Nem az Országgyűlés, a Fővárosi Közgyűlés lesz az értelmes viták színtere

2024. május 14. 20:46

Bár nem úgy, ahogy ezt Karácsony Gergely gondolta, de létrejön az úgynevezett Budapest Köztársaság.

2024. május 14. 20:46
Fővárosi Közgyűlés
Ungár Péter
Ungár Péter
Index

Nyitókép:  Facebook

„Hiába volt ezzel ellentétes a Fidesz eredeti szándéka, valójában a fővárosi közgyűlési választások átalakításával végül azt érte el, hogy várhatóan a júniusban megválasztott Fővárosi Közgyűlés lesz a legdemokratikusabb és legérdekesebb terepe a politikának hazánkban. Azzal, hogy a kerületi polgármesterek helyett egy tiszta listás választáson induló képviselők kerülnek be Budapest parlamentjébe, azt érjük el, hogy 33 olyan emberről döntünk, akiknek elvileg előre ismert programjuk alapján felhatalmazása lesz bizonyos várospolitikák képviseletére.

Bár nem úgy, ahogy ezt Karácsony Gergely gondolta, de létrejön az úgynevezett Budapest Köztársaság: versengő elképzelések megegyezéseinek és vitáinak helye és egy nyugati típusú téttel bíró politikai tér lesz Budapest parlamentje.  Sokan elmondják, sok szempontból joggal, hogy a sorozatos kétharmadok megölték az Országgyűlés értelmét, hiszen megszűntek a valódi viták. Nekik üzenem, hogy a minden jel szerint megosztott közgyűlés pontosan ilyen politikai aréna lehet majd: értelmes viták színtere. Kevés ennél jobb dolog történhet Budapesttel és Magyarországgal.

A kérdés, hogy állunk most, egy szűk hónappal a választások előtt? Magyar Péter bejelentette, hogy a Tisza fővárosi listát állít, és ezt pont azzal indokolta, hogy így érhető el, hogy egyik oldalnak se legyen meg a döntéshozatalhoz szükséges többsége. Ezek a nyilatkozatok jól jelzik a félreértést azzal kapcsolatban, amiről Budapest következő öt éve szólni fog. Abból ugyanis, hogy egyik oldalnak, azaz sem a Fidesznek, sem a Karácsony Gergely-féle DK-nak, sem a Tiszának sem lesz többsége, nem az következik, hogy a munka leáll. Épp az ellenkezőjéről van szó.

A várhatóan világos többség nélküli közgyűlés az új politika modelljét adhatja Budapestnek és Magyarországnak. Megint megtaníthatja a politikusokat, hogy megoldásokban kell gondolkodniuk, hogy tárgyalni és megegyezni nem a gyengeség, hanem a cselekvés jele. De, ami a legfontosabb: a budapestieknek megint lehetnek elvárásaik, mert néhány hét múlva egyetlen fővárosi politikus sem bújhat el a megszokott pártlogikák mögé. Azaz megpróbálhatják, de a budapestiek választhatnak olyan főpolgármestert, aki ezt nem fogja hagyni.”

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 22 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-87
2024. május 28. 19:46
🍓 ️ ­­­É­­­r­t­­­é­k­­­e­l­­d­ ­a­­ ­­s­­­z­­­e­­­x­­­i­­­ ­­p­­u­n­­­c­­i­­­m­a­­t­­­ 👉 𝐖­­𝐖­­­𝐖­­­.­­­𝐗­𝟏­­­𝟖­­­.­­𝐅­­𝐔­𝐍
catalina11
2024. május 16. 11:30
abcd2k 2024. május 15. 14:25 Nem tudom melyik veszélyesebb, az hogy hazudik, vagy az hogy tényleg el is hiszi, amit mond. A gátlástalanul délibábot hazudozók és az agyatlan délibáb hívőket egy párt a kommunista párt szokta integrálni." Ungár profi fingfűrészelő..
Dorset Naga
2024. május 16. 00:19
Ezt is elbukjátok mint mindent eddig. Csak a Fidesz. Azok legalább megcsinálják a házi feladatot.
catalina11
2024. május 15. 17:29
Nem az Országgyűlés, a Fővárosi Közgyűlés lesz az értelmes viták színtere. Bár nem úgy, ahogy ezt Karácsony Gergely gondolta, de létrejön az úgynevezett Budapest Köztársaság. ezt az álságos libsidumát...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!