Rendkívüli!

Békemenet after: közönségtalálkozó Bayer Zsolttal, Mráz Ágoston Sámuellel és Horváth Józseffel szombaton 18 órától

A francia választások középpontjában az iszlám társadalmi szerepe áll

2022. február 10. 09:30

Eltérő politikai programok versengenek, de végre nem csak a „radikális jobboldalnak” tartott erők akarnak új társadalmi szerződést.

2022. február 10. 09:30
null
Gergi-Horgos Mátyás

A francia elnökválasztási kampányban központi témává vált az iszlám társadalomban játszott szerepe. Éric Zemmour hétfőn egy rádióinterjúban arról beszélt, hogy az észak-franciaországi Roubaix városa tulajdonképpen „Afganisztán, két órányira Párizstól". A francia város azután kapott nagy sajtóvisszhangot, hogy egy dokumentumfilmben arról számoltak be, hogy a településen egyes éttermekben a nőknek külön részleget hoztak létre, elkülönítve őket a férfiaktól.

A helyi játékboltban pedig az iszlám vallási szigor miatt arcnélküli babákat árulnak.

Továbbá a filmben megszólalt egy roubaix-i, muszlim származású ügyvéd is, aki közreműködött egy állami támogatásokkal visszaélő intézmény törvényellenes tevékenységének felderítésében. Az intézmény a közpénz papíron rászoruló gyermekek taníttatására fordította, de mint kiderült, valójában szélőséges iszlamista nézetek terjesztését finanszírozták. 

Az ügyvédet, valamint a dokumentumfilmet jegyző újságírót a műsor levetítése után halálosan megfenyegették, így Amine Elbahi, illetve Ophélie Meunier is rendőri védelmet kapott. A fenyegetéseket követően Valerie Pecresse, illetve Éric Zemmour kiállt az újságíró mellett. A francia ügyészség nyomozást rendel el az ügyben. 

A jobboldali elnökjelölt Marie Le Pen, a Nemzeti Tömörülés, valamint Valerie Pecresse, a franciaországi republikánusok jelöltjével csap össze, hogy a választás második fordulóban egyikük megküzdjön Emmanuel Macron jelenlegi elnökkel. A három jobboldali jelölt közül az iszlám leghangosabb kritikusa Zemmour, aki hétfői interjújában azt is aláhúzta, hogy

a franciaországi muszlimoknak a francia értékek szerint kell élniük, nem sorolhatják a sáriát a köztársaság törvényei elé. 

Az iszlám társadalomban játszott szerepét ugyanakkor nemcsak a jobboldali jelöltek tematizálták, hanem Emmanuel Macron is. Ahogy arról korábban beszámoltunk, a francia elnök jogalkotással vette fel a harcot az iszlám szeparatizmus ellen, amivel voltaképpen már tavaly megindította az elnökválasztási kampányát. Hiszen már tavaly márciusban sejteni lehetett, hogy a radikális iszlámmal szembeni harccal a francia elnök a jobboldali szavazók felé próbál nyitni, ez a feltételezés pedig közel egy év távlatából bebizonyosodott. 

Ezt bizonyítja a francia kormány február 5-i bejelentése, miszerint a franciaországi iszlám egészének megreformálásáért új testületet hoznak létre. A Franciaországi Iszlám Fórum (FIF) nevű szervezet irányító testülete vallási és világi vezetőkből fog állni, akik a legnagyobb nyugat-európai muzulmán közösséget fogják segíteni a munkájukkal. A lépés Macron elnök eddigi erőfeszítéseinek csúcspontja, hiszen

az iszlám szeparatizmus elleni törvénnyel, illetve a létrehozott új testülettel a reformokat elméletből gyakorlatba ülteti át.

Az új testület létrehozását továbbá az is indokolja, hogy tavaly 100 vizsgált imahely közül 25-öt zárattak be a francia hatóságok. A fellépést az iszlám szeparatizmus elleni törvény tette lehetővé, így a kampányidőszakra Macron kész eredményeket tudott felmutatni, ami a jobboldali kihívókkal szemben komoly kampányeszköz lehet. 

Ennek fényében az idei francia elnökválasztás egyik megkerülhetetlen témaköre lesz az iszlám francia társadalomban játszott szerepe. Most lehet először olyan elnökjelölti vita, ahol várhatóan e témakör már nem csak a jobboldali erők politikai kommunikációjában jelentkezik. Áprilisban eldől, hogy a Macron által tavaly év elején útnak indított stratégia eredményes lesz-e, vagy esetleg a jobboldal felül tud kerekedni az elnök jól előkészített kommunikációján.

Borítókép: Sandrine Marty / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
csulak
2022. február 21. 12:39
igy tunik el Francorszag regi dicsosege ! C'est la vie !
Dr. Greta Grünberg
2022. február 18. 10:37
"arcnélküli babákat árulnak" Jó ötlet, remélhetőleg nem csak fehérbabákkal szocializálják szegény franciákat. Nem is szabadna egyszínű babákat árulni, legalább a karja-lába legyen más színú. (Később a való életben is el lehetne gondolkozni ezen transzplantatíve. Ha mindenkinek volna egy-két pigmentáltabb végtagja, irreleváns volna a rasszizmus kérdése.)
matykox
2022. február 17. 16:19
Te például jól játszhatnád a "fejnélküli baba" hálás szerepét!
matykox
2022. február 17. 16:17
Az iszlám "társadalmi szerepe" ügyében egyetlen helyes álláspont van: ELPUSZTÍTANI! Európából legalábbis.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!