Íme Lagzi Lajcsi felemelkedése és bukása

2023. február 18. 16:01

A zenésznek szerdán kellett volna megkezdenie a büntetését.

2023. február 18. 16:01
null

A Világgazdaság arról ír, hogy az éppen a napokban a 62. életévét betöltő művész nem szimpla sztár semmilyen teljesítménnyel a háta mögött, hanem korszakos és ösztönös médiaipari zseni, aki nemcsak felfedezett egy piaci rést – mulatós zenei világ –, hanem azt „úgy vonta magához és uralta le, hogy az voltaképpen egyszeri és megismételhetetlen”, írják. A cikkben arról írnak, hogyan lett a trombitásból nagyhatalmú, befolyásos, dúsgazdag producer. Szerdán kellett volna megkezdenie a büntetését, amit még

2022 decemberében szabtak ki rá több tízmilliós értékű közműlopás és vesztegetés miatt.

A Budapest Környéki Törvényszék másodfokon jogerősen 3 év és hat hónap börtönbüntetésre ítélte, 4 évre eltiltották a közügyektől, valamint több mint 4 millió forintot és egyéb bűnügyi költségeket kell kifizetnie. Ám állítólag körülbelül egy évet kellene rácsok mögött töltenie. Egyelőre viszont még az se biztos, hogy Lagzi Lajcsi egyáltalán megkezdi a büntetését.

A Mandiner is megírta, hogy

gyógyíthatatlan betegségre hivatkozva január végén kérvényezte a szabadságvesztés megkezdésének halasztását.

Ennek az elbírálása folyamatban van, de mivel a vizsgálat a szerdai bevonulási határidőig nem ért éget, a bíróság intézkedett a végrehajtás megkezdésének felfüggesztéséről. Hogy pontosan milyen betegsége van az előadóművészből lett üzletembernek, az nem derült ki. Mindenesetre Galambos Lajos érzékelhette, hogy a közvéleményben sokan kétségbe vonják, hogy valóban súlyos egészségügyi gondjai lennének, legalábbis úgy nyilatkozott a Borsnak, hogy még mielőtt bárki elkezdené, hogy persze, így akarok meglógni a börtön elől, közlöm, hogy sokkal szívesebben bevonultam volna, minthogy azzal szembesüljek, gyógyíthatatlan beteg vagyok – írja a lap.

De hogyan jutott idáig a sikeres és tehetséges Lagzi Lajcsi?

A cikk szerint ha Galambos Lajos lehetőséget lát, azzal azonnal élni fog, kerül amibe kerül. Alig volt fontosabb téma a zenész eseténél a közművekkel és az ahhoz kapcsolódó vesztegetésnél. Az egész ügy rendkívül kínos, józan ésszel gondolkodva 10-ből 10 érintett a menekülést és a totális elrejtőzést választaná. Nem úgy Galambos Lajos, aki

meglovagolva az országos érdeklődést inkább gyorsan kiadott egy könyvet és pénzt csinált a bukásából.

Ez a kvázi mérlegelés nélküli, rendíthetetlen, azonnali üzleti mentalitás végigkíséri a művészt egész életében, sőt, talán éppen ez a sikereinek a titka, írják.

A sikereiről itt csak annyit – a Világgazdaság cikkében részletezi ezeket –, hogy a 2000-es év szilveszterén

Debrecenben 88 ezer ember jött össze, hogy megnézhessék élőben Galambos Lajost.

A Dáridónak akkora húzóereje volt, hogy a tömegek mellett a szűk értelmiség körében is gyökeret vert. György Péter esztéta például az Élet és Irodalomban egyedülállónak nevezte a Dáridó teljesítményét. A műsort végül 2002 őszén dobta ki a TV2, miután gyengébb számokat produkált. Galambos Lajos a közszolgálati tévéhez igazolt és Szuperbuli címmel folytatta a lakodalmas zenélést. Hogyan máshogyan, mint rekordnézettséggel, teszik hozzá.

Lagzi Lajcsi cégbirodalma

Az Opten céginformációs rendszer szerint Galambos Lajoshoz majd kéttucatnyi cég köthető. Közülük időközben többet töröltek, felszámolás vagy csődeljárás indult ellenük, esetleg cégvezetéstől eltiltott személyt regisztráltak az élén. De még így is öt vállalkozás rendben működik. A Tefagya Kft. például 2021-ben mindössze 1,6 milliós bevétellel zárt, de 2017-ben még majdnem 19 milliót hozott össze saját tulajdonú vagy bérelt ingatlan bérbeadásával, üzemeltetésével. Az édesvízihal-gazdálkodásban utazó Mocsa Öregtó Halgazdálkodási és Szolgáltató Kft. ugyancsak 1,6 milliós forgalmat ért el 2021-ben, ugyanez 2019-ben a 23 milliót közelítette. A Boglárka Apartmanpark Kft. 5 milliót hozott a konyhára 2021-ben, 2017-ben 27 millió forintos értékesítése volt saját tulajdonú vagy bérelt ingatlan bérbeadásából, üzemeltetéséből.

Az üzletviteli és egyéb vezetési tanácsadással foglalkozó Galiszter Kft. egy nagyságrenddel nagyobb cég: 2020-ban 136, 2021-ben 73 millió forint bevételt jegyzett.

A televízióműsor összeállítása, szolgáltatása tevékenységgel futó Odirda Kft. Galambos Lajos büntetőügye nyomán gyakorlatilag bedőlt, pár százezres forgalmat bonyolított. Pedig néhány éve ez még tízmilliós volt a VG szerint.

Lagzi Lajcsi vagyona jóval nagyobb annál, amit a számok mutatnak, írják.

A Blikk 2021 végén arról írt, hogy az akkor válófélben lévő Galambos Lajos és felesége megegyeztek a több száz millió forintos családi vagyon elosztásáról. A zenész és üzletember arról beszélt a közműcsalási ügyében hozott elsőfokú bírósági ítélet után, hogy hatvanévesen átértékelte az életét és eladja javait, amelyekre már nincs szüksége. Példaként említette, hogy amikor karórát keresett régebben, nem egyet, hanem egyszerre hármat vett. Az Angliában, Franciaországban vásárolt minőségi bútorait és kincseit is eladná. Az Indexnek beszélt arról, hogy már a 130 hektáros boldogasszonypusztai birtoka sem fontos. Ehhez őspark, halastó, csónakház is tartozik. A villaépület 17 szobás, plusz épült egy 5 szobás vendégház és személyzeti épület is – írja a Világgazdaság.

 

Fotó: MTI Fotó: Lakatos Péter

Összesen 24 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Syr Wullam
2023. február 19. 06:45
"György Péter esztéta például az Élet és Irodalomban egyedülállónak nevezte a Dáridó teljesítményét." Ezt mindenképpen jegyezzük meg, szükség lesz rá a mindenhez is értő kismester nekrológjához. :-)
zakar zoltán béla
2023. február 18. 19:43
Giccs Lali.
pesszimista
2023. február 18. 18:57
A mérhetetlen gazdagság elbizakodottá tesz, azt hiszed a kapcsolataid a pénzed miatt törvények felett állsz , végső esetben egy rafkós drága ügyvéd majd megment.
pesszimista
2023. február 18. 18:37
A közműcégek a lopást bekalkulálják, s a rendes fizető felhasználókra hárítják.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!