Szijjártó Péter: Stratégiaváltásra lenne szükség a NATO-ban

2024. április 04. 15:24

A külgazdasági és külügyminiszter beszámolt róla, hogy a legújabb ülésen az is felmerült, hogy minden létező eszközt át kell adni Ukrajnának.

2024. április 04. 15:24

Nyitókép: MTI/AP/Geert Vanden Wijngaert

 

A NATO-n belül jelenleg háborús pszichózis uralkodik, ami komoly eszkalációs kockázatot jelent, ezért minél előbbi stratégiaváltásra lenne szükség az észak-atlanti szövetség részéről – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Brüsszelben.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint a tárcavezető a NATO-Ukrajna Tanács ülését követő sajtóértekezletén arról számolt be, hogy minden, ami elhangzott a tanácskozáson, azt erősítette meg, hogy minél előbb békére van szükség, ugyanis jól látszik a csatatéri helyzet alapján, hogy gyors diplomáciai rendezés híján drámai mértékben nőni fog a halottak száma és a pusztítás mértéke.

„Egyértelműen egyre aktívabbak a harctéri cselekmények, ezek következményei egyre súlyosabbak, és így az emberéletek megmentése és

a pusztítás megelőzése érdekében most minden erőfeszítést a béke megteremtésére kellene koncentrálni”

– figyelmeztetett. Majd rossz hírnek nevezte, hogy ez jelenleg erősen kisebbségben lévő álláspont a NATO-n belül, egyik kollégája például úgy fogalmazott, hogy „a cél nem a béke megtalálása, hanem a háború megnyerése”.

Ma nagyjából ez a fajta háborús pszichózis jellemzi a NATO-tagállamokat.

A mai napon a felszólalások döntő többsége arról szólt, hogy hogyan lehetne a fegyverszállításokat növelni Ukrajnának – mondta.

Ezt is ajánljuk a témában

Ennek kapcsán pedig rámutatott, hogy a fegyverszállítások összeállítása egyre nagyobb nehézségekbe ütközik, részben azért, mert a szövetségesek jelentős része csaknem teljes egészében átadta mostanra a raktáraiban rendelkezésre álló hadieszközöket. Szijjártó Péter ezzel összefüggésben emlékeztetett, hogy Magyarország látja el jelenleg Szlovákiában a légtérrendészeti feladatokat Csehországgal együtt, mert Pozsony minden repülőgépét átadta Kijevnek, az újak pedig még nem érkeztek meg.

Felidézte, hogy az ülésen elhangzott az is, hogy ki kell üríteni a raktárakat, azaz minden létező eszközt át kell adni Ukrajnának,

Ezt is ajánljuk a témában

és ennek kétségbeesettségéből is világosan látszik az, hogy a fegyverszállítások egyre nagyobb nehézségekbe ütköznek. „És nemcsak a fizikai okok miatt, hogy egyszerűen már nincsen ennyi fegyver, hanem azért is, mert a fegyverszállítások eddig sikerteleneknek bizonyultak a célkitűzésekhez képest” – vélekedett.

(MTI)

***

 

Kapcsolódó cikkek a Háború Ukrajnában aktában.

Összesen 55 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-79
2024. április 30. 22:50
🍓 ️ ­­­A­­ ­­­d­­ö­g­­ö­s­­ ­­­l­á­­­n­y­­­o­­­k­­ ­­v­á­­r­­n­­a­k­­ ­r­á­­­d­­­ 👉 𝗪­­­𝗪­­­𝗪­­.­­𝗖­­𝗨­­­𝗠𝟰­­­.­­­𝗙­𝗨­­𝗡
Polaris
2024. április 04. 23:18
"TAkitlosz 2024. április 04. 18:53" Ezért nincs béke a koreai félszigeten! Jogilag máig tart a háború, mivel a felek csupán tűzszünetet kötöttek 1953-ban, amelynek felmondásával Észak-Korea 1994 óta már legalább hat alkalommal fenyegetett, és végül 2013 márciusában hivatalosan fel is mondott
Akitlosz
2024. április 04. 18:53
Eddig semmit sem tettek a minél előbbi békéért. SEMMIT. Békéhez amerikai-orosz megegyezés kellene a háborúval szomszédos országok bevonásával. Ennek nyoma sincsen. Koreában is azért nincsen béke több mint hetven éve, mert Amerika nem hajlandó tárgyalni sem arról.
bondavary
2024. április 04. 18:42
Minden létező eszközt át kéne adni Ukrajnának? Nem tudom, mit értenek az alatt, hogy minden létező eszköz, de ha ennyire félnek az oroszoktól, akkor miért kéne lefegyverezni Európát? Az USA elérte, hogy Európa kárára éket verjen az oroszok és a hülye Európai vezetés közé, most pedig még azt is elérheti, hogy Európa minden pénzét, fegyverét az ukránoknak adja. Az USA kivonult Afganisztánból, mert készült az ukrajnai háborúra. Most innen is kivonul, mert készülnie kell egy közel keleti háborúra, vagy Tajvan védelmére. Úgy látszik, az USA már nem olyan erős, hogy képes legyen a saját doktrínája szerint egyszerre két, vagy két és fél háborút megvívni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!