Újra furmint, újra február

2016. február 16. 17:55

Nem lehet elvitatni a Furmint Február vezető szerepét minden prémium kóstoló előtt. Lehet másolni, akár az elnevezésre tematikusan ráépülni, lehet a kóstolókat hasonlóan megszervezni, de Furmint Február csak egy van.

„A mádi Holdvölgy pince asztala érthető módon az érdeklődés középpontjában állt, miután 2013-as Vision névre keresztelt száraz házasításuk aranyérmes lett tavaly a Decanter Asia versenyén. Ezúttal egy 2013-as dűlőszelektált és egy 2007-es késői szüretű tétel mellett 2012-es birtokborukkal ismerkedhettünk meg, ami háromévnyi palackérlelést követően mutatkozott be nekünk. Illatban alma, körte fűszerességgel, ami ízben határozott citrusossággal és ásványossággal egészül ki. Savai kissé lekerekedtek, de biztos tartást adnak a bornak még egy jódarabig.

A Kardos Szőlőbirtok szárnyai alól egy új vállalkozás nőtt ki, az Anna Birtok, amely biodinamikus módon termeszt szőlőt. 2013-as furmintválogatásuk kellemes, egyensúlyos tétel, izgága savait egy kis maradékcukorral kerekítették le. Birsalma és körte jelenik meg illatban, ami ízben már trópusi gyümölcsbe hajlik, mézzel és vaníliával megbolondítva.

(...)

Hetedik alkalommal került sor a rendezvényre, tehát a Furmint Február már iskoláskorú. Hét alkalom és elmondhatjuk, hogy a Furmint iskolázottsága tényleg egyre jobb. A Furmint ünnepén már sokkal nehezebb belefutni valamilyen súlyosabb hibával terhelt borral. (Természetesen a szervezők gondos válogatási módszere is ludas lehet a jelenségben) Általános a színvonal emelkedése, és nem lehet elvitatni a Furmint Február vezető szerepét minden prémium kóstoló előtt. Lehet másolni, (akár az elnevezésre tematikusan ráépülni) lehet a kóstolókat hasonlóan megszervezni, de Furmint Február csak egy van.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
A bejegyzés trackback címe: http://bor.mandiner.hu/trackback/20405