1:1

Fröccsözik éppen? Amit iszik, az hungarikum

2015. október 13. 21:03

Négy magyar termékkel, a debreceni páros kolbásszal, a fröccsel, a bajai halászlével és az alföldi kamilla virágzattal bővült a hungarikumok listája, jelentette be Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter kedden Debrecenben. Ezzel 54-re nőtt a hungarikumok száma.

Most pedig olvassa el, melyik termék milyen okból lett hungarikum.

1. Debreceni páros kolbász

A tárcavezető a debreceni páros kolbászt olyan népi eredetű ételnek nevezte, amely saját kultúrával rendelkezik a mangalica tenyésztéstől a feldolgozáson és a kereskedésen át a vendéglátásig. Fazekas Sándor reményét fejezte ki: ez a döntés is hozzájárul ahhoz, hogy a debreceni régi ízvilágával még jobb, még kedveltebb legyen.

2. Fröccs

Az pedig, hogy a 200 éves fröccs - amelyből 50-60-féle ismert - bekerült a hungarikumok közé, a szőlőtermesztést és a kulturált borfogyasztást is segítheti, fűzte hozzá.

3. Bajai halászlé

Az egyedülálló bajai halászlé ezer éves halászati kultúrára támaszkodik, s a köré szervezett fesztivál több mint tízezer embert vonz évente, így Fazekas.

4. Kamillavirág

A miniszter a magyar Alföld legértékesebb gyógynövényének, a népi gyógyászat legfontosabb felfedezésének nevezte a negyedik új hungarikumot, a kamilla virágzatot.

A bejegyzés trackback címe: http://bor.mandiner.hu/trackback/17514