Szalai Zoltán: Sem Magyarország, sem a Mandiner nem Putyin bábja

2024. május 05. 18:17

Tényleg az az egyetlen megoldás, hogy a NATO a saját csapataival belépjen az orosz–ukrán háborúba, ami egyértelműen a harmadik világháború nyitánya lehet? Valóban ezt akarjuk? A magyarok erősen kételkednek ebben.

2024. május 05. 18:17
Szalai Zoltán, fotó: HírTv.hu

Nyitókép: Szalai Zoltán, HírTv.hu

Néhány nappal ezelőtt Donald Tusk X-oldalán kritizálta Mateusz Morawiecki a Mandinernek adott interjúját. A lengyel kormányfő úgy fogalmazott:  „Az Európai Unióhoz történő csatlakozásunk évfordulóján Budapesten, egy oroszbarát hetilapban jelentette be, hogy Brüsszel (nem pedig Moszkva) »jelent veszélyt jelent az európai demokráciára«. 

Az ilyen emberre azt szokták mondani, hogy »hasznos idióta«” 

– írta Tusk.

Ezt is ajánljuk a témában

Tusk állításaira Szalai Zoltán, a Mandiner lapigazgatója előbb szintén az X-en reagált, majd hosszú interjút adott az ügyet már az első pillanatban követő lengyel wPolityce portálnak. 

 Az Aggódva figyelem, ami Lengyelországban történik a választások után című cikkben Szalai Zoltán elmondta, nagyon meglepte „a szabad véleménynyilvánítás jogát talán nem ismerő” Tusk bejegyzése, különösen annak a kemény hangneme, ráadásul pont azzal a magyar médiummal szemben, 

amelyik mindig igyekszik teret adni a különböző álláspontoknak”. 

A riporter azon kérdésére, miért döntött úgy, hogy a hetilapjában interjút közöl a volt lengyel miniszterelnökkel, a Jog és Igazságosság párt egyik vezetőjével, úgy válaszolt, amikor kiderült, hogy Morawiecki is felszólal a CPAC Hungaryn, kézenfekvő volt ennek a fontos, miniszterelnökként igen sikeres és régóta a magyarok nagy barátjaként viselkedő európai politikusnak a megszólítása. A Mandiner hetilap és online portál „mint az egyik legnagyobb és legkomolyabb magyarországi médium amúgy is igyekszik minden Magyarországra érkező fontos vendéggel interjút készíteni, így történt ez Radoslaw Sikorski 2022. nyári magyarországi látogatásakor is”.

Szalai Zoltán szerint Tusk támadása azért is különösen furcsa, mert Morawiecki nem mondott semmi olyat ebben a beszélgetésben, amit pártja ne hangoztatna következetesen évek óta. 

Ezen állítások nagy része egybeesik a magyar társadalom többségének a véleményével, a volt lengyel miniszterelnök például ugyanúgy kritikusan szemléli az unió de facto egy állammá válásának terveit, és bírálja Brüsszel nemzetünkhöz való hozzáállását. De persze akadnak jelentős eltérések is, többek között Ukrajna katonai segítésének kérdésében, amit Lengyelország feltétel nélkül támogat, Magyarország viszont nem, mert az szerintünk csak a háborút hosszabbítaná meg. Mindezek viszont mind a magyar, mind a lengyel közvélemény által már jól ismert állítások” – foglalta össze Szalai Zoltán.

Ezt is ajánljuk a témában

A kérdező idézte Tusk X-bejegyzését, mire a Mandiner lapigazgatója elmondta, a média különböző irányultságainak tiszteletben tartása, amellett, hogy a Mandiner nyíltan konzervatív újság, a demokrácia egyik sarokköve. Hozzátette, reméli, hogy Tusk is megérti ezt a nagyon fontos elvet, akivel szintén „készek vagyunk bármikor interjút készíteni, hiszen a párbeszéd a kulcsa az országok és az emberek közötti közös megértésnek és együttműködésnek”.

Tusk azon utalására, amely hazánknak az ukrajnai háborúhoz való hozzáállásáról szólt, Szalai Zoltán vázolta az ezzel kapcsolatos magyar álláspontot. Szerinte Magyarország ezzel kapcsolatos kiállását gyakran félreértik. 

Itthon mindenki számára egyértelmű hogy Oroszország Ukrajna elleni támadása jogtalan agresszió. 

A második világháborús történelmünk és a szovjetek által véresen elfojtott 1956-os forradalom emléke miatt nem is gondolhatnánk ezt másképp. Nagyapám 1945 után öt évet töltött egy szibériai gulágon, így a családomnak is bőven vannak rossz emlékei Oroszországgal kapcsolatban” – magyarázta.

