Ha júliusi holdtölte, akkor a Kékszalagra figyel a vitorlásvilág

2022. július 06. 19:27

2022. július 06. 19:27
null

Csisztu Zsuzsa írása a Mandiner hetilapban.

Fotó: Magyar Vitorlás Szövetség / Szántó Áron
Fotó: Magyar Vitorlás Szövetség / Szántó Áron

Berecz Zsombor Tokióban szerzett történelmi olimpiai ezüstje új fejezetet nyitott a hazai vitorlássport életében. A siker visszhangja bizonyosan a túraversenyeken is rezonál majd, és óriási hatással lesz a Balaton és Európa legnagyobb, legnépszerűbb tókerülő vitorlásversenyére, a hatalmas tradíciókkal bíró, 1934 óta megrendezett viadalra, az 54. Kékszalag Raiffeisen Nagydíjra. 

Az idei viadal július 14-én 9 órakor rajtol el a balaton­füredi vízterületről. A versenyzőknek negyvennyolc óra áll rendelkezésükre a 155 kilométeres távolság megtételére a már hagyományosnak számító Balatonfüred – Balatonkenese – Siófok – Tihany – Keszthely – Balatonfüred vonalon.  A versenytávot leggyorsabban a viadal eddigi története során a Fifty-Fifty nevű, magyar fejlesztésű katamarán teljesítette 2014-ben, Józsa Márton kormányzásával 7 óra 13 perc alatt ért körbe a hajó legénysége. Ezt az időrekordot is szeretnék megdönteni a leggyorsabb hajók, élükön a címvédő RSM csapatával.

A Kékszalag nem csupán kiemelt jelentőségű szakmai csúcstalálkozó a vízen, hanem a Balaton ünnepe, amely hatással van az egész térség turizmusára, sportéletére. Az esemény unikális abban is, hogy ez az innováció és a tradíció közös ünnepe, hiszen a legmodernebb technika mellett nagy múltú, klasszikus hajók is rajthoz állnak. A Kékszalag modern és fenntartható: ettől az évtől kezdve ugyanis minden benevező hajó után egy fát ültetnek egy országos programban. A rajtot a vízről és óriás kivetítőknek köszönhetően a partról is követni lehet, így már csak annyi marad: jó szelet és jó szórakozást mindenkinek!

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!