Fekete tükrünk, mondd meg nékünk – jön a Black Mirror új évada

2023. május 05. 18:01

Egyre pesszimistább jövőképű korunknak egyre inkább krónikája, mintsem disztópiája a Black Mirror: az eljövendő lehetséges világokat felfestő filmes antológiasorozat immár hatodik évadához érkezik idén.

2023. május 05. 18:01
null
Rajcsányi Gellért
Rajcsányi Gellért

A napokban érkezett a hír: megszületett és a Netflixen hamarosan látható lesz a Black Mirror újabb, immár hatodik évada.

De hogy mi is a Black Mirror? Egyszerűen egy sci-fi filmsorozat. Kicsit bővebben: az egyes részekben egy-egy önálló történetet kibontó, egymással összefüggésben nem álló sztorikat bemutató filmes antológiasorozat, ami folyamatosan azt fürkészi, azt faggatja, milyen is lesz az egyre inkább technológia-uralta, algoritmusok által terelgetett, testünket és elménket befolyásoló kütyük által meghatározott (közel)jövőnk.

A Black Mirror évadjainak üzenete, válasza minderre körülbelül a meneküljetek, amerre tudtok.

A sorozat ugyanis nem fest föl holmi rózsaszínes-türkizes földi mennyországot azzal kapcsolatban, hogy a már most is rendelkezésre álló, akár százmilliók, milliárdok által használt technológiák és azok jövőbeli továbbfejlesztett változatai milyen világot hoznak el az emberiségnek. Épp ellenkezőleg:

minden egyes része egy-egy figyelmeztető, felemelt mutatóujj a homo sapiens nézők számára.

A sorozat karaktere nem választható el a nulladik perctől fölötte bábáskodó szülőatyjától, Charlie Brookertől. A brit filmes producer agyszüleménye a Black Mirror, akinek azonban színes előélete volt. Képregényrajzolóként kezdte, dolgozott grafikusként és újságíróként videójátékos üzletláncnak és számítógépes újságnak is; majd egy évtizeden keresztül volt a Guardian filmkritikusa, emellett tévés íróként, műsorvezetőként is elkezdett dolgozni, míg végül teljesen beszippantotta az új technológiák és a 21. századi média világa – aminek viszont a fonákságait is egyre inkább látta és láttatta.

Be Right Back

 

Brooker fejéből így pattant ki a Black Mirror ötlete, ami a modern technológia emberre és emberiségre gyakorolt hatásait dolgozná fel tanulságos – és nem egyszer meghökkentő, megbotránkoztató – történetekben, amiknek nagy részét maga Brooker írta, de néha azért mások is szóhoz jutottak.

A még 2011 decemberében bemutatott első évad első epizódja (The National Anthem) rögtön kimaxolta a fekete humort, a politikai inkorrektséget és a botrányfaktort: elrabolják a brit királyi család egyik hercegnőjét, és elengedéséért cserébe az emberrabló azt követeli a brit miniszterelnöktől, hogy, nos, tegyen magáévá egy disznót, méghozzá élő adásban.

Az évad harmadik sztorija (The Entire History of You) azt mutatja be, milyen hatással lehet emberi – házas – viszonyainkra,

ha egy kütyü segítségével vissza tudnánk nézni saját emlékeinket – vagy társunkét.

A második évadban fokozzák a nyomasztást: a Be Right Backben egy olyan világ tárul fel, ahol a közösségi médiás és egyéb digitális nyomai alapján a mesterséges értelem össze tudja rakni egy meghalt ember személyiségét, hogy az virtuálisan tovább létezhessen, cseveghessen hozzátartozóival – s mi lesz akkor, ha még emberszerű robottestbe is beköltöztetik az emberi lény digitális másolatát.

A The Waldo Momentben a politika celebversennyé süllyedését figurázzák ki egy sötét szatírában: egy show-műsorban mindenkit gúnyoló és mocskoló, megrajzolt medvefigurát elindítanak a választáson – a figura nevében beszélő férfi viszont fellázad a fokozódó őrület ellen.

