Muszáj vállalni az identitásunkat! – Széll Tamás a Mandiner Útravalónak

2021. augusztus 13. 11:11

„Legyünk hiúk magunkkal szemben, ne elégedjünk meg a közepes minőséggel!” – vallja a magyar konyháról Széll Tamás séf, aki 2016-ban csapatával megnyerte a Bocuse d’Or európai döntőjét. A Michelin-csillagos Stand és a Stand25 tulajdonosával pályafutásáról, gasztroforradalomról és slambuckészítésről is beszélgettünk.

2021. augusztus 13. 11:11
null

Kacsoh Dániel interjúja a Mandiner Útravaló különszámából

 

Széll Tamás (1982) szakács, konyhafőnök. A budapesti Onyx étterem konyhájával Szulló Szabina executive chef mellett 2011-ben Michelin-csillagot szerzett. 2016-ban megnyerte a Bocuse d’Or szakácsverseny európai döntőjét. Stand nevű fine dining éttermüket 2019 márciusában szintén Michelin-csillaggal tüntették ki.

***

Emlékszik az első ahaélményére a főzéssel kapcsolatban?

Szerintem a mi szakmánkban nincs olyan, hogy valami rögtön, elsőre sikerül.

Akkor milyen emlékezetes ételt tud említeni a kezdetekből, amelyet másoknak készített?

Otthon sok ilyen fogás volt. Most hirtelen a tejberizs jut eszembe, csakhogy nem melegen, fahéjjal és kakaóval elkészítve, hanem hidegen, sok gyümölccsel, tejszínhabbal lazítva. Emlékszem, ez akkoriban kifejezetten új dolognak számított.

Nagyanyám is így csinálta.

Tök jó. Nálunk sajnos inkább a klasszikus, menzás recept ment. Mindenesetre egy nagyobb nyári családi összejövetelhez ennek kapcsán igazi sikerélményem kapcsolódik. Persze bográcsozni is szerettem mindig, a szabad ég alatt sütögetni – ehhez a műfajhoz szintén rengeteg kezdeti élmény köthető.

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
dekoninck
2021. augusztus 13. 18:47
Zseniális. A vegán halászlé miatt Steiner Kristóf remélem forog. . . Nimi farkán. :-) Akkor is, ha SK egyébként tényleg jó vegán kajákat talál ki vagy készít.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!