Öt év Zuglóban: a Karácsony-egyenleg

2019. október 03. 05:15

Zavaros parkolási szerződések, problémás gazdálkodás, nem nyilvános önkormányzati tartozások és 2100 elültetett fa. Mire lehet ez elég? Mérlegre tettük a főpolgármesteri címért induló Karácsony Gergely előző ciklusban Zuglóban végzett városvezetői munkáját.

2019. október 03. 05:15
null
Pálfy Dániel, Gerhardt Máté

Az önkormányzati választáshoz közeledve értékeltük a főpolgármesteri címért induló XIV. kerületi városvezető, Karácsony Gergely jelenlegi ciklusban nyújtott teljesítményét. A Párbeszéd társelnöke 2014-ben az MSZP támogatásával nem egészen három százalékkal nyerte meg a zuglói polgármester-választást a jelenlegi alpolgármesterrel, a fideszes Rozgonyi Zoltánnal szemben.

GAZDÁLKODÁS

Karácsony Gergely polgármesteri teljesítményének megítélésénél az egyik legfontosabb szempont a kerület gazdálkodásának mérlege. A számok nem túl hízelgők rá nézve, ugyanis a párbeszédes politikus 2014-ben úgy vette át Zugló vezetését, hogy 2 milliárd forint volt a kasszában, idén szeptember elejére viszont alig több mint 50 millió forint maradt az önkormányzat számláján. Erről Papp Imre jegyző, a Gyurcsány-kormányok államtitkára hivatalos levélben tájékoztatta Kovács Balázs fideszes önkormányzati képviselőt szeptember 16-án. Karácsony Gergely szeptember 24-én ellenben azt állította, az önkormányzat számláján 1,3 milliárd forint van, erre vonatkozó dokumentumot viszont sehol sem mutatott be.

ÁTLÁTHATÓSÁG

Arról, hogy gondok vannak a kerület gazdálkodásával, már tavaly is lehetett hallani. Épp a jegyző volt az, aki a pénzügyi és költségvetési bizottság december 14-ei rendkívüli ülésén kijelentette: Zugló hitelből él, és 2 milliárd forint a védőpajzs, amely a költségvetést hónapról hónapra életben tartja. Karácsony Gergely erre reagálva többször kijelentette, hogy a kerületnek nincs adóssága, de amikor Kovács Balázs az önkormányzat kifizetetlen számláinak listáját kérte – a számlakibocsátóra, a számlák összegére és a fizetési határidőre vonatkozó adatokkal –, a rendszeresen az átláthatóság fontosságáról beszélő polgármester az információs törvényre hivatkozva megtagadta a kérést, mondván ezek az adatok tíz évig nem nyilvánosak. Kovács, aki emiatt bírósághoz fordult, úgy tudja, az önkormányzat saját cégeinek is tartozik.

Hiába szavazta meg májusban a képviselő-testület, hogy a kerület lakói ingyen parkolhassanak, ez eddig nem valósult meg
Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!