Hozzátette, a magyarok ennek ellenére sem látják, miben is vinné előbbre az Ukrajnának nyújtott hatalmas katonai támogatás a dolgokat. Az ukrán területek mintegy húsz százaléka orosz ellenőrzés alatt van, a frontvonalak már régen megmerevedtek, és ha ez a helyzet még évekig konzerválódik, kétséges, Ukrajna valaha is vissza tud-e szerezni bármit. 

Ezt is ajánljuk a témában

Tényleg az az egyetlen megoldás, hogy a NATO a saját csapataival belépjen az orosz–ukrán háborúba, ami egyértelműen a harmadik világháború nyitánya lehet? Valóban ezt akarjuk? A magyarok erősen kételkednek ebben.

A magyarok erősen kételkednek ebben. Ezért is annyira fájók az ellenük felhozott vádak: ha valaki  másképp akarja elérni a békét, akkor az rögtön és kizárólag csak Putyin bábja lehet? 

Úgy gondolom, hogy a lengyelek mint Európa egyik legokosabb nemzete, nem fogják hagyni magukat befolyásolni, közösen kell azon kell dolgozniuk, hogy megértsük a másik fél gondolkodását” – foglalta össze a lapigazgató az ezzel kapcsolatos magyar álláspontot.

Végezetül az is szóba került, hogy Szalai Zoltán aggodalommal figyeli, milyen Brüsszel segítette antidemokratikus folyamatok történnek Lengyelországban a választások után, és reméli, hogy „Tusk megérti történelmi felelősségét a magyar–lengyel barátság hosszú hagyományainak fenntartásában, és nem fogja hatalmát arra használni, hogy támadja és gyengítse országaink egységét”.

Összesen 184 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-82
2024. május 18. 02:08
🍓 ️ ­­I­g­­a­­­z­­­i n­­i­m­­­f­­­o­m­á­­­n­­­i­­­á­­k­­­ 👉 𝐖­𝐖­𝐖­­.­­𝐗­𝟏­𝟖­­.­𝐅­­𝐔­­𝐍
nemecsek-3
2024. május 06. 14:04 Szerkesztve
"Itthon mindenki számára egyértelmű hogy Oroszország Ukrajna elleni támadása jogtalan agresszió....." Ez egyáltalán nem igaz, még akkor sem, ha politikai tukma és hasonlót mondani elvárt, szalait meg senki nem kérte föl a nép nevében szólni. Ha kihagyjuk, hogy jogtalan akkor egyébként úgy szárazon igaz lehetne, de az "úgy szárazon"-ban soha nincs benne a lényeg. A jogtalan agresszió fügefalevél amivel a nyugat a disznóságait akarja takargatni. Szalai alkalmatlan arra, hogy politikai nyilatkozatokat véleményezzen. Szalainak inkább a szexlapjával kellene többet foglalkozni mert ott ahol írástudatlanok értelmi színvonalhiánnyal küzdők napi szinten nyomják a dedós hülyeségeket lenne épp elegendő tennivaló
Osztap_Bender
2024. május 06. 07:19
Szalai Zoltán: Sem Magyarország, sem a Mandiner nem Putyin bábja Tényleg nem! Magyarország és a mandiner jelenleg az uniós pénzek és Izrael bábja. A hatalom maffiózóinak a felügyelete alatt, böszméék támogatásával.
Intel
2024. május 06. 04:46
Hemzsegnek itt az orosz ügynökök. Nem ártana nagyobb éberség az illetékesek részéről mielőtt nagyobb baj történik. Egyébként meg Tusk aligha olvas bármilyen magyar újságot így Mandinert sem. Amit a segédei mondanak neki abból kombinál. Továbbá az is valószínűtlen, hogy személyesen írogatna a Twitterre. A különféle kommunikációs csatornákat nyilván a segédei kezelik. Végül, az egész üzenet legnagyobb valószínűséggel azt célozta, hogy politikai ellenfelét oroszbarátként bélyegezze meg. Erre jó, hogyha azt állítja, Moraw egy oroszbarát lappal beszélget. A bélyeg ott van már, csak szabadkozni, magyarázgatni lehet mint Szalai is teszi. Nos arról már csak alig valaki értesül a világban amit egy ilyen Szalai mond. Az amit Tusk (segédje) mondott viszont ott marad és így a Mandiner természetesen oroszbarát újság marad a köztudatban világszerte.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!