el ide.  

Először is kell, hogy szülessen egy politikai döntés arról, hogy ezen a kapcsolaton – Magyarország az Egyesült Államokkal való kapcsolatán – a magyar kormány javítani szándékozik. 

Ezt a döntést mi már meghoztuk. Annak azonban sajnos semmi jelét nem látjuk, hogy a magyar kormány is ugyanígy döntött volna.  

Az Egyesült Államok törődik Magyarországgal, törődünk a magyarokkal, nagyra tartjuk és csodáljuk az önök kultúráját és történelmét, és szoros kapcsolatok kialakítására törekszünk. És nem is igazán kérünk sokat: megelégednénk az átláthatóság, a párbeszéd, a pártatlanság és a demokrácia iránti elkötelezettséggel. Készen állunk arra, hogy továbbra is részt vállaljunk, kezdeményezzünk és pragmatikusan együttműködjünk annak érdekében, hogy együtt találjuk meg az előre vezető utat.  

Másodszor, komolyan kell vennünk a szövetségesek által felvetett, biztonsági kérdésekkel kapcsolatos aggodalmakat, nem pedig eszközként használni őket tőlük független, lokális politikai célok megvalósítására. 

Legyen szó akár az itt szolgáló katonáink rendszámtábláiról, Budapesten székelő Kreml-platformokról vagy utazással kapcsolatos biztonsági résekről, a felvetett aggályokat tiszteletben kell tartani, és dolgozni kell azok kezelésén.  

Harmadszor, fel kell ismernünk, hogy az országok közötti kapcsolat, mint minden kapcsolat, idővel változik és fejlődik. 

Számít, hogyan beszélünk egymásról. Van helye a kritikának – egyetlen kormány sem tökéletes, beleértve az enyémet is. Az Egyesült Államok nagy erőssége mindig az volt, hogy mindig is készek voltunk szembenézni a hiányosságainkkal és nyíltan megvitatni azokat. Míg a magyar kormány vad retorikája az államilag ellenőrzött médiafelületeken szenvedélyes reakciókat válthat ki és lázba hozhatja a választói bázist, addig a veszélyesen elszabadult Amerika-ellenes üzenetek napi szintű kiadása egy politikai döntés, amely azzal a kockázattal jár, hogy megváltoztatja Magyarország Amerikához fűződő viszonyát.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 230 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-76
2024. április 28. 00:22
🍓 ️ ­A­­ ­d­ö­g­­ö­s­ ­­­l­­­á­­n­y­o­­k­­ ­­v­­á­­r­­­n­a­­k­ ­­­r­­­á­d­­­ 👉 𝗪­𝗪­­𝗪­­.­­­𝗖­­𝗨­𝗠𝟰­.­­­𝗙­𝗨­­𝗡
Lajoss
2024. március 16. 15:17
Minden szava igaz.Egy hitvány,oroszbarát pártállamban élünk.
vixime
2024. március 16. 03:24
Mi szenvedélyesek vagyunk és kíméletlenül őszinték. Ezt meg kell szokni, ha valaki nálunk akar nagykövet lenni. De cserébe nem hazudunk. És ugyanezt várjuk el a partnereinktől is. Ha valamit nagyon utálunk azon kívül, hogy a belügyeinkbe avatkoznak, az a hazugság.
vixime
2024. március 16. 03:19
"amely azzal a kockázattal jár, hogy megváltoztatja Magyarország Amerikához fűződő viszonyát." Azt az változtathatja meg leginkább, ha a csalással választott elnökük lediktátorozza Magyarország szabad választásokon demokratikusan nagy többséggel választott miniszterelnökét.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!