A gasztrós jolly joker: ilyenek a 2014-es Fuxlik

2015. április 03. 21:57

Itt a tavasz, az első rozék már régóta a polcokon vannak 2014-ből, így itt az ideje annak, hogy az igazi gasztrós jolly jokerek, a sillerek is megjelenjenek a borüzletek polcain. Ha már siller, akkor sokaknak jut eszébe Szekszárd, és persze a Fuxli, ami név alatt a szekszárdi borászok harmadik éve hozzák ki a borukat.

2015. április 03. 21:57
Jenei Balázs

Idén 12 szekszárdi borász mérettette meg sillerét, és 10 kapta meg az engedélyt, hogy használja a közös palackot, a közös címkét és a Fuxli nevet. Ezt a 10 bort március 27-én mutatták be a borászok a VinoPianóban Budapesten. Idén sem kell aggódnia senkinek: mindenki meg fogja találni a szája ízének kedves fuxlit, hiszen a könnyedebb stílusútól a vörösborosabb, cseresebb stílusúig terjed a skála idén is. A 2014-es év bár nehéz volt, jótékony hatással volt a fuxlikra: a legtöbb bor alkoholfoka 12 százalék körül mozog, de a legmagasabb alkohol sem több mint 13 százalék. De térjünk rá a borokra, nézzük mit fogunk inni idén grillezéshez, vagy egy fröccsözéshez.

A Heimann Családi Pincészet idei fuxlija 50 százalék kadarkát, 30 százalék kékfrankost és 20 százalék oportót tartalmaz. Szép fűszeres illattal nyit, amiben van egy kis eper, piros bogyósok, és egy kis citrus. Az illatjegyek ízben is visszaköszönnek, piros bogyósok, fűszer, és a kis citrusosság, ahogy tavaly is, könnyednél kicsit nagyobb testtel. 

Taklerék 2014-ben 97 százaléknyi kékfrankost és egy kis kadarkát tettek a mixbe. A kadarkának nehéz volt 2014-es évjárat, így alakultak ki ezek az arányok. Illatban virágos, epres, picit mézes jegyek jellemzik. A korty meglepően édeskés, mintha lenne benne egy kis maradékcukor, de csak 1 gramm körül van. Virágos jegyek, nagyon szép kerekség, frissesség, üdeség, egy rendkívül behízelgő bor. Ha valaki Fuxlival hódítaná meg mostanában valaki szívét, ezt válassza!

A Merfelsz pince fuxlija 70 százalék kékfrankost és 30 százalék merlot tartalmaz. Ez a bor a nagyobb testű fuxlik közé tartozik, az alkoholja is kicsit emelkedettebb, 13 százalékos. Ízben hozza a fuxlis piros bogyósokat.

Göndöcs Lajos 2014-ben 40 százalék kékfrankost, ugyanennyi kadarkát és 20 százalék zweigeltet használt a fuxlijához. Érdekes különc lehetne ez a bor, de itt még nagyon érezni lehetett a palackozás utáni kénességet, és a bor még nagyon széttartott. 

Következő kliensünk a Mészáros pincészettől származik, és 60 százaléknyi kadarka, valamint 40 százaléknyi kékfrankos alkotja. Illatában mindenből van egy kevés: gyümölcs (málna leginkább), fűszer, virág, zöldesség. Ízében egy kicsi meggy, és egy kicsi még éppen nem teljesen érett bogyós gyümölcs (talán a jostára emlékeztet leginkább). Ez is a könnyedebb vonalat erősíti a fuxlik között, 11 százalékos alkohollal. Ahogy Mészáros Péter mondta: a fűnyírások mellé tökéletes.

Sebestyén Csaba idén 50 százalék merlot és 50 százalék kékfrankost használt a borához, ami a kóstoló legnagyobb testű bora volt. A szőlő két napig volt héjon, és három hónapig volt a bor hordóban. Illatában meggy, málna, eper és egy kis bors érezhető. Ízében nagyon szép tiszta, kerek, és a kicsit több tannin ad egy kis rusztikusságot a bornak a közepes test mellett, ami nagyon jól áll neki. Friss gyümölcsök, és jó fűszerek jellemzik, ha komolyabb húst grilleznénk, ne gondolkodjunk, melyik fuxlit válasszuk.

Eszterbauerék 2014-ben csak kékfrankosból készítették el a fuxlijukat, ami az egyik legegyenesebb bor az összes közül. Persze jó értelemben, de ennél a bornál senkit nem fog meglepetés érni. Szép fűszeresség jellemzi, meggy és eper mellett. A Sebestyénnel ellentétben ez a bor a sor másik végén áll, a könnyű fuxlik között, már szinte rozé, de az egyenessége könnyen magával ragadja majd a fogyasztóját.

A félelmetes ezeröcsi tulajdonosa, Márkvárt János 2014-ben 60 százalék kékfrankost és 40 százalék zweigeltet használt a fuxlijához. A kékfrankos eredetileg vörösbornak készült, így azt október közepén szedte a borász és két napig héjon áztatta, míg a zweigelt már szeptember elején lekerült a tőkékről. Illatában egy kevés pirosbogyós gyümölcs és némi illó érezhető. Ez a bor is a nagyobb testűek csapatához tartozik kicsit több cserességgel és egy kevés gyümölcsösséggel.

2015-ben új borászatot is köszönthetünk a rókarőt borok készítői között, hiszen a Prantner Pince is beszállt a kezdeményezésbe. Mégpedig az évjárat nehézségeit ismerve egy meglepő, 70 százalék kékfrankost és 30 százalék cabernet sauvignont tartalmazó házasítással. A bor illata izgalmas, kicsi borsosság van benne, emellett pedig epres süteményre emlékeztet. A korty nagyon szép kerek, kimondottan szép savak jellemzik, epres, borsos jegyek mellett. Közepesnél nagyobb testű fuxli, és egy erős debütálás Prantneréktől. És a címke is jól néz ki!

Bár utoljára maradt, de a kóstolón sokak kedvence volt a Posta-testvérek fuxlija, amely 85 százalék kékfrankosból és 15 százalék kadarkából készült. Illatában gazdag gyümölcsösség, grépfrútos, vérnarancsos jegyek mellett az elmaradhatatlan meggy, málna, eper vonal is játszik, amit egy kicsi fűszeresség bolondít. Ízében is az édesebb citrusok játékossága jelenik meg meggyel és a többi piros bogyós gyümölccsel. A közepes testű fuxlik között a helye, és persze a borfogyasztók poharában.

Kapcsolódó cikkek

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Quet
2015. április 04. 10:58
Szeretem. Hajrá Szekszárd!
kamasuka
2015. április 04. 09:43
A tegnapi balesetnél azért ez a kép ... http://kep.index.hu/1/0/810/8105/81058/8105852_c3e06b2d93850919a93fa9769aae16ca_x.jpg ... az események tudatában elég durva. :(
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik