Regisztráció | Elfelejtett jelszó | Felhasználó törlése

2016. február 20. 19:02

A helybeliek megélhetése és a fiatalok helyben tartása csak egész éves munkával lenne biztosítható. Erre a szezon valljuk be, tömegesen sosem lesz képes. Vele ellentétben a szőlő és a bor évezredek óta bizonyít.

„Mi, balatoni termelők a saját eszközeinkkel segítjük az ördögűzést. Igyekszünk minél több szőlőt telepíteni, jó borokat készíteni, és mellé igényes gasztronómiát építeni. Tesszük mindezt egymást segítve, egymással összefogva.

A Balaton művelés alatt álló szőlőinek mérete az utóbbi 50 évben jelentősen csökkent. A jelenlegi bő 10.000 hektár kétszerese is művelhető lenne.

Balatoni Kör, a Rizling Generáció és a Csopaki Kódex termelőivel közösen kísérletet indítunk el a balatoni bor és vele együtt a Balaton újraértelmezésére! Jól működő nemzetközi példák alapján a Balatont a mostani hat helyett, egy borvidékként képzeljük el, melynek borait hosszú távon három letisztult és erős garanciákkal ellátott minőségi kategóriába sorolnánk: Balaton / Hegy / Dűlő. Az első években a Balaton legfontosabb szőlőfajtája, az olaszrizling állna a rendszer középpontjában.

 

A Vinea Balaton rendszerében idén tavasszal két szint bevezetése a terv. A rendszer nyitott minden balatoni termelő számára. A nevezett borokat egy független, nemzetközi tapasztalattal bíró zsűri értékeli majd.

BalatonBor

A rendszer alsó szintjét jelentő BalatonBor egységes arculattal kerül bevezetésre. Küldetése, hogy régiós közösségi termékként előmozdítson olyan termelői integrációkat, mely lehetőséget nyújt a rossz piaci helyzetben lévő kisebb szőlőtermelők bevonására is. A Balaton letisztult piaci megjelenése itthon és külföldön is eladhatóbbá tenné a borokat. A növekvő kereslet megemelné a szőlőárakat, hosszú távon újraindulhatna az elhanyagolt szőlők rekonstrukciója.

HegyBor

A hegybor szint a tó körüli sokszínű termőhelyi indentitást közvetítené. Már Hamvas Béla is leírta, hogy a balatoni hegyeknek külön karaktere van. A hegyi identitás a balatoni borkultúra szerves része. Minden termelőnek megvan a saját hegye, amit büszkén képvisel.

A „dűlő” vagy „válogatás” szint kidolgozása hegyenkénti lokális feladat. Példa a hegyszintű önkéntes szabályozásra a nálunk Csopakon immár négy éve működő Csopaki Kódex, mely csak dűlőborokat minősít. A kezdeményezéshez csatlakozott termelőkkel a legszigorúbb nemzetközi példák alapján 4 pillérbe gyűjtve fogalmaztuk meg a dűlőborral szemben elvárt kritériumokat.

A Vinea Balatont életre hívó közösségek nevében bátorítanék minden balatoni termelőt, hogy csatlakozzon a tervezett rendszerhez! Segítsük elő együtt a Balaton megújulását!”
A bejegyzés trackback címe: http://bor.mandiner.hu/trackback/20512


Összesen 49 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
időrendben | fordított időrendben | értékelés szerintRemélem, hogy gyurcsányi megkerült szakdolgozata lesz a felemelkedés hajtómotorja.

Válaszok:
elxir | 2016. február 20. 21:27
platonov1971 | 2016. február 21. 16:20

A Szemelt Rizling fajtával meg mi lett?

De ahhoz lenne eszük, hogy Somlót

magukhoz csatolják.

Válaszok:
RAMBO | 2016. február 21. 10:35

A horvátok tengere helyből alkalmatlan a benne fürdésre (!), mert köves a partja. Ahol nem, azért fizetni kell.

A Balatonon a strandok átlagos belépődíja naponta 450-550 forint. Aki ezt nem tudja vagy akarja kifizetni a takarításért, a parvédelemért, a lépcsőkért, a WC-ért, a fűért, az maradjon otthon.

A bor jó irány, de sajnos, nem fogja eltartani a régiót. A Balaton mint bormárka lejáratott, köszönhetően talán a nagy, déli parti gazdaságok végtelenül ócska tömegitalának. Csak a minőség érdekel, valahol a Laposa Frisstől fölfelé. Száraz, fehér, illatos és hideg legyen és ne duruzsoljon benne a szénsav - kivéve, ha én kérem bele, fröccsöt rendelve. Please.Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés

Felhasználónév:

Jelszó:


Regisztráció | Elfelejtett jelszó