Felmérés: nőtt a Magyarország iránti rokonszenv Csehországban

2022. február 03. 12:02

Hazánk azonban így is csak az ötödik legkedveltebb ország a csehek szemében, a lista élén Szlovákia és Ausztria áll.

2022. február 03. 12:02
null

Leginkább Szlovákiát és Ausztriát kedvelik a csehek – derült ki abból az országos közvélemény-kutatásból, amely azt mérte fel, milyen a cseh lakosság viszonya más országokhoz, illetve azok lakóihoz. A magyarok megítélése folyamatos javulásról tanúskodik.

A prágai CVVM közvélemény-kutató intézet által elvégzett felmérés adatait csütörtökön hozták nyilvánosságra. A tavaly novemberben és decemberben készített kutatásban a válaszadók egytől ötig terjedő skálán nyilváníthattak véleményt az egyes országokról és lakosaikról. Az egyes volt a legjobb, az ötös pedig a legrosszabb osztályzat.    

A szlovákok osztályzatának átlaga 1,57 lett, míg a második helyen végzett osztrákoké 1,88. A harmadik helyen Franciaország végzett 2,01 értékeléssel. A negyedik helyre Nagy-Britannia került 2,12-vel,

az ötödikre pedig Magyarország 2,15-ös osztályzattal.    

A magyarokat a csehek 23 százaléka minősítette nagyon rokonszenvesnek, s értékelte egyessel (kitűnő), míg 44 százalék kettest (dicséretes) adott az országnak. Hármas (jó) jegyet 24 százalék adott Magyarországnak, míg négyest (elégséges) öt százalék. Mindössze a megkérdezettek egy százaléka nyilatkozott úgy, hogy számára Magyarország "nagyon nem rokonszenves", és ötös (elégtelen) osztályzatot adott. Nem mondott véleményt a megkérdezettek három százaléka.    

Három évvel ezelőtt, 2019-ben Magyarország a 8. helyen végzett. Akkor a magyaroknak egyest és kettest a csehek 58 százaléka adott, 31 százalék hármast, míg kilenc százalék ötöst adott, és ellenszenvesnek nyilvánította a magyarokat. A mostani felmérésben 13 kiválasztott országról és lakosairól mondtak véleményt a cseh emberek. Az utolsó három helyre Törökország (3,15), Oroszország (3,22) és Kína (3,47) került.

(MTI)

Nyitókép: MTI/EPA/Martin Divisek

Összesen 29 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Járványfigyelő
2022. február 04. 07:26
Hát arról a "rokonszenvről" nem kihívás nőni :-D
még fokozza
2022. február 03. 20:59
Biztosan sajnálnak minket, azért.
masikhozzaszolo
2022. február 03. 16:51
A V4 nem fontos. Orbán ilyen, olyan. Parlamenti asszonyság, cseh sajtó, tekeri a ballib verklit. És úgy látszik, hővé válik a munkájuk. Csak a homlokuk csepeg.
briganti
2022. február 03. 15:49
Aki volt Pilzenbe az tudja, hogy nem azt kérdik milyen sört kérsz, hanem hogy mennyit - sörkorinak meg tatárt készítenek. Nem magyarosan, de kiválóan. A főterük is megér egy misét.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!