Terel és hallgat Magyar Péter csapata az adatkezelési botrányról

2024. április 23. 08:38

A kérdésre, hogy tudja-e, honnan származik az adatvédelmi nyilatkozat, ami a honlapjára fölkerült, Magyar Péter a Hír TV munkatársának azt válaszolta: „Ha tudom, akkor sem fogok erről önnel beszélni.”

2024. április 23. 08:38
Protestors Gather In Budapest After Peter Magyar Released A Voice Recording Of The Former Justice Minister.

Nyitókép: Balint Szentgallay/NurPhoto via Getty Images

Mint arról a Mandiner is beszámolt, a Magyar Péter-féle talpramagyarok.hu adatvédelmi tájékoztatóján a Bajnai Gordonhoz kötődő DatAdat cégcsoport neve is feltűnt. Azóta ugyan gondosan eltüntették a honlapról a „datadatos szálat”. Később Magyar már azzal magyarázkodott, hogy az adatvédelmi tájékoztató egy részét mástól vették és az csak benne maradt. 

Ezt is ajánljuk a témában

Magyar Péter nem mondja meg, honnan származik a Bajnaiékhoz köthető adatvédelmi tájékoztatójuk

Megírtuk azt is: szombaton Magyar Pétert egy aláírásgyűjtésükön a Célpont stábja kérdezte az ügyben. A politikus azt válaszolta a Hír TV stábjának, hogy „Valakitől kaptunk egy adatvédelmi tájékoztató mintát és azt kitettük. Ennyi történt. Nem akartunk érte külön fizetni. Aztán kivették belőle azt az utalást, amit felfújtak Önök meg a propaganda.”

A kérdésre, miszerint akkor soha nem álltak kapcsolatban a két említett céggel, Magyar így válaszolt:

Sem a cégeket nem ismerem, sem az urakat.”

Valamint leszögezte: „Péterfalvi Attilákkal most nincs időnk foglalkozni, a hazánkkal szeretnénk foglalkozni.” A kérdésre, hogy tudja-e, honnan származik az adatvédelmi nyilatkozat, ami a honlapjára fölkerült, Magyar Péter így válaszolt: „Ha tudom, akkor sem fogok erről Önnel beszélni.”

A Magyar Nemzet kapcsolódó kérdésére a politikus hasonlóképpen válaszolt: „Valakitől kaptunk egy adatvédelmitájékoztató-mintát, és azt kitettük. Ennyi történt. Nem akartunk érte külön fizetni.” Magyar a történéseket firtató újabb kérdésre megjegyezte azt is: „Valakitől kaptuk. Én kértem, hogy ne kelljen egy újat írnunk, mert nem volt elég időnk, amikor el kellett indítanunk az egyesületet, a pártot.”

A Magyar Nemzet ezután arról érdeklődött írásban a Talpramagyarok.hu-nál, hogy pontosan honnan, mely szervezettől vagy szervezetektől, illetve milyen körülmények között vették át a más adataival kitöltött formulát, ám cikkünk írásáig semmilyen választ nem kaptak.

Megszólalt az adatvédelmi hatóság elnöke is

Hétfőn megszólalt az adatvédelmi hatóság elnöke is Magyar Péter botrányával kapcsolatban. Péterfalvi Attilát, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnökét a HírTV Napi Aktuális című műsorában azzal kapcsolatban kérdezték, hogy a Magyar Péter-féle talpramagyarok.hu adatvédelmi tájékoztatóján a Bajnai Gordonhoz kötődő DatAdat cégcsoport neve is feltűnt.

A NAIH elnöke kérdésre válaszolva leszögezte:

olyat lehet csinálni, hogy mintaként valaki más tájékoztatóját használják és átírják, de itt Magyar Péter nyilatkozata alapján nem ez történt, hanem egy az egyben átvették.

Péterfalvi hozzátette azt is: az adatvédelmi hatóságnak több eljárása volt, illetve van folyamatban a 2022-es országgyűlési választással és az azt megelőző ellenzéki előválasztással kapcsolatban és ezekben az eljárásokban a DatAdat neve is feltűnik az ellenzéki pártokhoz vagy egy egyesülethez kapcsolódóan. Annak a cégnek a neve, amely a Magyar Péterék adatvédelmi nyilatkozatában is szerepelt. Erről ide kattintva olvashat részletesebben.

Ezt is ajánljuk a témában

Guruló dollárok, nyomozás, DatAdat

Keddi, kapcsolódó cikkében a Magyar Nemzet felidézte

a Bajnai Gordon nevével fémjelzett DatAdatról azt érdemes tudni, hogy a baloldali kampányok visszatérő szereplője volt az elmúlt években.

Első nagyobb dobásuk a Gyurcsány Ferenc Facebook-oldalán található chatbot kifejlesztése volt. A 2019-es önkormányzati választások óta pedig egyre fontosabb szerep hárul rájuk. A 2022-es országgyűlési voksolás előtt az egyesült baloldal digitális kampányáért voltak felelősek.”

Mint a lap rámutat: „a DatAdat-cégcsoport volt a legnagyobb haszonélvezője a guruló dollároknak, közvetetten és közvetlenül több mint 1,8 milliárd forintnyi dollárt zsebeltek be és

lényegében az egész baloldal 2022-es kampányát ők bonyolították le.”

„A datadatos kör Magyar Péter mozgalma körüli felbukkanását követően vizsgálatot indított a Szuverenitásvédelmi Hivatal, mégpedig a külföldi finanszírozási kísérlet gyanúját felvető információk miatt” – tette hozzá a Magyar Nemzet.

Összesen 38 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-79
2024. április 30. 22:40
🍓 ️ ­A­­ ­­d­ö­­­g­­ö­­­s­­ ­­l­á­n­­­y­o­k­­­ ­v­­á­­r­­n­a­k­­ ­­r­­­á­d­ 👉 𝗪­­𝗪­­­𝗪­­.­𝗖­𝗨­𝗠𝟰­­­.­­­𝗙­­­𝗨­𝗡
Fed74
2024. április 24. 17:47
Éljen Balog Zoltán , Nemzeti pedofil védelmező fideszes csuhás!!!!!!! Nemzeti Pedofidesz : Isten , haza , pedofília!!!!!! Most vonyíthattok fideszes kutyák, van miért!!! Na erre verd magad Perczel geci!!!!
Perczel Éva
2024. április 23. 14:25
Női napszemüveg, női bicikli, női hiszti, és egy amolyan "Stuart Máriás" felhajtott zakó gallér. Röviden és bővebben is csak ennyi jön össze neki.
kissb56
2024. április 23. 13:28
Persze hogy hallgatnak. Miután lebuktak nem tehetnek mást. Gyurcsányról van valami hír? Nagyon eltűnt csórikám.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!