Az RMDSZ ragaszkodik a fejlesztési tárcához

2023. június 11. 22:43

Marcel Ciolacu más minisztériumok vezetését bízná az RMDSZ-re az általa alakítandó bukaresti kormányban.

2023. június 11. 22:43
null

Folytatná a kormányzati együttműködést a Romániai Magyar Demokrata Szövetséggel (RMDSZ) Marcel Ciolacu, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke, de az eddigiekhez képest más kormányzati posztokat ajánl fel a magyar szövetségnek az általa alakítandó kabinetben – erősítette meg vasárnap a szociáldemokrata politikus.

Ciolacu a PSD bukaresti tanácskozását követően újságíróknak azt mondta:

azt javasolja, hogy az RMDSZ vegye át az európai projekteket kezelő, illetve az energiaügyi minisztérium vezetését.

Megjegyezte: tudomása szerint az RMDSZ-nek volnának is megfelelő szakemberei ezekre a posztokra.

Arra a kérdésre, hogy ezek szerint nem fogják betartani a Nemzeti Liberális Párttal (PNL) és az RMDSZ-szel 2021-ben, a nagykoalíció megalakulásakor aláírt megállapodást, Ciolacu azt mondta: a koalíciós megállapodásokat nem az „osztozkodás”, hanem a parlamenti többség kialakítása érdekében kötik. Hozzátette: most nem ugyanolyan a helyzet, mint másfél évvel ezelőtt, a kormány átalakításánál pedig azt próbálja elérni, hogy az egyes minisztériumokat a lehető legalkalmasabb tisztségviselők vezessék.

Ciolacu vasárnap első ízben erősítette meg a nyilvánosság előtt azt, hogy a koalíciós megállapodásban rögzített „politikai vetésforgót” a két román párt közötti minisztercseréken kívül az RMDSZ posztjaira is kiterjesztenék. Korábban koalíciós partnere, a PNL-t vezető Nicolae Ciuca miniszterelnök annyit mondott erről, hogy az RMDSZ-nek nagyobb a súlya a bukaresti kormányban, mint amennyit parlamenti részaránya alapján "megérdemel".

A nagykoalíció pártjai még a 2021 novemberében alakult Ciuca-kabinet beiktatása előtt megállapodtak abban, hogy a 2024-es választásokig hátralévő három év félidejénél - 2023 májusában - a liberális kormányfő átadja helyét a PSD kormányfő-jelöltjének, a politikai erőegyensúly megőrzése érdekében pedig több más miniszteri tárcát is kicserél egymás között a két román párt.

A bukaresti média értesüléseire hivatkozva már hónapokkal korábban olyan háttéralkudozásokról számolt be, melyek szerint a másfél éve eltervezett kormányátalakítást sem a PSD, sem a PNL nem akarja az eredeti formában végrehajtani, és mindkét román párt az RMDSZ-től akar elvenni kormányzati posztokat, hogy a másik román párt hatalmi igényeit – saját veszteségét minimalizálva – kielégítse.

A jelenlegi kormányban az RMDSZ-nek négy minisztere van:

Kelemen Hunor RMDSZ-elnök miniszterelnök-helyettesi tisztséget tölt be, Cseke Attila a fejlesztési minisztériumot, Tánczos Barna a környezetvédelmi tárcát, Novák Károly Eduárd pedig az ifjúsági és sportminisztériumot vezeti. A román pártok elsősorban a fejlesztési tárcát szeretnék megszerezni, mivel ez a minisztérium kezeli azokat a költségvetési forrásokat, amelyeket a - jövő évi választásokra való mozgósításban kulcsszerepet játszó - polgármestereknek ki lehet utalni.

Az RMDSZ már tett engedményt

Kelemen Hunor vasárnap este azt mondta: az RMDSZ már tett egy engedményt azzal, amikor – a tárcák számának csökkentése érdekében – hozzájárult a sportminisztérium megszüntetéséhez (beolvasztásához, vagy országos hatósággá alakításához), de a PSD elnökével már pénteken tudatta, hogy az energiát és európai alapokat nem tudja elfogadni a fejlesztés és környezetvédelem helyett. Az RMDSZ elnöke a kormány székháza előtt várakozó újságíróknak elmondta: a szövetség vezetőségétől arra kapott pénteken felhatalmazást, hogy az eredeti megállapodás betartását kérje, ha pedig a PSD és PNL azt mindenképpen meg akarja változtatni, az RMDSZ hajlandó tárgyalni arról, hogy a fejlesztési minisztérium megtartása mellett tárgyaljon a környezetvédelmi tárca lecseréléséről egy hasonló jelentőségű tárcára.

Kelemen Hunor leszögezte: az RMDSZ fog kilépni önszántából a kormányból, de nem tartja kizártnak, hogy kihagyják belőle.

Nem állt fel a tárgyalóasztal mellől, amíg Ciolacu nem kap kormányalakítási megbízást az államfőtől, addig érvényben van az eredeti megállapodás,

miszerint az RMDSZ része a koalíciónak, utána pedig a PSD elnökének felelőssége lesz, hogy milyen összetételű kabinetet alakít – magyarázta az RMDSZ elnöke.

Ciucának május 26-án kellett volna lemondania, hogy átengedje a koalíciós kormány vezetését Ciolacunak, ezt a lépést azonban akkor a koalíció tagjai közös döntéssel elnapolták a közoktatást megbénító általános sztrájkra hivatkozva. Vasárnap azonban Ciuca bejelentette, hogy a kormány megegyezett a három legnagyobb tanügyi szakszervezettel a sztrájk lezárásának feltételeiről, ezért a román média arra számít, hogy a liberális pártvezető hétfőn lemond miniszterelnöki posztjáról.

(MTI)

Nyitókép: MTI/Kiss Gábor


 

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
csjanos
2023. június 12. 14:28
....mi INNEN nem tudunk beleszólni...ŐK OTT tudják hogy mit miért...csak így tovább...HAJRÁ MAGYAROK itt is és ott is...
Tehetős Totó
2023. június 12. 06:41
Két "mérgezett" minisztériumot kapna a szövetség: az európai pénzek akadozni kezdtek, az energiaárak szubvenciójának megszüntetését már elfogadta Románia. Ciolacu meg fut a miniszterelnöki megbizatás elől, amit ma kéne elfoglalnia, mert tudja, hogy nagy szarban van Románia, minden sikerpropaganda ellenére... A fejlesztési minisztériumban a profi Cseke Attila vissza csepegtethetett pénzeket Székelyföldre is, amelyet rendesen "éheztettek" az olájok. A környezetvédelmi Tánczos Barna pedig a legjobb úton haladt, hogy megoldja a vidéki életet ellehetetlenítő medvekérdést.
-Zsolt-
2023. június 12. 02:36
Mit sírnak? Magyarországon elképzelhetetlen lenne 4 román miniszter. Igaz a kancellária miniszter Gulyás Gizi az az.
Isten jobb keze
2023. június 12. 01:24
És .. az évenkénti száz milliárdhoz is amit a Magyar adó fizetők raknak bele a közösbe, és ők, a magyar kormánynak köszönhetően meg is kapják rendszeresen, a szavazatukért cserébe!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!