Metalhead

 

A harmadik évadban érkező San Junipero egy egyszerre idilli és fullasztó világot mutat be, ahol mindenki fiatal, mindig jó idő és minden este buli van – hogy aztán kiderüljön, semmi sem az valójában, mint aminek látszik.

egy fekete-fehérben forgatott poszt-apokaliptikus történet túlélő emberekről és a legyőzhetetlennek tűnő, elszabadult harci robotkutyákról (mely robotkutyák a valóságban is folyamatos fejlesztés alatt vannak a világ high-tech laboratóriumaiban, például a Boston Dynamics-nál).

És akkor az agymosott szuperkatonák, a meghekkelt drón-méhek, az embereket minősítő, s ez alapján életüket és lehetőségeiket meghatározó digitális rendszerek disztópikus sztorijairól még nem is beszéltünk.

A Black Mirror mesterien játszik a mai társadalmi, technológiai és politikai folyamatokkal, belső félelmeinkkel és aggodalmainkkal

úgy, hogy a történeteiben mindig azt mutatja be, hogy mi lenne, ha... nem a legjobb, hanem a legrosszabb szcenáriók következnének be a jövőben. Ahogy az egyébként a történelem során elég gyakran lenni szokott.

A hatodik évad előzetese

 

Mostanra immár négy év telt el az ötödik évad óta – viszont nyáron érkezik a hatodik évad, amihez a napokban jött ki az előzetes, s aminek atyja továbbra is Charlie Brooker.

„Mindig úgy éreztem, hogy a Black Mirrorban olyan történetekre van szükség, amik teljesen eltérnek egymástól, és rendre meglepik az embereket – és magamat –, különben mi értelme is az egésznek? Olyan sorozatnak kell lennie, amit nem lehet egyszerűen meghatározni, és ami folyamatosan megújítja önmagát” – fogalmaz Brooker az új évad kapcsán. Hozzáteszi: az újabb történetekben igyekezett még inkább elengedni magát, hogy még szélesebben merítő, még őrültebben csavaros tudjon lenni a Black Mirror-univerzum.

Azzal, hogy 2023-ban minden korábbinál jobban be vagyunk hálózva a csillogó új technológiák, a függőségre ösztönző új médiumok és a rólunk minden korábbinál többet tudó újabb algoritmusok labirintusába, csak azt tudjuk mondani:

a Black Mirror figyelmeztetésből lassan használati utasítás lett.

Egyébként: a sorozatcím Black Mirror, a fekete tükör nem más Brooker szerint, mint a kütyüink tükörsima, fekete felülete, ami mindenhonnan bámul ránk a lapostévénktől az okostelefonjainkig.

Tudják, az a tükör, amiben a legtöbbet nézzük virtualizált önmagunkat, meg rajta keresztül a világot – már amennyit az algoritmusok megmutatnak nekünk belőle.

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Anonymtalan
2023. május 06. 10:51
"Egyébként: a sorozatcím Black Mirror, a fekete tükör nem más Brooker szerint, mint a kütyüink tükörsima, fekete felülete, ami mindenhonnan bámul ránk a lapostévénktől az okostelefonjainkig." Találó név, a szerző biztos tudhatott erről: Teszkátlipóka (füstölgő obszidiántükör) a rettegett azték isten arról kapta a nevét, hogy egy obszidiánból (ha valaki nem tudná, fekete vulkanikus üveg) készült tükör volt nála, amelyik a többitől abban különbözött, hogy mindent látott vele az isten (https://www.youtube.com/watch?v=6BP03N0E_XU). És ettől volt rettegett (no meg mert legalább egyszer elpusztította az emberiséget Kecálkoáttlal vívott rivalizálás során). A megtudott titkokat a mitológia szerint nyilvánosságra hozta vagy személyesen még az életében megátkozta a bűnösöket. Szerk.: Jaja egész biztos tudott róla: "A harmadik évadban érkező San Junipero..."
skin777
2023. május 06. 08:47
Várós nagyon.
hegyivadász
2023. május 05. 22:50
Valóban nagyon elgondolkoztató egy sorozat ez! Én szeretem!
Nannyó
2023. május 05. 21:23
Én mostanság ázsiai misztikus thrillereket nézek, hát azok is elég pihentagyúak. :)))
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!