Peking szerint a kínai elnök számára nem biztosítottak videókapcsolatot a glasgow-i klímacsúcson

2021. november 03. 07:19

A szóvivő azonban hangsúlyozta: Kína jelentős erőfeszítéseket tett, és „nagyszerű eredményeket” ért el a klímaváltozás elleni küzdelemben.

2021. november 03. 07:19
null

Peking szerint a glasgow-i klímacsúcs szervezői nem biztosították a lehetőséget Hszi Csin-ping kínai elnök számára, hogy videókapcsolaton keresztül intézze beszédét a találkozó részvevőihez, ezért küldte el beszédét írásos formában.

Bár a kínai elnök meghívást kapott az eseményre, Vlagyimir Putyin orosz elnökhöz hasonlóan végül nem jelent meg a csúcson. Hétfőn írásos közleményt küldött, melyben

felszólította az országokat, hogy tartsák magukat vállalásaikhoz, ám újabb ígéreteket nem tett hazája részéről.

Joe Biden amerikai elnök, aki személyesen vett részt a glasgow-i csúcson, mindkét elnököt bírálta távollétük miatt. Vang Ven-pin, a kínai külügyminisztérium szóvivője elmondta: a szervezők nem biztosították Hszi számára azt a lehetőséget, hogy videókapcsolaton keresztül mondja el beszédét.

A kínai elnök a koronavírus-járvány kezdete óta nem hagyta el hazáját, az azóta rendezett nemzetközi találkozókon jellemzően videókapcsolaton keresztül mondott beszédet.

Kína „nagyszerű eredményeket” ért el

A szóvivő mindazonáltal hangsúlyozta: Kína jelentős erőfeszítéseket tett, és „nagyszerű eredményeket” ért el a klímaváltozás elleni küzdelemben. Példaként említette Kína karbonsemlegességre irányuló célkitűzéseit, amelyek alapján 2030-ra tervezik a szén-dioxid-kibocsátás tetőzését, és 2060-ra a karbonsemlegességet.

Elmondta: 2020-ban Kína szén-dioxid-kibocsátása 48,4 százalékkal csökkent 2005-höz képest, vagyis túlteljesítette azt a vállalását, miszerint 40-45 százalékkal visszafogja azt ebben az időszakban. Hozzátette: a szénfelhasználás csökkentése mellett az ország felgyorsította az átállást a zöld- és alacsony szénigényű energiákra.

(MTI)

Nyitókép: MTI/EPA/Roman Pilipej

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Dicsértessék
2021. november 03. 13:41
Tényleg, miert nem lehetett ezt a "találkozót" ONLINE megtartani?
jóember
2021. november 03. 09:20
Ezen kicsit elgondolkodtam: "Példaként említette Kína karbonsemlegességre irányuló célkitűzéseit, amelyek alapján 2030-ra tervezik a szén-dioxid-kibocsátás tetőzését, és 2060-ra a karbonsemlegességet." Tehát Kína 2030-ig növelni fogja a széndioxid kibocsájtását, majd csak aztán áll csökkenő pályára. Ehhez képest az EU görcsös, ideológikus ragaszkodása a kibocsájtás csökkentéshez teljesen értelmetlen. Minek? Az EU karbonlábnyoma már most töredéke a kínainak, ha ott ez 2030-ig nőni fog akkor itt mi értelme túlterhelni a gazdaságot, a mezőgazdaságot a hülye megszorításaikkal? A fentiekből világosan kiderül, hogy ennek semmijlyen hatása nem lesz a klímára, akkormeg minek. Amit el fognak érni vele, a térség további leértékelődése, csökkenő életszinvonal, totális hanyatlás. Mindez pusztán csak azért, mert nekik elveik vannak. Ez az EU!!
Armageddon
2021. november 03. 09:17
Nem biztosítottak? De azért mindenről csak tudnak, nem? A kinai műholdas kapcsolat már szart sem ért?
DFK
2021. november 03. 08:42
Megy a klímahiszti, miközben mekkora is volt ennek a találkozónak az ökológiai lábnyoma? Közben a gretén hisztenbergek tovább süketelnek. A klíma nem állandó, az folyton változik, ilyen-olyan okokból. Nem megállítható, alkalmazkodni kell hozzá.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!