2016 év bruttó átlagfizetése 270 ezer forint volt

2017. február 02. 18:13

Mintegy tízezer forinttal nagyobb átlagfizetésről számoltak be a munkavállalók 2016-ban, mint egy évvel korábban – derült ki a fizetések.hu portál adataiból. A portál munkatársa az InfoRádióban elmondta: továbbra is magasabbak a fizetések a fővárosban, illetve a nyugat-magyarországi megyékben.

2017. február 02. 18:13

A fizetések.hu oldal felmérése alapján tavaly ismét nőttek egy kicsit a fizetések, átlagosan tízezer forinttal többet kerestek a munkavállalók.

A bruttó átlagfizetés 270 ezer forint volt, ebben benne van a magasabb jövedelmű felsővezetők és a legalsó jövedelmű segédmunkások fizetése is.” - mondta Ficza János az Inforádiónak. Az előbbiek átlagosan több mint 750 ezer forintot kerestek tavaly havonta. A középvezetők bére 440 ezer forint volt, őket követték a műszaki és technikai területen dolgozó, szakképzett mérnökök, informatikusok, akiknek az átlagfizetése bruttó 340 ezer forint volt. Az adminisztratív alkalmazottak jövedelme  átlagosan 200 ezer forint. A szolgáltatási szféra szakmunkásainak 180 ezres átlagfizetése. A lista legalján a segédmunkások bruttó 147 ezer forintos átlagfizetése áll.

*

A felmérésben látható földrajzi eltérések alapján továbbra is Budapesten a legmagasabb az átlagfizetés. „A budapesti munkavállalók átlagfizetése 2016-ban elérte a 350 ezer forintot. Csak öt nyugat-magyarországi megye tudta megközelíteni ezt a szintet, de ők is nagy lemaradással” – mondta a portál munkatársa. 

Komárom-Esztergom megyében 298 ezer forint, Győr-Moson-Sopron megyében 285 ezer forint az átlagfizetés, majd Vas, Fejér és Veszprém megye következik, itt bruttó 280 ezer forint körül mozognak az átlagfizetések. Az ország többi részében 250-270 ezer forint az átlagfizetés, az utolsó helyeken Békés, Csongrád és Somogy megye található, itt 220 ezer forintot kerestek a munkavállalók adózás előtt 2016-ban – részletezte Ficza János.

*

A cégméret szerinti is láthatóak különbségek: „a kis cégek dolgozói harmadával kerestek kevesebbet, mint a nagyvállalatok alkalmazottai. A kevesebb mint 10 főt foglalkoztató cégeknél az átlagfizetés még a 200 ezer forintos határt sem érte el, 50 dolgozónál már 250 ezer forintra emelkedett az átlagfizetés. 250 alkalmazotti létszámnál már 300 ezer forint, míg a több mint ezer főt foglalkoztató nagyvállalatok esetében már akár 330 ezer forintot is kerestek átlagban a munkavállalók 2016-ban” - ismertette a portál munkatársa.

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
realista
2017. február 05. 16:35
Az átlagfizetés emlegetése csak a számokkal való trükközés akkor, amikor 100 szoros jövedelmi különbségek vannak. Ez ugyan statisztikában jól mutat, viszont más értelme nincs. Átlagot számolni csak ott van értelme, ahol a szórás egy kis határon belül van.
Ombudsmanyus
2017. február 03. 16:55
A medián jövedelem reálisabb képet mutatna, nem tudom, miért nem azt szokták publikálni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!