Pataky Attila, MÁV-reform, eutanázia-vita és bakonybéli monostor – megjelent az új Mandiner!

2023. május 25. 09:48

Miért hord Orbán Viktor-os pólót az Edda frontembere? Lesz-e még idén uniós pénz? Kevin Roberts-interjú, felvidéki önsorsrontás, Kína felemelkedése és Szekfű Gyula az új hetilapban!

2023. május 25. 09:48
null

„A sötét oldal a félelemre, a szorongásra, a jövőkép-nélküliségre épít, a fegyvere pedig a hazugság és a cinizmus” – mondja Pataky Attila. Miért hord Orbán Viktor-os pólót? Mivel nyűgözte le Csák János? Ezen a héten címlapos interjút olvashatnak az Edda frontemberével a világ állapotáról, a magyar sorsról és arról, mit mond a liberálisoknak, ha kérdezik. 

„A nemzeti érdekek képviselete, a kárpátaljai magyarság védelme megköveteli a távolságtartást” – írja Constantinovits Milán az első karakterben.

Közélet 

Ahogyan az építésügyben, úgy a másik szakterületén, a közlekedéspolitikában sem teketóriázik mostanság Lázár János. Az építési és közlekedési miniszter a MÁV–Volán teljes felső vezetését átszervezte, a bérletrendszert szintén, és a szavaiból úgy tűnik, a vasút reformjának még koránt sincs vége – a részletekről közélet rovatunkban olvashatnak.

Továbbra sem került pont a Brüsszellel zajló tárgyalások végére, a politikai kommunikáció terén olykor egyenesen a pénzcsapok elzárásáról van szó, ám korántsem ennyire borús a helyzet. Bemutatjuk a lassan átláthatatlan eljárások és tárgyalások állását.

„A megújulás a kereszténydemokrácia létérdeke” – írja Navracsics Tibor területfejlesztésért és az uniós források felhasználásáért felelős miniszter.

Külhon & Külföld

Csúnya pártszakadás veheti el a magyarok egyébként is fogyatkozó esélyét arra, hogy bekerüljenek a pozsonyi parlamentbe. A magyar követelésekre nem reagálnak a szlovák pártok, annál inkább ácsingóznak a magyar szavazatokra – a részletekről külhon rovatunkban olvashatnak.

Bármelyik konzervatív jelölt lenne az amerikai elnök, véget vetne az ukrajnai háborúnak – vallja Kevin Roberts. Külföld rovatunkban az amerikai konzervatív The Heritage Foundationt vezető texasi történésszel beszélgettünk.

Az erkölcsi aggályok miatt az országok nagy részében egyelőre tilos az eutanázia, illetve az asszisztált öngyilkosság is, de egyre több helyen döntenek úgy, hogy az önrendelkezéshez való joghoz hozzátartozik a saját halál meghatározásához való jog is. Körbejártuk, hogy hol milyen gyakorlatok vannak érvényben.

Miért óvatos a pápa a háború kérdésében, miért nem hajlandó nyíltan állást foglalni egyik oldal mellett sem? Szilvay Gergely írt a témában véleménycikket.

Makronóm & Sport

Egy birodalom globális-hatalmi pozícióját harmincöt évvel előzi meg technológiai, oktatási és ebből származó versenyképességi előnye. Kína 44 csúcstechnológiai területből 37-ben már lehagyta az Egyesült Államokat. Mi következik ebből Magyarország számára? A témában György László kormánybiztos írását olvashatják.

A sport rovatban Csisztu Zsuzsa úti beszámolóját olvashatják Kínából, az augusztus elején nyári egyetemi világjátékokat rendező Csengtuból.

Meta, Élet és Utolsó figyelmeztetés 

Böszörményi Nagy Gergely ezen a héten Mary Harrington: Feminism Against Progress című könyvét ajánlja.

„Ma már tudom, hogy mindent, ami felé én elindultam a bor és a gasztronómia világában, az apámmal való beszélgetések alapoztak meg” – olvasható Sauska Krisztián írásában a gasztró rovatban.

A rovatban Kötter Tamás novellájár olvashatják.

Száznegyven esztendővel ezelőtt született Szekfű Gyula, a 20. század egyik legkiválóbb és legnagyobb hatású magyar történetírója, akire történelem kisrovatunkban emlékezünk.

Pünkösdre készülve a bakonybéli Szent Mauríciusz-monostorban jártunk: élet rovatunkban Baán Izsák perjellel és Toókos János testvérrel beszélgettünk a kisközösségi szeretetkapcsolatról, a lemondásról és a természetfölötti távlatról. A rovatban programajánlóval készültünk, a tárcát Csender Levente írta.

A lapot záró Utolsó figyelmeztetés rovatban Névai Gábor a főnökök után a beosztottak elemzésével folytatja.

 

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Salamander
2023. május 25. 12:54
Szeretjük ezt a beteg agyú, kopasz rockapostolt. Sajnos ezek a libsivilág termékei, de azzal kell főzni ami van: ha átálnak az mindenkinek jó. Erről szól a NER, s emiatt nem tudnak erőt venni rajtunk a gonoszok. Áldás Békesség, s Dicsértessék a Jézus Krisztus, aki Erős vára mindnyájunknak.
Zolotarjov
2023. május 25. 10:49
Na ugye..
Sulammit
2023. május 25. 10:14
Érdekes témák. Legjobban Baán Izsákkal folytatott beszélgetés érdekel Bakonybélben.
Belakiss
2023. május 25. 10:13
Ezt a tehetségtelen Patakyit visszahozták a marslakók? Kár volt.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!