A seregélyek éve

2020. április 09. 03:29

A Balatonon ugyanúgy futnak a felhők árnyékai, mint tavaly. A világ és saját életünk azonban egy csapásra megváltozott.

2020. április 09. 03:29
null
Jásdi István
Jásdi István

A tó most is itt van, felületén ugyanúgy futnak a felhők árnyékai, mint tavaly. Itt vannak a virágzó mandulafák és a szépen művelt szőlősorok is a ház körül. Minden zöld védőtakaróval fedett sort tárcsázott vörös talajú vált. Időben megvolt a metszés, Luda és Attila most kötözi a karokat. 

A pincében a két Szabolcs és Elek palackozzák a nagyszerűen sikerült 2019-es Csopaki Hegybort. Tíz órától háromig nyitva tart a két üzlet is, csak a vevők ritkultak meg. Peti, Balázs és Zoli hűségesen várja őket, és ha valaki telefonon rendel, ki is szállítja. Körülöttünk minden úgy működik, mint békeidőben. Huszonegy szüret munkájával és megtakarításaiból decemberben megvásároltuk az elvénült helyett az új piros traktort, felújíttattuk a borászati hűtőrendszert. Megbízható és kíméletes új prést vásároltunk, és a palackos raktárat is bővítettük saját erőből. Lepalackoztunk annyi bort, amennyi itt elfér. A beruházásokra persze pályáztunk, amire lehetett, még 2018 végén. Azt mondták, biztos. Most azok kapnak, akik hozzánk hasonlóan kimaradtak az előzőkből. A pontozásnál nyomhat valamit a latban, hogy saját erőből napelemrendszert telepítettünk a gépszín tetejére, meg lehet, hogy a Borászok Borásza cím is számít.

Azt is vállaltuk, hogy – mint majdnem minden évben eddig – a következő években is növeljük valamennyivel az árbevételt, és felveszünk újabb két főt. Bizakodtunk. Tavaly augusztusban még nem kaptunk választ, és hallottuk, hogy módosították a kiírást – az is kaphasson, aki az előzőben is kapott. Ha másra kéri. Sőt állítólag pluszpont jár azért is, ha valaki az előző öt évben sikeresen pályázott. A pályázatíró rosszat sejtett. Aztán Figula Misi hívott, és elmondta, hogy visszadobták a pályázatát. Kevés pontja volt, mert nem vállalta, hogy nagyságrenddel növeli az eladásait. Gyanakodni kezdtem, ha a Balaton egyik legjobb borászata nem elég jó, ha Misi Borászok Borásza címe nem számított, akkor talán nekünk is hiába van valamennyivel több pontunk. Közben több kolléga, aki nyerni szokott, ismét hatalmas összegekhez jutott. Új gépek, új traktorok félpénzért.

A gasztronómia, amely eddig a legfontosabb piacunk volt, összeomlott
Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!